Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizie definitivă la ÎCCJ în dosarul ”Continental”: Afaceristul albaiulian Dorel Tamaş – 4 ani cu executare, iar avocata Doina Scutea a fost achitată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunţat joi, 29 octombrie, sentinţa definitivă în dosarul de corupție supranumit ”Continental”, în care sunt judecaţi omul de afaceri  albaiulian Dorel Tamaş, avocata Doina Scutea și alte patru persoane. Miliardarul Dorel Tamaş, urmărit internaţional cu mandat de arestare în lipsă, a rămas cu condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul decan al Baroului Alba, avocata Doina Scutea a fost achitată.

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentința Curții de Apel Târgu Mureş, pronunțată în data de 15 mai 2014 respingând ca nefondate apelurile inculpaților.

Astfel, miliardarul Dorel Tamaş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Doina Scutea a fost achitată. Alţi patru inculpaţi, între care și un notar public din Alba Iulia, au primit pedepse cu suspendare.

”Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi de inculpaţii Tamaş Dorel Cristian, Pop Crinela Cătălina, Soare Radu, Soare Delia Angela şi Gherman Anca împotriva sentinţei penale nr.21 din 15 mai 2014 pronunţată de CurDorel Tamastea de Apel Târgu-Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului declarat de Parchet rămân în sarcina statului. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Pop Crinela Cătălina, Soare Radu, Soare Delia Angela şi Gherman Anca la plata sumei de câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Obligă apelantul intimat inculpat Tamaş Dorel Cristian la plata sumei de 1020 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 520 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 octombrie 2015”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanței.

doina scuteaDoina Scutea, acuzată de procurorii DNA Alba Iulia de complicitate la înşelăciune, a fost achitată. Practic, procurorii nu au putut dovedi în faţa magistraţilor că Scutea l-ar fi ajutat pe Dorel Tamaş să îi înşele pe cumpărătorii hotelului Continental din Cluj cu suma de 2 milioane de euro, aşa cum anchetatorii au acuzat-o. De altfel, Scutea şi-a petrecut o noapte în arest în acest dosar, fiind reţinută de procurorii DNA în data de 26 mai 2011 şi apoi eliberată prin decizie a instanţei.

Omul de afaceri Dorel Tamaş a fost condamnat în schimb la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile de complicitate la înşelăciune şi pentru spălare de bani. În acelaşi timp, judecătorii de la Târgu-Mureş l-au achitat pentru infracţiunile de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare. Şi pe numele lui Tamaş au emis procurorii DNA Alba Iulia mandat de aerstare la 1 aprilie 2011, însă omul de afaceri nu a fost de găsit până acum. Se presupune că încă de atunci el a plecat în Dubai – Emiratele Arabe Unite, ţară cu care România nu are acord de extrădare. De altfel, Dorel Tamaş a fost cercetat şi judecat în lipsă.

În acelaşi dosar a mai fost condamnată şi Anca Gheman, notar public în Alba Iulia. Aceasta a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot la 2 ani cu suspendare a fost condamnat şi Radu Soare, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în timp ce Angela Soare a primit 2 ani cu suspendare pentru înşelăciune. Crinela Pop a fost condamnată la 1 an cu suspendare pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul “Continental”, instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia, a fost trimis în instanţă în iulie 2011. Acesta a fost transferat de pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia pe rolul Curţii de Apel Târgu-Mureş, la solicitarea avocatei Doina Scutea. Pe de o parte, procurorii îl acuză pe Tamaş că în anul 2008, ajutat de avocata Doina Scutea, i-ar fi indus în eroare pe potenţialii cumpătători ai hotelului Continental din Cluj-Napoca, aflat în proprietatea firmei sale S.C. Ardeleana S.A., cărora le-a luat 2 milioane de euro fără să le spună că imobilul face obiectul unor solicitări de retrocedare.

Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, Dorel Tamaş, împreună cu inculpaţii Angela-Delia Soare, Radu Soare, Anca Gherman (notar public) şi Crinela Pop-Cătălina, persoane apropiate lui, ar fi pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii BCR Alba, mai spun procurorii. Banca s-a constituit parte civilă şi solicită despăgubiri de peste 27 de milioane de euro. La rândul său, Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al S.C. Ardeleana S.A. Alba Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 2,04 milioane lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de către Dorel Tamaş prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii. În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Dorel Tamaş şi S.C. Ardeleana S.A. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Festivitate emoționantă la Centrul militar județean Alba: Plutonierul adjutant principal Mihu Ioan a trecut în rezervă, după o viață petrecută în slujba țării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivitate emoționantă la Centrul militar județean Alba: Plutonierul adjutant principal Mihu Ioan a trecut în rezervă, după o viață petrecută în slujba țării Festivitatea de trecere în rezervă a  plutonierului adjutant principal Mihu Ioan a avut loc luni, 5 decembrie, la Centrul militar județean Alba. Citește și: FOTO Nicolae Oros, albaiulianul care a dat onorul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare