Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba, inițiativă legislativă: Asistență juridică gratuită pentru victimele violenței domestice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba, inițiativă legislativă: Asistență juridică gratuită pentru victimele violenței domestice

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a depus în Camera Deputaților o inițiativă legislativă prin care victimele violenței domestice să beneficieze de asistență juridică gratuită, pe tot parcursul procesului împotriva agresorului, până la epuizarea tuturor căilor de atac.


Noua lege presupune modificarea și completarea art. 18 din Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunii, precum și modificarea și completarea art. 6 lit. e) din Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Astfel, propunerea parlamentarului USR stabilește că „asistența juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului, în limita unei sume echivalente cu două salarii de bază minime brute pe țară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistență juridică gratuită(…)”. De asemenea, Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice este completată cu dreptul victimei violenței domestice la „consiliere și asistență juridică gratuită până la epuizarea tuturor căilor de atac, în condițiile legii.”

„Zeci de mii de femei din România sunt, în fiecare an, victime ale violenței. Unele dintre acestea au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze victimele și să îi împiedice pe agresori să recidiveze. Inițiativa pe care am depus-o în Camera Deputaților își propune să sprijine victimele în timpul procesului împotriva agresorului și să ofere totodată acestora încredere în justiție. Întrucât statul român, ca semnatar al Convenției de la Istanbul privind lupta împotriva violenței domestice, s-a angajat să combată fenomenul și să protejeze drepturile victimelor. Astfel, considerăm că este de datoria acestuia să asigure un acces echitabil la judecată pentru victime. Din acest motiv, asistența judiciară gratuită trebuie oferită pe parcursul întregului proces, până la epuizarea căilor de atac.”, a explicat deputatul USR, Beniamin Todosiu.

La momentul actual, victimele violenței domestice au dreptul să beneficieze de asistență juridică pentru prima înfățișare în instanță, potrivit prevederilor Legii nr. 211/2004. Practica ne arată că asistența juridică pe care o primesc la momentul actual este insuficientă pentru nevoile victimelor. În marea majoritate a cazurilor, victimele care beneficiază de asistență juridică gratuită nu au o întrevedere în care să discute dosarul lor cu avocatul care le apără interesele în instanță.

Societatea civilă care lucrează cu victimele violenței domestice reclamă că avocații petrec doar câteva minute studiind dosarul înainte de înfățișarea în fața judecătorului și că nu interacționează deloc cu victimele. Prin urmare, aceștia nu reușesc să înțeleagă întregul fenomen al abuzului la care au fost supuse victimele și nu reușesc să formuleze argumente de natură să convingă fără echivoc judecătorii. Ba mai mult, odată încheiat procesul, avocatul care acordă asistență juridică gratuită nu mai are obligația de a informa victima că poate depune un apel la hotărârea instanței, nici nu ajută în vreun fel la redactarea acestuia.

În cazul în care victima pierde procesul, este obligată să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv onorariul avocatului, onorariul avocatului acuzatului (dacă instanța dispune acest lucru), precum și oricare alte cheltuieli de judecată pe care instanța le-ar putea dispune.

Potrivit unui raport al Centrului Filia, 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în primele 8 luni ale anului trecut. Peste 400 au fost ucise în ultimii opt ani. În fiecare an, polițiștii înregistrează între 25.000 și 30.000 de fapte de violență în familie. În aceste cazuri, peste 90% dintre agresori sunt bărbați, iar 80 la sută dintre victime sunt femei și fete.

Mii de ordine de protecție sunt emise anual de autorități, însă de multe ori se dovedesc inutile în condițiile în care agresorii nu pot fi monitorizați corespunzător. Doar anul trecut, peste 30% dintre ordinele de protecție au fost încălcate. Soluția este un pachet de măsuri ferme pentru stoparea violenței asupra femeilor, care ar porni de la monitorizarea electronică a agresorilor și ar trebui să ajungă până la protejarea reală a victimelor violenței.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea