Actualitate
Cum poți călători cu animalul de companie peste hotare. Care sunt condițiile și de ce ai nevoie
Cum poți călători cu animalul de companie peste hotare. Care sunt condițiile și de ce ai nevoie
Proprietarii de animale de companie vor să se asigure din timp că şi cei mai credincioşi prieteni, fie că e vorba de câini, pisici, rozătoare sau chiar păsări de colivie, pot ieşi din ţară legal în caz de război.
Dacă ai de gând să călătorești cu animalul tău de companie, trebuie să știi care sunt condițiile și de ce ai nevoie. Puteți călători cu nimalul de companie în altă țară din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE dacă:
– a fost microcipat (în conformitate cu cerințele tehnice din anexa II la Regulamentul UE privind circulația animalelor de companie) sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011;
– a fost vaccinat împotriva rabieia fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, dacă zona de destinație nu este afectată de tenie (Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord);
– deține fie un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește dintr-o țară din UE sau Irlanda de Nord în altă țară din UE sau Irlanda de Nord, fie un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.Avertisment
Pașaportul european pentru animale de companie
Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii, scrie europa.eu. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat (căruia autoritățile competente i-au permis să emită pașapoarte pentru animalele de companie). Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.
În cazul în care călătoriți într-o țară din UE sau Irlanda de Nord din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul dumneavoastră de companie poate intra în UE cu un pașaport eliberat într-una din aceste țări sau teritorii.
Certificatul UE privind sănătatea animalelor
Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și se bazează pe un model standard al UE.
În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul dumneavoastră de companie trebuie să dețină un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).
În plus, ar trebui să completați și să anexați o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului dumneavoastră de companie, care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial. Această declarație este, de asemenea, necesară în cazul în care animalul dumneavoastră de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de dumneavoastră. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea dumneavoastră.
Începând cu 1 ianuarie 2021, pașapoartele UE pentru animalele de companie emise proprietarilor de animale de companie cu reședința în Marea Britanie nu mai sunt valabile pentru călătoriile cu animale de companie din Marea Britanie către o țară din UE sau Irlanda de Nord.
Sursa: dcnews.ro
Actualitate
FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.
La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.
La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.
„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.
Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.
O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.
Actualitate
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
Mai multe unități școlare din județul nostru vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor. Ministerul Educației a anunțat că a finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive).
2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
CLICK PENTRU: Lista proiectelor admise la nivel național
Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.
Investițiile presupun:
- „cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
- laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice.
- laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe.
- ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice”, potrivit Ministerului Educației.
Sursa: edupedu.ro
Actualitate
5 iunie 2023| COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate
COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate
Cod galben emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru zonele din județele Alba și Mureș. Acest cod galben este valabil de la data de 5 iunie 2023, începând cu ora 16:35, până la aceeași dată, ora 18:00.
Zonele afectate de acest cod galben sunt următoarele: în județul Alba, localitățile Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta și Rădești; în județul Mureș, localitățile Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș și Bichiș.
Fenomenele meteo care se vor semnala în aceste zone sunt averse care vor acumula local peste 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină de mici dimensiuni.
ANM recomandă cetățenilor din aceste zone să fie precauți și să ia măsuri de siguranță în timpul perioadei de cod galben. Este important să se evite deplasările inutile și să se acorde atenție sporită în cazul în care se produc averse puternice. De asemenea, este recomandat să se evite zonele expuse riscului de inundații și să se asigure obiectele și construcțiile sensibile la vremea nefavorabilă.
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 16 ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Curier Județeanacum 16 ore
„Recoltă bogată” de șoferi beți pe drumurile din Alba, în minivacanța de Rusalii: Câți au fost prinși de polițiști
-
Actualitateacum 11 ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile