Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Criminal aproape de libertate după 19 ani de închisoare. Cum a convins un judecător că „se poate reintegra în societate”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Criminal aproape de libertate după 19 ani de închisoare. Cum a convins un judecător că „se poate reintegra în societate”

Un bărbat care a stat la închisoare aproape 19 ani pentru fapta de omor deosebit de grav ar urma să fie liberat condiționat din Penitenciarul Aiud.

Ion Lungu a fost condamnat în 2005 la 25 de ani de închisoare, de instanțele de judecată din Sibiu, pentru omor deosebit de grav. Bărbatul și-a început executarea pedepsei în 3 noiembrie 2004 și ar urma să expire în 3 noiembrie 2029.

În ultimii ani, a fost închis la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, de unde, din 2022, a formulat cereri de eliberare condiționată. În 2022, a făcut trei cereri dar au fost respinse. Într-o motivare a instanței din 2022, medicul psiholog susținea că are un comportament ambivalent care nu denotă că acesta ar fi dat semne că și-ar fi îndreptat comportamentul.

La un an de la respingerea cererii, magistrații Judecătoriei Aiud au admis cererea bărbatului și au admis ca acesta să fie eliberat condiționat din Penitenciar. Din totalul de 9.131 de zile închisoare condamnatul a executat efectiv 6.839 de zile în penitenciar, i se consideră ca executate în baza legii nr. 169/2017 un număr de 492 de zile, iar ca urmare a muncii prestate i se consideră executate 607 zile, la data analizării în comisie fiind îndeplinit criteriul fracţiei minime prevăzute de lege. Deținutul a susținut că, pe perioada executării pedepsei, a muncit, a participat la cursuri de calificare și a urmat cursuri şcolare timp de 10 ani.

„Instanţa observă că pe parcursul perioadei de detenţie acesta a avut un comportament preponderent corespunzător, a fost recompensat de 38 de ori, a fost sancţionat disciplinar de 10 ori şi a câştigat urmare a muncii prestate un număr de 607 zile considerate ca executate. În ceea ce priveşte sancţiunile disciplinare care i-au fost aplicate de-a lungul executării pedepsei, instanţa constată că toate au fost ridicate prin recompensare. Mai mult, de la data precedentei amânări a liberării condiţionate, comportamentul petentului a fost ireproşabil – a fost recompensat de 3 ori, nu a fost sancţionat disciplinar şi a câştigat urmare a muncii prestate/programelor creditate un număr de 30 de zile considerate ca executate”, se precizează în hotărârea magistratului de la Aiud.

Procurorul nu a fost, însă, de acord cu cererea deținutului și cu soluția instanței pentru că „nu există convingerea că acesta s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate, raportat la criteriile generale a acestuia şi la comportamentul petentului pe perioada executării pedepsei”.

Hotărârea Judecătoriei Aiud, din 26 iulie 2023, a fost contestată de către procuror, decizia finală urmând să aparțină Tribunalului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea