Cu cât se vinde un porc în iarna anului 2023: Un milion de exemplare sacrificate pentru masa de Crăciun
Cu cât se vinde un porc în iarna anului 2023: Un milion de exemplare sacrificate pentru masa de Crăciun
Pregătirile pentru masa de Crăciun au început deja, iar românii sunt interesați de prețul la care se vinde un porc în această iarnă. Cu toate că prețurile înregistrează o creștere, iar salariile rămân constante, oamenii păstrează tradițiile și obiceiurile, urmând să le respecte și în 2023.
Astfel, pentru a satisface cererea, în acest an vor fi sacrificați aproximativ un milion de porci, conform datelor statistice.
Prețul unui porc în 2023
Românii sunt cunoscuți consumatori de carne de porc, sacrificând milioane de exemplare anual.
Iarna, în preajma sărbătorilor, numeroase preparate tradiționale devin nelipsite din meniu, de la friptura de porc și jumări până la piftie cu carne de porc, șorici, slănină, ciolan afumat, cârnați și caltaboși.
Pe piață, se discută că prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc va fi, în decembrie 2023, în jur de 24 de lei. Totuși, trebuie menționat că prețul variază considerabil în funcție de zonă și lanțul de magazine.
Amendă de 2.900 de lei pentru șoferii care nu au asta în mașină pe timp de iarnă. Ce nu trebuie să le lipsească
De exemplu, conform Antena 1, magazinul online de la Mega Image vinde ceafa de porc fără os la prețul de 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).
La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc are un preț de 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac costă 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată se vinde la 27,95 lei.
Cu toate acestea, observăm că numărul celor care cumpără carne de porc pentru a-și prepara acasă produsele tradiționale a început să crească din nou. Dacă în anii precedenți, românii obișnuiau să se aprovizioneze din magazine specializate, în acest an, preferă în măsura posibilului să pregătească acasă bunătățile din carne de porc.
În ce condiții pot vinde porcii fermierii
Pentru a respecta normele sanitare, autoritățile au impus o serie de condiții pe care fermierii care doresc să vândă porci trebuie să le respecte.
În primul rând, vânzarea de porci nu mai este permisă decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județeană, completează o fișă de examinare clinică care atestă starea de sănătate a animalului respectiv”.
În astfel de cazuri, autoritățile române asigură că „serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventualele medicamente”.
De asemenea, persoanele fizice au în continuare dreptul să crească porci pentru consumul familial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]