Rămâi conectat

Actualitate

Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne

Ioana Oprean

Publicat

în

Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne

Mâncarea tradițională este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor, iar fripturile, sarmalele, cârnații, salata de boeuf și carnea în general par de neînlocuit.

Lucrurile nu stau la fel și în cazul vegetarienilor, care nu consumă deloc carne. Mai mult, veganii consumă doar alimente pe bază de plante, nici măcar ouă, lactate, pește sau fructe de mare.

Nu este un capăt de lume. Din contră, sunt numeroase preparate gustoase, ce pot fi adaptate cu ușurință chiar și la masa de Crăciun.

Citește și: MESAJE de CRACIUN 2021. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Meniul vegetarienilor

Cârnați din linte roșie și proteine de grâu

Sarmale cu soia sau ciuperci și orez

Ruladă de tofu cu ciuperci

Drob de post cu năut

Vinete la cuptor cu sos de roșii, usturoi și mirodenii

Plăcintă cu năut și legume

Salată de vinete

Salată de ardei copt

Salată de boeuf cu maioneză vegană

Friptură de soia

Lasagna cu dovlecei

Ciuperci umplute

Cartofi cu ciuperci la cuptor

Supă cremă de legume

Chiftele de post cu năut și legume

Plăcintă cu mere și stafide

Negresă de post

Cozonac de post

Citește și: Mesaje în Ajunului Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimis în Ajun de Crăciun

Rețetă sarmale de post

Pentru a face cele mai bune sarmale de post, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

O varză murată
250 grame orez cu bob rotund
250 g ciuperci din conserva sau 500 g ciuperci proaspete
250 g ceapă tocată fin
100 g morcov
50 ml ulei
sare, piper
mărar verde tocat
pătrunjel verde tocat
cimbru uscat
250 ml suc de roșii sau bulion

Ceapa se toacă fin, iar morcovul se dă pe răzătoare. Se pregătesc și ciupercile și se pun toate trei în recipiente diferite.

Se pune ceapa la călit, cu puțină sare, până devine sticloasă, iar apoi se adaugă morcovul și se mai lasă 3-4 minute, iar apoi urmează ciupercile. Ulterior se pune și orezul, sare, piper și se mai lasă două minute.

Se stinge focul și se adaugă și mărarul. Dacă este prea acră varza se clătește cu apă. Se îndepărtează cotoarele foilor, iar apoi se rulează cu umplutură. Pe fundul vasului se pune varză tocată, se așază sarmalele, iar deasupra se pun mărarul și pătrunjelul. Se mai pune un strat de varză și sosul de roșii și se bagă la cuptor, la 160 de grade, timp de trei ore.

Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi

Rețetă cozonac de post

Ingrediente aluat:

500 g făină 000
250 ml lapte de migdale
50 ml ulei de floarea soarelui
30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
20 g drojdie proaspătă sau 7g uscata
120 g zahăr pudră
4 g sare
1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit)
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie

Ingrediente umplutură:

150 g nucă
75 g zahăr
10 g cacao
35 ml lapte de migdale
1 plic zahăr vanilat sau jumătate de linguriță de esență de vanilie
un praf de sare
200 g stafide

Ingrediente glazură:

50 g zahăr
30 ml apă
un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie
Se amestecă zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia pentru a face o maia. Se lasă 10 minute, apoi se adaugă uleiul. Apoi se adaugă și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină.

Se frământă, iar apoi se mai adaugă făină treptat până când nu mai lipește, aproximativ 10 minute. Se pune la dospit timp de o oră, acoperit.

Pentru umplutură se prăjesc nucile, iar apoi se adaugă zahărul, cacaoa și vanilia și se amestecă. Apoi se pune și lapte de migdale.

Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată, se adaugă umplutura, iar apoi stafidele. Se rulează pe latura mai lungă, obținând două rulade. Pe o hârtie de copt se pun una peste alta, în formă de X, iar apoi se împletesc. Se ridică cozonacul cu tot cu hârtia de copt și se pune în tavă. Se pune deasupra puțină făină, iar apoi se bagă în cuptor, la 170 de grade. Se lasă 20 de minute, iar apoi se reduce temperatura cu 10 grade și se mai lasă 30 de minute.

Pentru glazură se pun la fiert apa și zahărul până când se dizolvă cel din urmă. Se scoate cozonacul și se adaugă glazura deasupra cu o pensulă.

sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale” „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”, atrage atenția economistul Radu Georgescu. Potrivit acestuia, multe familii și companii vor fi […]

Citește mai mult

Actualitate

România trimite în Ucraina al 23-lea pachet de ajutor militar și anunță o colaborare în materie de apărare antiaeriană. Ionuț Moșteanu (MApN): ”Vom continua să le fim alături în această luptă”

Ioana Oprean

Publicat

în

România va trimite în Ucraina al 23-lea pachet de ajutor militar și anunță o colaborare în materie de apărare antiaeriană. Ionuț Moșteanu (MApN): ”Vom continua să le fim alături în această luptă” Denis Smîhal, fostul premier ucrainean, în prezent ministru al apărării în guvernul de la Kiev, a anunţat luni, 25 august 2025, după întâlnirea […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: În plină austeritate, BNR-ul face cheltuieli care-i sfidează pe toți românii

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu: În plină austeritate, BNR-ul face cheltuieli care-i sfidează pe toți românii „În plină austeritate, BNR-ul face cheltuieli care-i sfidează pe toți românii”, semnalează economistul Radu Georgescu.  Citește și: Radu Georgescu: În orice carte de economie se spune că nu trebuie să crești taxele când economia încetinește „Luna trecută am studiat bilanțul BNR-ului. Te […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea