Deputat Florin Roman: PNL cere eliminarea discriminărilor privind decontarea abonamentelor de transport ale elevilor

Pentru Partidul Național Liberal accesul egal, necondiționat al tuturor copiilor la educație, reprezintă o obligație asumată și nu doar un simplu paragraf în programul politic, așa cum se întâmplă în cazul actualului guvern.

În acest sens, am adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase, în care am solicitat asigurarea unor condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii cu privire la decontarea abonamentelor de transport.

Legile se bat cap în cap cu ordinele Ministerului Educației Naționale, iar elevii suferă, abonamentele de transport nefiind decontate pentru toți, în mod egal. Și exemplele nu sunt puține. Conform unei sesizări primite din partea Primăriei Ocna Mureș, județul Alba, toți elevii din localitățile aflate în vecinătatea orașului Ocna Mureș și care aparțin de UAT Ocna Mureș, nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în același cuantum și în aceleași condiții ca și cele ale elevilor  care aparțin de celelalte UAT-uri din vecinătatea UAT Ocna Mureș, respectiv UAT Lunca Mureșului, UAT Noslac, UAT Unirea.

Primii beneficiază doar de tarif redus cu 50%, în timp ce elevii aparținând celorlalte UAT-uri din vecinătate beneficiază  de decontarea în întregime a contravalorii abonamentelor lor de transport.

De asemenea, în cazul elevilor care învață în liceele din Ocna Mureș și se deplasează din localitățile care aparțin de UAT Lunca Mureșului, UAT Noslac, UAT Unirea, cheltuielile acestora sunt aprobate a se efectua din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, în timp ce elevilor care aparțin de UAT Ocna Mureș – deși pentru a se deplasa din localitatea de domiciliu la Ocna Mureș parcurg același număr de km sau uneori chiar o distanță mai mare -, nu li se decontează aceste cheltuieli din bugetul  Ministerului Educaţiei Naţionale.

Și mai există și o a treia situație, cea a elevilor din cadrul UAT Ocna Mureș, care frecventează cursurile liceelor din orașul Ocna Mureș, care nu au nicio unitate de învățământ  similară în localitatea de reședință și cărora nu li se decontează contravaloarea abonamentelor lunare  cu transportul.

Acestea sunt trei cazuri diferite care arată cât se poate de clar că elevii nu beneficiază de tratamente egale când vine vorba de decontarea cheltuielilor de transport , deoarece legislația e contradictorie și nu ține seama de interesele elevilor, așa cum ar fi normal într-un stat în care educația reprezintă o prioritate pentru guvern.

Legea învățământului prevede, la art.84, alin 1 și 3, că elevii din învățământul obligatoriu, liceal și profesional beneficiază de tarif redus la transport, iar cei care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km.
Peste prevederile legii a venit însă Adresa nr.1055/DGBFRU/31 octombrie 2013, cu privire la aplicarea art. 84 alin (1) si (3) ,în care se precizează că: “prevederile art.84 (3) din Legea 1/2011 se referă la decontarea navetei elevilor efectuată între localitățile din unități administrativ teritoriale diferite. Nu face obiectul decontării navetei, facilitate prevazută la art.84 (3), transportul în cadrul aceleiași unități administrative teritoriale, aceasta fiind reglementat de art.84 (1)”.

Situația semnalată de primăria Ocna Mureș se repetă în multe alte primării din România, motiv pentru care am solicitat ministrului Educației Naționale să analizeze cu atenție aceste cazuri și să ia măsurile care se impun, astfel încât să se asigure condiții egale și nediscriminatorii pentru toți elevii cu privire la decontarea cuvenită a abonamentelor de transport.
Guvernul este obligat să asigure condiții egale pentru toți elevii, iar în calitate de deputat PNL voi urmări cu atenție eliminarea tuturor discriminărilor care afectează accesul  la educație al elevilor.

Florin Roman, deputat PNL, vicelider Grup parlamentar PNL

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: DPL Alba devine o societate tot mai performantă

Societatea Drumuri și Poduri Locale Alba SA, unde Consiliul Județean Alba este acționar unic și care activează strict pe piața… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

contribuabilu` 21 aprilie 2017 at 10:17

Lu`….Ciolos i-ai zis sa faca …chestia asta ? Ori numa` cand esti in opozitie „treci” de partea poporului ? Haaaa…?

Comentariile sunt oprite