Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne
Crăciunul vegetarienilor: Cu ce înlocuiesc bucatele tradiționale cei ce au ales să nu consume deloc carne
Mâncarea tradițională este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor, iar fripturile, sarmalele, cârnații, salata de boeuf și carnea în general par de neînlocuit.
Lucrurile nu stau la fel și în cazul vegetarienilor, care nu consumă deloc carne. Mai mult, veganii consumă doar alimente pe bază de plante, nici măcar ouă, lactate, pește sau fructe de mare.
Nu este un capăt de lume. Din contră, sunt numeroase preparate gustoase, ce pot fi adaptate cu ușurință chiar și la masa de Crăciun.
Citește și: MESAJE de CRACIUN 2021. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
Meniul vegetarienilor
Cârnați din linte roșie și proteine de grâu
Sarmale cu soia sau ciuperci și orez
Ruladă de tofu cu ciuperci
Drob de post cu năut
Vinete la cuptor cu sos de roșii, usturoi și mirodenii
Plăcintă cu năut și legume
Salată de vinete
Salată de ardei copt
Salată de boeuf cu maioneză vegană
Friptură de soia
Lasagna cu dovlecei
Ciuperci umplute
Cartofi cu ciuperci la cuptor
Supă cremă de legume
Chiftele de post cu năut și legume
Plăcintă cu mere și stafide
Negresă de post
Cozonac de post
Citește și: Mesaje în Ajunului Crăciunului: Felicitări și urări care pot fi trimis în Ajun de Crăciun
Rețetă sarmale de post
Pentru a face cele mai bune sarmale de post, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
O varză murată
250 grame orez cu bob rotund
250 g ciuperci din conserva sau 500 g ciuperci proaspete
250 g ceapă tocată fin
100 g morcov
50 ml ulei
sare, piper
mărar verde tocat
pătrunjel verde tocat
cimbru uscat
250 ml suc de roșii sau bulion
Ceapa se toacă fin, iar morcovul se dă pe răzătoare. Se pregătesc și ciupercile și se pun toate trei în recipiente diferite.
Se pune ceapa la călit, cu puțină sare, până devine sticloasă, iar apoi se adaugă morcovul și se mai lasă 3-4 minute, iar apoi urmează ciupercile. Ulterior se pune și orezul, sare, piper și se mai lasă două minute.
Se stinge focul și se adaugă și mărarul. Dacă este prea acră varza se clătește cu apă. Se îndepărtează cotoarele foilor, iar apoi se rulează cu umplutură. Pe fundul vasului se pune varză tocată, se așază sarmalele, iar deasupra se pun mărarul și pătrunjelul. Se mai pune un strat de varză și sosul de roșii și se bagă la cuptor, la 160 de grade, timp de trei ore.
Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
Rețetă cozonac de post
Ingrediente aluat:
500 g făină 000
250 ml lapte de migdale
50 ml ulei de floarea soarelui
30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
20 g drojdie proaspătă sau 7g uscata
120 g zahăr pudră
4 g sare
1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit)
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
Ingrediente umplutură:
150 g nucă
75 g zahăr
10 g cacao
35 ml lapte de migdale
1 plic zahăr vanilat sau jumătate de linguriță de esență de vanilie
un praf de sare
200 g stafide
Ingrediente glazură:
50 g zahăr
30 ml apă
un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie
Se amestecă zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia pentru a face o maia. Se lasă 10 minute, apoi se adaugă uleiul. Apoi se adaugă și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină.
Se frământă, iar apoi se mai adaugă făină treptat până când nu mai lipește, aproximativ 10 minute. Se pune la dospit timp de o oră, acoperit.
Pentru umplutură se prăjesc nucile, iar apoi se adaugă zahărul, cacaoa și vanilia și se amestecă. Apoi se pune și lapte de migdale.
Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată, se adaugă umplutura, iar apoi stafidele. Se rulează pe latura mai lungă, obținând două rulade. Pe o hârtie de copt se pun una peste alta, în formă de X, iar apoi se împletesc. Se ridică cozonacul cu tot cu hârtia de copt și se pune în tavă. Se pune deasupra puțină făină, iar apoi se bagă în cuptor, la 170 de grade. Se lasă 20 de minute, iar apoi se reduce temperatura cu 10 grade și se mai lasă 30 de minute.
Pentru glazură se pun la fiert apa și zahărul până când se dizolvă cel din urmă. Se scoate cozonacul și se adaugă glazura deasupra cu o pensulă.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
23-25 decembrie 2024 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori, viscol și vânt puternic în Alba și alte zone din țară, până în dimineața de Crăciun
23-25 decembrie 2024 | COD GALBEN și COD PORTOCALIU de ninsori, viscol și vânt puternic în Alba și alte zone din țară, până în dimineața de Crăciun Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 23 decembrie 2024, noi avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana