Rămâi conectat

Ştirea zilei

Depistarea TUBERCULOZEI în ALBA: O caravană mobilă va vizita 12 comune. PROGRAMUL său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Depistarea TUBERCULOZEI în ALBA: O caravană mobilă va vizita 12 comune. PROGRAMUL său

Începând de luni, 16 ianuarie 2023 caravana mobilă a  proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va  oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Alba cu acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

COMUNA PERIOADA
Avram Iancu 16 ianuarie
Albac 17 ianuarie
Roșia Montană 18,19 ianuarie
Lupșa 20 ianuarie
Hopârta 25 ianuarie
Cetatea de Baltă 26,27 ianuarie
Bucerdea Grânoasă 1 februarie
Berghin 2 februarie
Gârbova 3 februarie
Câlnic 6 februariei
Săsciori 7, 8, 9 februarie
Săliștea 10 februarie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Alba este  de 22,9 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021, în creștere față de 2020 când s-a înregistrat o incidență de 19,4 cazuri la suta de mii de locuitori – date înregistrate ale Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

 Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Direcția de Sănătate Publică Alba, sub sloganul ”Împreună pentru sănătate”, asigură suport în cadrul proiectului, prin coordonatorul județean al activităților de Asistență Medicală Comunitară. ”Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoși ucigași infecțioși din lume. Din fericire această boală poate fi prevenită și este vindecabilă, însă pandemia de COVID-19 a încetinit într-o oarecare măsură progresele înregistrate în lupta împotriva tuberculozei. După ce aproximativ 2 ani cele două spitale cu profil TBC din județul Alba – Spitalul de Boli Cronice Câmpeni și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud au fost angrenate aproape exclusiv în bătălia dusă cu pandemia de coronavirus, acum lucrurile au intrat în normal și unitățile specializate și-au reluat rolul și misiunea în cadrul comunității. Suntem recunoscători pentru această campanie de conștientizare și depistare precoce a tuberzulozei, campanie pe care DSP Alba o consideră binevenită și o susține cu toate resursele pe care le are la îndemână”, Alexandru Dumitru SINEA, director executiv al DSP Alba.  

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Alba, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali –  și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Alba activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea