Rămâi conectat

Actualitate

”Consider colaborarea cu domnul Ion Dumitrel ca fiind exemplară”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu cu academicianul Eugen Simion, critic şi istoric literar, eseist, profesor universitar şi membru al Academiei Române, fost preşedinte al acestui for din 1998 până în 2006, sau mai bine zis, aşa cum singur se denumeşte, ”un valah îndrăgostit de şcoala ardeleană”.

    Reporter: Domnule academician Eugen Simion, cum apreciaţi colaborarea dintre Consiliul Judeţean Alba şi Academia Română?
Eugen Simion: Este o colaborare excelentă. Cu patru ani în urmă l-am întâlnit pentru prima oară aici, la Alba Iulia, pe preşedintele Consiliului Judeţean şi i-am propus, în numele Academiei Române şi al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (fundaţie de utilitate publică aflată sub auspiciile Academiei) un proiect cultural comun: publicarea în ediţii critice a scriitorilor importanţi din acest spaţiu spiritual. A acceptat şi, iată, au apărut în seria ”Opere fundamentale” Ion Budai – Deleanu, Octavian Goga (publicistica), Baconski şi până la sfârşitul acestui an vor apărea  trei volume cuprinzând întreaga operă de ficţiune a lui Lucian Blaga. Adică poezia şi teatrul său.
R.: Consideraţi că această colaborare, pe care aţi definit-o ca fiind excelentă, s-a extins şi la nivelul relaţiilor personale cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel?
E.S.: M-a surprins faptul că domnul preşedinte Ion Dumitrel a înţeles numaidecât despre ce este vorba şi m-a surprins şi mai tare când am văzut că, după ce am decis ceva, s-a ţinut de cuvânt. De regulă, demnitarii noştri promit marea cu sarea şi, apoi, uită repede. Iată un om care îşi ţine promisiunile. Apreciez enorm acest fapt, după cum apreciez faptul că domnul Ion Dumitrel susţine, sub diferite forme, manifestările culturale din judeţul pe care îl conduce. Mă refer la colocviile ”Blaga”, la târgul de carte (foarte bogat, foarte reuşit), la colocviile dedicate romanului etc. Am participat la multe ediţii şi vă pot spune că sunt de un înalt nivel intelectual. Împreună cu consiliul, Academia Română a organizat, de pildă, anul trecut, un colocviu dedicat lui Ion Budai-Deleanu, la Blaj. A fost, după gustul meu, un moment important în viaţa noastră culturală. Ca să revin, consider colaborarea cu domnul Ion Dumitrel ca fiind, aş zice, exemplară.
R.: Cum vedeţi viitorul relaţiilor dintre Academia Română şi Consiliul Judeţean Alba? Există proiecte comune?
E.S.: Sper ca această colaborare să meargă mai departe. Am decis împreună zilele trecute ca, în toamnă, când vom lansa cele trei volume Blaga din seria citată mai înainte, să însoţim evenimentul de un seminar internaţional dedicat operei poetice şi filozofice a lui Blaga cu participarea unor intelectuali de marcă din Europa. I-am contactat deja… L-au citit pe Blaga şi, uneori, l-au tradus. Ştiu deci, despre ce este vorba. Am uitat să spun că anul acesta, la Târgul de carte de la Alba Iulia am prezentat ediţia în cinci volume ”I.L. Caragiale”, o ediţie pregătită de cercetătorii institutului ”G. Călinescu” şi Academiei Române. O ediţie integrală. Mă bucur că am putut face acest lucru aici, la Alba Iulia, unde încep să mă simt din ce în ce mai bine. Îmi plac oamenii şi îmi place enorm acest spaţiu din inima Transilvaniei. Anul viitor sper să putem prezenta primele volume din opera lui Ion Agârbiceanu, un scriitor pe care, nu ştiu de ce, criticii literari de astăzi îl ignoră. El trebuie readus în actualitate… O să încerc să fac eu (un valah îndrăgostit de ”şcoala ardeleană”) acest lucru.
R.: Domnule academician, vă multumesc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea