Rămâi conectat

Actualitate

Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor a aprobat modificările privind vârsta de pensionare a generalilor

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor a decis luni modificarea proiectului de lege privind statutul cadrelor militare, cerută de preşedintele Traian Băsescu, care l-a trimis săptămâna trecută la reexaminare. Astfel, generalii cu două stele să iasă la pensie la 57 de ani, cei cu trei stele la 58 de ani, iar cei cu patru stele la 59 de ani.

„Comisia a dat o formă a proiectului de lege la reexaminare. Este o propunere a Ministerului Apărării care a fost însuşită şi de celelalte instituţii de apărare, de ordine publică şi siguranţă naţională. Practic, se revine la o prevedere de până acum patru ani şi prevede că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, unul cu două stele la 57, unul cu trei stele la 58, unul cu patru stele la 59, existând posibilitatea pentru toate cadrele militare, e vorba de medici militari, cei pe IT, care să rămână în sistem până la 60 de ani cu aprobarea conducătorului unităţii”, a declarat vicepreşedintele Comsiei de apărare, George Scutaru.

Scutaru a explicat că un general cu o stea iese la pensie la 56 de ani, dar el poate fi menţinut până la 60.

„De exemplu, serviciile de informaţii spun că este greu să pregăteşti un cadru valoros şi să iasă la 56 de ani, sau un medic foarte bun să iasă la 56, când el poate să mai practice şi atunci s-a optat pentru această soluţie, să fie menţinut până la 60 de ani orice cadru militar cu aprobarea şefului instituţiei. Pe legea actuală se menţiona faptul că poate să rămână până la 60 de ani cu aprobarea şefului instituţiei, un general cu patru stele poate să rămână până la 59 de ani fără nicio aprobare”, a mai precizat Scutaru. El a adăugat că proiectul va intra marţi în plen, iar Senatul este cameră decizională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că a trimis spre reexaminare la Parlament legea pentru modificarea statutul cadrelor militare pentru că reflectă ori „un act de trădare naţională” ori „prostie”, menţionând că este pentru prima dată după Revoluţie când se încearcă punerea sub control politic a generalilor.

„Înţeleg că unii o iau ca fiind o joacă, ca fiind un joc al preşedintelui sau mai ştiu eu ce alte interpretări dau. Eu vreau să vă spun că această lege este plecată pe o iniţiativă legislativă a câtorva parlamentari. A fost respinsă în Camera Deputaţilor şi a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională. Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională – şi sunt responsabil de ceea ce spun – ori un act ce vădeşte o profundă prostie”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea