Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cum a scăpat de sancțiuni un șofer prins în ALBA pe autostrada A10 cu peste 180 km/h: Neglijența unui polițist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum a scăpat de sancțiuni un șofer prins în ALBA pe autostrada A10 cu peste 180 km/h: Neglijența unui polițist

Neglijența unui polițist rutier l-a scăpat de sancțiuni pe un șofer care gonea pe autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud, cu 183 km/h. Pe acest sector, viteza maximă este de 100 km/h.

Procesul-verbal de sancționare a fost încheiat în 24 iulie 2022, iar în 20 decembrie a fost desființat de un judecător.

Polițistul i-a aplicat șoferului, cetățean olandez, o amendă în valoare de 1.305 lei şi sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, ca urmare a depășirii vitezei legale maxim admise cu mai mult de 50 km/h. Pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda viteza maximă de deplasare este de 100 de km/h, ca urmare a unor lucrări care, încă, se mai derulează în această zonă.

Bărbatul a contestat procesul-verbal de sancționare în justiție, invocând faptul că a respectat viteza legală și că documentul nu a fost legal întocmit de polițist. Cetățeanul străin a susținut că „a setat autoturismul pe pilotul automat la o viteză mult inferioară celei reţinute de agentul constatator, respectiv viteza de 100 km/h, astfel că este cu neputință ca viteza cu care se deplasa să fie apropiată de 183 km/h”.

Nu s-a putut distinge numărul autoturismului

A mai susținut că pe acea porţiune de drum unde a fost oprit de poliție erau mai multe vehicule care circulau în fața sa pe autostradă și este posibil să se fi produs o eroare, iar viteza respectivă să fi fost înregistrată de la alt autovehicul.

Magistratul a constatat că procesul-verbal contestat este legal și temeinic, iar sancțiunile aplicate sunt corect individualizate, dar, după vizionarea înregistrării cu aparatul radar a decis să anuleze decizia polițistului rutier.

„În înregistrarea depusă de intimat (IPJ Alba – n.r.), se observă un grup de trei autoturisme care circulă în același sens și care par a avea viteze diferite. În momentul în care viteza măsurată de aparatul radar este de 183 km/h, pe filmare nu se poate distinge numărul de înmatriculare al autoturismului condus de către petent”, a susținut judecătorul în hotărâre.

Instanța a considerat, astfel, că probele suplimentare prezentate de Poliție „nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumpţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”.

„Instanţa apreciază că procesul verbal nu a fost temeinic întocmit, astfel că urmează să admită plângerea contravenţională formulată cu consecinţa anulării actului”, se mai precizează în hotărârea de la Judecătoria Alba Iulia, din 20 decembrie 2022.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea