Rămâi conectat

Curier Județean

De ce nu este permisă intrarea cu câini în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Explicații de la custodele Ioan Pătrânjan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc Dendrologic Alba Iulia026Una dintre prevederile regulamentului de funcționare a Parcului Dendrologic Alba Iulia a stârnit nemulțumiri în rândul persoanelor care au câini și ar dori să se plimbe alături de aceștia în incinta parcului.

Această interdicție, pe lângă faptul că este impusă de lege, are și rolul de a asigura protejarea speciilor din parc, se arată într-o postare recentă pe pagina de Facebook a parcului, unde custodele Ioan Pătrânjan oferă explicații concrete.

Cea mai mare pagubă, dovadă sunt șanțurile Cetății unde se plimbă câinii și cam toate din familia cupresaceelor – tuile, chiparoșii și așa mai departe – sunt curățate până la aproape un metru înălțime, pentru că s-au uscat din cauza urinei de câine. Urina de câine este extrem de acidă și toate frunzele acestea persistente – la laurocireș, la rășinoase – se usucă din această cauză. Iar mirosul și temperamentul câinelui îi indică să își marcheze teritoriul pe ceva semnificativ. Nu merge pe o tufă de măceș. Acesta primul pericol, și cel mai mare. 

Alt efect al câinilor… parc-dendrologic-alba-iulia-1Avem animale mici: pârși, veverițe și păsări care cuibăresc pe sol. Acestea fac parte din reconstrucția ecologică realizată deja și din complexul păduros, pentru că, de fapt, parcul este în pădure.

În toate tufele din marginea drumului sunt cuiburi. Când pică frunza se văd. Și sunt pui care încep să zboare, cei de mierlă mai ales umblă pe jos… Câinele ce credeți că face? Instinctul de lup există”, a explicat custodele Parcului Dendrologic Alba Iulia, domnul Ioan Pătrânjan.

Sunt doar câteva precizări, pentru că lista este mai lungă. Dincolo însă de orice explicații, legea este cea care interzice plimbarea câinilor în grădini botanice și parcuri dendrologice. ”E stabilit prin lege, nu de consiliul local. În parcuri dendrologice și în grădini botanice nu este permis accesul câinilor”, a mai menționat custodele Parcului Dendrologic Alba Iulia. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea