Decizie a Tribunalului Alba: Mercado SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul procesării cărnii, a ieşit din insolvenţă

Tribunalul Alba a dispus închiderea procedurii de reorganizare a societăţii comerciale Mercado SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul procesării cărnii, una dintre societăţile omului de afaceri Dorin Mateiu.

Hotărârea a fost luată de Tribunalul Alba în 16 martie 2018 şi poate fi contestată cu apel. ”Admite în parte cererea formulată de administratorul judiciar al debitoarei şi, în consecinţă: În temeiul art. 175 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, dispune închiderea procedurii de reorganizare a activităţii debitoarei Mercado SRL. Dispune luarea tuturor măsurilor pentru reinserţia debitoarei în activitatea economică. În temeiul art. 180 din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar şi toate persoanele care l-au asistat sunt descărcaţi de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de drepturi de preferinţă, acţionari sau asociaţi”, se afirmă în dispozitivul deciziei de la Tribunalul Alba.

Mercado SRL, cu obiect de activitate în domeniul procesării cărnii, s-a aflat în reorganizare judiciară din septembrie 2014, când proprietarul firmei, Dorin Mateiu, a decis să recurgă la această procedură în condiţiile unui diferend cu ANAF privind achitarea unor taxe în valoare de mai multe milioane de euro. Aceeaşi variantă a fost promovată şi în legătură cu cealaltă societate, Elit SRL, care a ”ieşit” din insolvenţă în aprilie 2017. ANAF a impus în urmă cu aproape 4 ani sechestre de circa 19 milioane de euro pe conturile şi bunurile celor două societăţi ale miliardarului din Alba Iulia. În septembrie 2017, Dorin Mateiu a vândut compania către chinezii de la WH Group Ltd, proprietarul Smithfield Foods.

În dosarul privind insolvenţa firmei Mercado SRL, în urmă cu o lună de zile, în 23 februarie 2018, Tribunalul Alba a confirmat modioficarea planului de reorganizare a activităţii ca urmare a unei propuneri venite din partea adunării creditorilor. Ultima modificare a acestui plan de reorganizare a avut loc în decembrie 2016. La momentul depunerii primului plan de reorganizare, creditorul ANAF era înscris în tabelul definitiv al creditorilor cu o creanţă de 30,1 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro). În ianuarie 2016, ANAF a anulat printr-o decizie proprie creanţa fiscală de 29,29 milioane de lei, instituţia rămânând înscrisă în tabelul creditorilor cu o sumă de doar 877.209 lei, modificată ulterior la 824.095 lei. De asemenea, Dorin Mateiu, a intrat, iniţial, la masa credală cu suma de 15,9 milioane de lei, din care a fost admisă, în final, valoarea de 3,35 milioane de lei. Suma totală pe care Mercado SRL a trebuit să o plătească creditorilor în perioada de reorganizare judiciară a fost de aproape 20 de milioane de lei.

În 2016, societatea a avut o cifră de afaceri de 16,1 milioane de lei şi un profit net de 3,2 milioane de lei. La finalul anului era menţionată în documentele depuse la ANAF, la capitolul datorii, valoare de 13,4 milioane de lei. La momentul respectiv, la Mercado SRL mai lucrau doar 22 de angajaţi. Datele fiscale pentru anul 2017 nu au fost făcute publice. Dorin Mateiu s-a retras neoficial din mai multe afaceri, el având o reşedinţă în Monaco, statul care oferă numeroase facilităţi fiscale pentru oamenii de afaceri care aleg să îşi chletuie banii aici.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...