Rămâi conectat

Curier Județean

Clădirea reabilitată a Casei de Cultură ”Horea Popescu” din Zlatna va fi inaugurată vineri: Mirceau Diaconu și Dorel Vișan, printre invitați. Program

Publicat

în

În cursul zilei de vineri, 2 iulie, anul curent, va avea loc ceremonia de inaugurare a clădirii reabilitate a Casei de Cultură ”Horea Popescu” din Zlatna.

Construită în jurul anului 1760, clădirea a avut în decursul timpului mai multe destinații și proprietari, iar la sfârșitul anilor 70 a devenit sediul Casei de Cultură a orașului Zlatna, precum și al Bibliotecii Orășenești.

În ultimii ani a primit numele ”Horea Popescu”, în onoarea celebrului regizor născut în Zlatna.Clădirea a fost reabilitată în ultimii 2 ani și va fi inaugurată printr-o manifestare care se va desfășura după următorul program:

– Joi, 1 iulie 2021, în preambulul evenimentului, va putea fi vizionat începând cu ora 20:30, în curtea interioară a Primăriei Zlatna, filmul ”Între chin și amin„ realizat de regizorul Toma Enache, film care a fost distins cu 51 de premii naționale și internaționale. Pelicula prezintă drama unui tânăr ajuns în iadul reeducării de la Pitești și are în distribuție nume ca Vali Ionescu, Ion Dichiseanu, Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Kira Hagi, Victoria Cociaș și alții.

– Vineri, 2 iulie 2021, la ora 12:00 – inaugurarea clădirii reabilitate a Casei de Cultură ”Horea Popescu” Zlatna; după tăierea panglicii inaugurale, va avea loc o ceremonie la care vor lua parte invitați speciali:

– Adriana Bălan, soția regizorului Horea Popescu, care va lansa o carte dedicată defunctului ei soț, cu titlul ”Ale Tale, ale Tale”, apărută la Editura Econ în iulie 2021;

– Maestrul Dorel Vișan, care ne-a onorat cu prezența în multe momente importante pentru orașul nostru, va susține un moment liric acompaniat de flautistul Ionuț Ștefănescu, solist al Filarmonicii ”George Enescu” și profesor la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică București;

– Se vor rosti alocuțiuni;

– Alți invitați: Mircea Diaconu, actor si om politic, președinte al juriului Festivalului de Film Etnografic Zlatna – ediția 2017, președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele Marius Hațegan ai Consiliului Județean Alba, prefectul Nicolae Albu, Alina Mavrodin, directoarea Festivalului ”Crizantema de Aur”, Toma Enache, regizor și membru în juriul FIFE 2017, Cristi Toporan, director artistic Digi24, regizor, de asemenea fost membru al juriului FIFE, solistul trupei Talisman Alin Oprea, personalități locale.

– Ziua se va încheia cu vizionarea filmului ”Cuibul de Viespi”, regizat de Horea Popescu în 1986, după piesa ”Gaițele” de Al. Kirițescu, începând cu ora 20:30, în curtea interioară a Primăriei Zlatna.

Publicitate
Publicitate

Curier Județean

FOTO| Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Toc pentru păstrarea prafului de pușcă

Publicat

în

Exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un toc pentru păstrarea prafului de puşcă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artefactul, provenind din colecția lui Ioan Raica, a intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1958.

Confecționat din corn de cerb, tocul a fost folosit de vânătorii din Munții Sebeșului la alimentarea cu pulbere a puștilor cu cremene. Armarea cu tablă de alamă a compartimentului pentru dozarea prafului de pușcă, situat în partea superioară a tocului, constituie un indiciu că piesa a fost confecționată în Moldova, mai precis în zona Sucevei, unde, de altfel, are bune analogii.

Electrica Furnizare Discount

Tocul este bogat ornamentat, având aproape întreaga suprafață acoperită cu motive decorative: solare, vegetale și geometrice. În zona centrală de află o rozetă fără braţe, încărcată de elemente vegetale, fiind vorba de o reprezentare a soarelui în varianta statică. Braţele tocului sunt decorate cu coroane de „tip oriental”, stilizate, motiv interpretat de specialişti ca fiind un „cerc magic” care avea rolul de a păstra puterea prafului de pușcă.

Tocurile pentru pulbere au apărut odată cu folosirea armelor de foc uşoare, portabile, şi ele au existat atât timp cât încărcarea cu praf de puşcă şi plumb se făcea pe ţeavă. Unele dintre primele tocuri despre care există informații sunt cele folosite de armatele din spațiul german, acestea fiind cunoscute însă doar din descrieri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. Exemplarul cel mai timpuriu, datat sigur, este cel al regelui Angliei, Henric al VIII-lea Tudor (1509-1547), din 1531. Pe teritoriul ţării noastre, cel mai vechi, se pare, este un exemplar provenind de la Deva, pe care e inscripţionat anul 1608, aflat, în prezent, într-o colecţie particulară din Bucureşti.

Deşi cartuşul de hârtie – folosit pentru prima dată de armata suedeză în timpul regelui Gustav Adolf (1611-1632) – a fost introdus, începând cu anul 1740, în dotarea armatelor din toate ţările europene, tocurile pentru păstrarea prafului de puşcă au fost utilizate, în continuare, însă doar pentru armele de vânătoare. În întreaga zonă alpino-carpatică, din Croaţia până în Ucraina şi Polonia, coarnele cerbului au fost prelucrate sub forma unor tocuri pentru pulbere, însă specialiştii consideră că primele piese de acest tip au pătruns în Transilvania şi în Moldova din zona Tirolului, unde exista o şcoală de pădurari ce deservea Imperiul Habsburgic, populaţia învăţând să le imite, însă aplicând pieselor confecționate un decor local. Aceste obiecte, pe lângă rolul lor practic, au ajuns să reflecte și un anumit statut social, fiind, în același timp, şi trofee de vânătoare ale deținătorilor, ceea ce explică și calitatea execuției acestora.

Numărul destul de mare de astfel de artefacte în zona Sebeşului poate fi explicat, pe de o parte, prin pasiunea pentru vânătoare a locuitorilor, iar pe de alta, prin includerea unora dintre satele de aici în Regimentul 1 de Graniță de la Orlat, ceea ce a dus la răspândirea armelor de foc şi, implicit, a tocurilor pentru păstrat pulberea. De altfel, din zonă se cunoaşte şi o reţetă tradiţională pentru făcut „prav de puşcă”, pe care Nicolae Filimon, din Sebeşel, a consemnat-o în manuscrisul său, datând din 1873: „pentru a face prav de puşcă, şialitron 12 loţi, floare de pucioasă 10 loţi, cărbuni de alun 8 loţi, zdrobite laolaltă cu oţăt de vin, să se usuce apoi muete cu aluat. De acela se va dospi, apoi fermentat iar, apoi [în]tins la soare să se usuce, apoi ucisu în mujeriu de lemn, va fi prav de puşcă”.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de viitură

Publicat

în

FOTO| Inundații la Ocoliș: Un grup de tineri de la Off Road Bistra au transportat electrocasnice și produse de curățenie cetățenilor afectați de inundații

Astăzi, 25 iulie, un grup de tineri plini de bunătate, din partea Off Road Bistra, au dus electrocasnice și produse de curățenie persoanelor care au fost afectate în urma inundațiilor puternice de la Ocoliș.

Electrica Furnizare Discount

Inundațiile au făcut ravagii în comuna Ocoliș, în cursul săptămânii trecute, mai multe gospodării fiind inundate, case distruse, animale și mașini luate de apă.

Zeci de persoane s-au mobilizat în urma inundațiilor și au sărit în ajutorul cetățenilor din Apuseni care au fost „loviți” atât de tare de natura necruțătoare.

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 31 de ani, din Sântimbru, prins de către polițiști la volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Sântimbru, a fost depistat de către polițiștii din Galda de Jos, în timp ce se afla al volanul unui autoturism, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 24 iulie 2021, în jurul orei 16.30, polițiștii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat, de 31 ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107H, pe raza localităţii Bucerdea Vinoasă, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea