Controale pentru prevenirea apariției TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE în județul Alba, efectuate de DSVSA
Controale pentru prevenirea apariției TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE în județul Alba, efectuate de DSVSA
Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, de la începutul anului 2021 și până în prezent, un număr de 437 de unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum: fa
bricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie, respectiv la unități în care se prepară și servesc mâncăruri gătite sau în regim catering, restaurante, pensiuni, fast food-uri, dar și în piețe agroalimentare, la stupine, la ferme de păsări, centre de ambalare ouă, măcelării, carmangerii. De asemenea, controale au fost efectuate și la magazine alimentare, supermarketuri și depozite alimentare.
Controalele au vizat, între altele, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control (HACCP), condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 51.600 de lei, conform HG 984/2005. Între deficiențele constatate enumerăm:
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare;
– Comercializare directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzătoare și fără respectarea condițiilor de igienă prevăzute în legislație;
– Nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare a produselor alimentare;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare pentru siguranța alimentelor privind condiții de depozitare;
– Ambalare și etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare.
Sancțiunile se aplică când deficiențele pun în pericol sănătatea și siguranța consumatorului. Deficiențele minore nu se sancționează, ci se soluționează în timpul controlului.
Inspectorii DSVSA Alba vor depune toate diligențele necesare astfel încât sănătatea consumatorilor să nu fie afectată, iar verificările vor continua.
Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări
Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări În această săptămână, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, desfășoară, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, o campanie de informare și sprijinire a persoanelor […]
FOTO | TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări
TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări O adevărată tragedie a avut loc luni, 22 decembrie 2025, în Geoagiu, unde un băiețel de 5 ani a suferit arsuri grave după ce locuința familiei a fost cuprinsă de flăcări. Un băiețel […]
VIDEO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline”
Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline” Duminică seara, în emisiunea Chefi la cuțite, Alexandru-Gabriel Helju, Chef-ul de 32 ani din Sebeș, a luat 18 puncte […]