Rămâi conectat

Actualitate

Congresul PSD a fost reclamat la CNCD – ”A decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcții de vicepreședinți, 10 să fie alocate exclusiv bărbaților și 4 exclusiv femeilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Coaliția pentru Egalitate de Gen, formată din 10 organizații neguvernamentale care activează în domeniul drepturilor femeilor, atrage atenția conducerii PSD cu privire la „modul incorect și discriminatoriu de aplicare a principiul cotelor de reprezentare a femeilor în cadrul Congresului”. Mai mult, Coaliţia susţine că folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepreședinții femei duce în derizoriu întreaga procedură și întărește stereotipurile de gen.

congres psd„Cotele trebuie să asigure un procent minim de femei în rândul candidaților sau ai vicepreședinților aleși, nu să limiteze accesul femeilor la funcțiile de conducere, așa cum s-a întâmplat în cadrul procedurii folosite la Congresul PSD. Dacă s-a dorit ca cel puțin 4 vicepreședinți să fie femei, restul de locuri ar fi trebui să fie lăsate competiției libere între candidați, indiferent de sex, nu să fie alocate exclusiv bărbaților. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practică frecvent utilizată de partidele de stânga de la nivel european”, precizează Coaliţia.

Potrivit ONG-urilor, separarea pe sexe a candidaturilor sau a funcțiilor alese este acceptabilă numai în cazul parității de gen (50/50), întrucât se bazează pe egalitatea între femei și bărbați. Coaliţia acuză PSD că a decis în mod discriminatoriu ca din cele 14 funcții de vicepreședinți, 10 să fie alocate exclusiv bărbaților și 4 exclusiv femeilor.

„Cotele de reprezentare constituie cea mai eficientă măsură de a îmbunătăți reprezentarea politică a femeilor atât în cadrul partidelor politice cât și în alegerile pentru Parlament și pentru consiliile județene și locale. Într-o societate în care predomină mentalități tradiționale de tipul ‘bărbații conduc, femeile stau în umbră’, astfel de măsuri sunt un mijloc eficient de a asigura că partidele politice și instituțiile alese democratic reflectă mai bine structura de gen a populației. Considerăm că este de apreciat intenția PSD de a îmbunătăți reprezentarea de gen în funcțiile interne de conducere ale partidului, însă modul în care s-a aplicat în practică această intenție este eronat deoarece instituie o restricționare a accesului egal la funcții”, mai precizează reprezentanţii Coaliţiei.

Coaliția pentru Egalitate de Gen anunţă că va reclama PSD la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu fapta de discriminare care a avut loc la Congresul partidului.

Coaliţia este formată din CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociația Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front (Feminism Romania) Centrul Filia, Asociația EMA din Brașov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea