Rămâi conectat

Actualitate

Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor a aprobat modificările privind vârsta de pensionare a generalilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor a decis luni modificarea proiectului de lege privind statutul cadrelor militare, cerută de preşedintele Traian Băsescu, care l-a trimis săptămâna trecută la reexaminare. Astfel, generalii cu două stele să iasă la pensie la 57 de ani, cei cu trei stele la 58 de ani, iar cei cu patru stele la 59 de ani.

„Comisia a dat o formă a proiectului de lege la reexaminare. Este o propunere a Ministerului Apărării care a fost însuşită şi de celelalte instituţii de apărare, de ordine publică şi siguranţă naţională. Practic, se revine la o prevedere de până acum patru ani şi prevede că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu două stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existând posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care să rămână în sistem până la 60 de ani cu aprobarea conducătorului unităţii”, a declarat vicepreşedintele Comsiei de apărare, George Scutaru.

Scutaru a explicat că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi menţinut până la 60.

„De exemplu, serviciile de informaţii spun că este greu să pregăteşti un cadru valoros şi să iasă la 56 de ani, sau un medic foarte bun să iasă la 56, când el poate să mai practice şi atunci s-a optat pentru această soluţie, să fie menţinut până la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea şefului instituţiei. Pe legea actuală se menţiona faptul că poate să rămână până la 60 de ani cu aprobarea şefului instituţiei, un general cu patru stele poate să rămână până la 59 de ani fără nicio aprobare”, a mai precizat Scutaru. El a adăugat că proiectul va intra marţi în plen, iar Senatul este cameră decizională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că a trimis spre reexaminare la Parlament legea pentru modificarea statutul cadrelor militare pentru că reflectă ori „un act de trădare naţională” ori „prostie”, menţionând că este pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă punerea sub control politic a generalilor.

„Înţeleg că unii o iau ca fiind o joacă, ca fiind un joc al preşedintelui sau mai ştiu eu ce alte interpretări dau. Eu vreau să vă spun că această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă a câtorva parlamentari. A fost respinsă în Camera Deputaţilor şi a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională – şi sunt responsabil de ceea ce spun – ori un act ce vădeşte o profundă prostie”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Romgaz caută noi rezerve de gaze naturale în zona de Nord-Est a județului Alba: Proiect geologic de prospectare de 10 milioane de lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a primit acordul statului român pentru derularea unui proiect geologic de prospectare după noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu. 

Este vorba despre o zonă compactă de circa 250 kmp ce include localitățile Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șona, Jidvei, Valea lungă din județul Alba și Micăsasa, Axente Sever, Copșa Mică și Șeica Mică în județul Sibiu.

Citește și: Noi depozite utilizabile de gaze naturale în aria județelor Alba și Sibiu: Aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice

În data de 31 august 2023 Agenția Națională de Resurse Minerale a dat aviz favorabil pentru prospecțiuni geologice seismice 3D în perimetrul de explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră RG 03 Transilvania Sud. Datele geologice prin această metodă foarte modernă se obțin pe două căi principale: detonarea controlată și vibrarea controlată.

Concret, se generează unde elastice de mică intensitate la suprafața solului, acestea pătrund în subsol și „răspunsul” la traversarea diferitelor straturi geologice oferă datele căutate.

Scopul acestei prospecțiuni estimată la 10 milioane de lei și executată pentru Romaz de compania Prospecțiuni SA este de a confirma datele 2D existente. Putem deduce că dacă Romgaz a decis să investească în noi prospecțiuni, datele 2D sunt încurajatoare. Lucrările de prospectare vor începe în această lună și vor dura 4–5 luni. Compania Prospecțiuni SA este principalul furnizor de lucrări de prospecțiuni geologice și geofizice din România, dar are și o activitate importantă peste hotare: Portugalia, Senegal, Republica Moldova, Bulgaria, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Maroc etc.

Cererea de energie, preferabil la prețuri cât mai accesibile, este în continuă creștere, dar un raport al Romgaz arată un declin de 5,2 la sută al extracției de gaze naturale de către companie în primele 6 luni ale anului. Asta în principal pentru că zăcămintele cunoscute se epuizează și, de aceea, este imperios necesară găsirea altora și dezvoltarea altor exploatări.

Să sperăm că nu vor da buzna ecologiștii rusofili și apocaliptici și aici, cum au dat la Pungești (Galați) sau chiar mai aproape de noi la Roșia Montană. Și să sperăm că dacă se întâmplă, statul va avea destulă rațiune să asculte oamenii de știință și specialiștii și nu va ceda, cum a făcut-o în alte cazuri, presiunilor conspiraționiste și prost informate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare