Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Declaraţie politică: Domnule Josan, aţi stins focul după aproape un secol!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„În cei 23 de ani de democrație originală pe care, noi românii, i-am trăit am fost alintați  și mințiți totodată, cu tot felul de sloganuri, care de care mai năstruşnice: „Eu fur mai puțin decât ceilalți” la alegerile parlamentare din 2012 sau „Dormi liniștit, FNI veghează” și știm cât de liniștiți dorm câteva zeci de mii de români deponenți la Fond. Dar acestea sunt departe de noi.

 Ce spuneți însă despre „Cea mai de succes privatizare la Aiud”? Vă sună cumva cunoscut? Este afirmația Primarului Mihai Horațiu Josan după vânzarea Societății Metalurgica Aiud. „Nu am stins focul de aproape un secol”, stă scris pe panourile publicitare instalate în ultimii doi ani în diverse puncte din orașul Aiud, spre adormirea opiniei publice.

Două sloganuri în spatele cărora s-au ascuns adevăratele intenții ale celor doi actori (Primăria Aiud în colaborare cu FPS, pe de o parte și Societatea „16 Februarie” din Cluj, pe de altă parte) ai privatizării firmei care, cu onoare, a purtat aproape 100 de ani titlul de „mecanicul șef” al siderurgiei românești.

De fapt vorbim despre groparii unuia dintre cele mai vizibile simboluri ale Aiudului, pentru că noi, aiudenii, am fost mereu asociați cu Metalurgica. Vorbim despre cei care au vopsit în culori cernite viitorul şi au ucis speranțele a circa 10.000 de aiudeni care, împreună cu familiile lor, reprezintă 75% din populația Aiudului.

Cum a fost posibil acest lucru, cum a fost păcălită populația Aiudului? Simplu, prin inginerii financiare și sloganuri sforăitoare.

 Știm bine că acum 5 ani, la privatizare, s-a creat o firma nouă, Metalurgica Transilvana care a preluat, la un preț derizoriu, întreg patrimoniul SC Metalurgica SA, dar nu a preluat datoriile, care au rămas pe vechea firmă și ca urmare, aceasta a intrat în insolvență și în final, în lichidare.

 Așadar, o firma nouă, fără datorii, cu un patrimoniu enorm, cu o afacere în derulare, avea toate șansele de reușită dacă se dorea acest lucru. Dar nu s-a dorit. Prin contractul de privatizare s-a impus păstrarea obiectului de activitate pe o perioadă de 5 ani, lucru care s-a întâmplat. În momentul împlinirii celor 5 ani a început dezastrul: s-a declarat insolvenţa firmei și samsarii de fier vechi au tăbărât începând cu luna decembrie asupra a ceea ce, cândva, era mândria Aiudului. Până în prezent, halele au fost aproape integral golite de orice înseamnă metal.

 Am sperat în zadar ca toți cei cărora aiudenii le-au pus în mână destinele orașului vor interveni și vor găsi o cale de a opri dispariția fostei Întreprinderi Metalurgice, că vor găsi o cale de a prelua platforma industrială chiar după devalizarea ei și în halele existente, să dezvoltăm un parc industrial în care să atragem investitori străini, că despre cei locali nu mai poate fi vorba, sunt în curs de dispariție prin „grija” administrației locale.

Lucrurile nu se opresc aici. Bomba va exploda peste două săptămâni când va începe punerea la pământ a doua hectare de hale, sub înaltul patronaj al d-lui primar Josan care va semna, fără să-i tremure mâna, autorizația de demolare a acestor hale. Este apogeul realizărilor celor patru mandate pe care aiudenii vi le-au încredințat, d-le primar.

Ce se va întâmpla în continuare, după transformarea zonei industriale în loc viran, că despre teren arabil nu poate fi vorba, nu mai prezintă interes pentru aiudeni. Cert este că s-a șters din cărțile de geografie semnul de industrie metalurgica atașat municipiului Aiud și prea curând nu va fi repus pe hartă. Poate niciodată.

Iar cu aiudenii care și-au luat lumea în cap și au plecat la muncă în cele patru zări vă veți întâlni în timpul deplasărilor pe care le veți face, ca primar, în Ungaria, Portugalia, Grecia, Croația, Germania, Franța. Că doar trebuie sărbătorită cea mai de succes privatizare. Pentru început, tocmai v-ați făcut cadou o deplasare în Portugalia. „

 Grupul de consilieri PDL

Declaraţia politică prezentată de consilierii PDL  în sşedinta CL Aiud din 29 mai 2013.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea