Rămâi conectat

Politică Administrație

Consultări cu țăranii din Alba despre finanțare PNDR 2014-2020, la Câmpeni, Ocna-Mureș, Crăciunelu, Fărău, Șona

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Campania  de popularizare şi informare a fermierilor din mediul rural, organizată de Camera Agricolă Judeţeană Alba continuă şi în această perioadă.

intalnire fermieri AlbaAstfel, duminică specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba s-au întâlnit cu producătorii agricoli din localitatea Poiana Vadului.

Potrivit unui comunicat remis presei de CAJ Alba, “discuţiile în cadrul întâlnirii s-au axat pe  eco – condiţionalitate – bune condiţii agricole şi de mediu, cerinţele  legale în materie de gestionare (norme obligatorii ce trebuie respectate de agricultori în domeniul mediului, al sănătăţii şi bunăstării animalelor, pe întregul teren al fermei pentru care se solicită plata), şi noutăţi în domeniul agricol.

S-au prezentat de asemenea, informaţii cu privire la priorităţile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014- 2020, iar  fermierilor care au accesat Măsura 141–Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă- li s-a prezentat modalitatea de întocmire a documentaţiilor pentru depunerea cererilor de plată.

Pentru depunerea cererilor de plată pentru măsura 141, fermierii au obligaţia să respecte întocmai cerinţele impuse de planul de afaceri. Deoarece, o bună parte dintre fermieri întâmpină dificultăţi la depunerea documentaţiilor pentru cererile de plată, s-a atenţionat faptul că toate terenurile trebuie înscrise în Registrul Fermierilor la  APIA , iar animalele trebuie  să fie înscrise în Registrul Exploataţiei la  DSVSA  Alba.

Din cauză că ploile  cad  foarte frecvent  în această perioadă, oamenii din zona de munte  întâmpină  dificultăţi mari la uscarea fânului.

Fânul nu se mai usucă ca în anii trecuţi pe sol, pe suporţi sau pe plase din lemn şi sârmă nici după trei săptămâni. Astfel că locuitorii noştri din zona montană ar trebui să pregătească fânul sub formă de baloţi sau cu ajutorul un unui neon special, care ar putea fi procurat de la fermierii din Franţa.

Dar această tehnologie de ultimă oră costă foarte mult în zilele  noastre, iar gospodarii apusenilor trebuie să se chinuie, din păcate, cu vechea tehnologie de uscare a fânului.

O altă dificultate a gospodarilor noştri o reprezintă rozătoarele care atacă pomii fructiferi, guzul şi cârtiţa fiind cele mai frecvent întâlnite în  zona montană. Aceste rozătoare sapă galerii sub pământ, până la 3 metri adâncime, şi scot la suprafaţă din galerii, mormane de pământ. Ca urmare trebuie găsite mijloace  eficiente de stârpire a acestor rozătoare care fac adevărate ravagii cum ar fi: capcane, aparatură cu ultrasunete, pastile etc.

Să sperăm că în România se vor găsi în viitorul apropiat noi soluţii de stârpire a rozătoarelor şi noi tehnologii pentru uscarea fânului.”

Graficul întalnirilor pentru săptămana viitoare este :

Nr. crt.

 

Locul desfăşurării

Data /perioada desfăşurării

Numele şi prenumele consultantului 

1.

Sona  

04.08.2014  – ora 9

 

Anghel Gheorghe

2.

Primaria Craciunelu de Jos 06.08.2014  –  ora 9 CristeaIovuta Rujica

3.

 Primarie Cimpeni 07.08.2014  – ora 10 Tomus Vivi Elena

4.

Farau 07.08.2014  – ora 10

Gherasim Simona

5.

Ocna Mures 14.08.2014  – ora  9

Gherasim Simona

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea