Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum încearcă o șoferiță, prinsă de polițiștii din Alba, cu alcoolemie de 0,16 mg/l să scape de amendă și să-și recapete permisul. Ce motive a invocat aceasta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum încearcă o șoferiță, prinsă de polițiștii din Alba, cu alcoolemie de 0,16 mg/l să scape de amendă și să-și recapete permisul. Ce motive a invocat aceasta

O şoferiţă, depistată la volan cu o alcoolemie de 0,16 mg/l alcool în aerul expirat, încearcă să scape de amendă şi de suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile motivând că a folosit apă de gură înainte de a se urca la volan. Ea a contestat procesul verbal, dar a pierdut la instanţa đe fond, Judecătoria Blaj.

Aceasta a susţinut că în data de 27 iulie 2020, în jurul orei 22:00, a plecat de la o pensiune din Blaj cu scopul unei plimbări, iar înainte de a pleca a folosit apă de gură marca Listerin. Ulterior s-a documentat şi a aflat că produsul conţine alcool. Femeia a susţinut că acesta a fost factorul care a influenţat rezultatul testării sale cu aparatul etilotest, de 0,16 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A cerut instanţei anularea procesului verbal deoarece este nevinovată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, precum şi pentru faptul că documentul este netemeinic şi nelegal, având în vedere greşelile efectuate de agentul constatator, care i-a greşit CNP-ul. Ea a mai cerut înlocuirea amenzii în valoare de 1.305 lei cu sancţiunea avertismentului şi anularea pedepsei complementare constând în reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de 30 zile.

În final, instanţa i-a respins plângerea, constatând că procesul verbal are la bază probe concrete şi este legal şi temeinic întocmit.

”Petenta, ştiind că este imposibil să fi consumat alcool, trebuia să se prezinte pentru recoltarea de probe biologice, pentru a dovedi cu probe ştiinţifice incorectitudinea testului efectuat şi netemeinicia constatărilor personale ale agentului constatator. Instanţa apreciază că aceste aparate determină concentraţia de alcool în aerul expirat şi sunt mijloace tehnice de constatare a contravenţiilor reglementate de lege. În măsura în care contestă aceste valori, persoana verificată are posibilitatea recurgerii la un alt test ştiinţific, acela al concentraţiei de alcool în sânge.

Aşadar, cu toate că prin plângerea formulată petenta a contestat situaţia de fapt reţinută în procesul verbal, instanţa constată că aceasta nu a dovedit netemeinicia observaţiilor personale ale agentului constatator sau inexactitatea acestora şi nu a prezentat o explicaţie raţională motivului pentru care agentul ar fi întocmit procesul verbal cu consemnarea unei situaţii nereale, pentru a se ridica un dubiu cu privire la obiectivitatea acestuia, astfel că procesul-verbal este legal şi temeinic”, astfel a motivat judecătorul care a pronunţat hotărârea din 25 februarie 2021.

Judecătorul a mai susţinut că aplicarea amenzii ”se justifică având în vedere modul de săvârşire a faptei şi circumstanţele comiterii acesteia, precum şi circumstanţele personale ale contravenientei, de totală desconsiderare a dispoziţiilor legale, care a comis o faptă de o gravitate ridicată şi care anterior a mai fost sancţionată pentru abateri la circulaţia rutieră astfel cum rezultă din cazierul auto aflat la dosar, astfel încât nu se impune înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea