Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

CIS: România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi pe primul la mortalitatea infantilă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cartea Alba a Consiliului Investitorilor Străini, ediţia 2013 arată că sistemul de sănătate din România nu acordă suficientă atenţie prevenţiei şi depistării precoce a bolilor, ceea ce ar putea avea un impact major asupra sănătăţii, iar pacienţii români au tot felul de piedici în accesul la tratamente moderne şi la medicamente de nouă generaţie

„Sistemul de sănătate din România nu acordă suficientă atenţie prevenţiei şi depistării precoce a bolilor, ceea ce ar putea avea un impact major asupra sănătăţii sau asupra principalilor factori determinanţi ai calităţii vieţii. România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Incidenţa afecţiunilor cronice are în continuare un nivel cu mult peste media europeană. Cauzele sunt diverse. România a avut cel mai mic procent din PIB alocat pentru sănătate în 2012 (4%). Mai mult, se constată o lipsă de eficienţă în alocarea resurselor şi o nevoie de a întări sistemele de monitorizare a cheltuielilor din sistem. De asemenea, pacienţii români au tot felul de piedici în accesul la tratamente moderne şi la medicamente de nouă generaţie. Acestea au potenţial de reducere a costurilor din sistemul de sănătate prin aceea că-l ajută pe pacient să se întoarcă mai repede la locul de muncă, reducând atât numărul zilelor de spitalizare, cât şi efectele adverse ale zilelor de concediu medical asupra economiei”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, din cauza migraţiei masive în Europa de Vest a specialiştilor în medicină, numărul medicilor din România a scăzut, îngreunând şi mai mult accesul la servicii de sănătate şi afectând direct şi pe termen lung sănătatea cetăţenilor români.

Pe de altă parte, CIS menţionează că actuala situaţie economică dificilă a condus la constrângeri severe asupra bugetului sistemului sanitar.

„Cu toate acestea, pentru a fi competitivă, România va trebui să adopte o gândire strategică şi să îşi concentreze resursele asupra sectoarelor care vor permite creşterea durabilă pe termen mediu şi lung. Considerăm că sistemul sanitar ar putea fi unul dintre acele sectoare, însă autorităţile trebuie să fie pregătite să investească mai mult. Am saluta, totodată, o predictibilitate şi o claritate mai mare a legislaţiei, dar şi o viziune pe termen lung a autorităţilor, punând accent pe acele proiecte care ar avea un efect de multiplicare pe termen mediu şi lung”, arată Cartea Albă 2013.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă (Agerpres.ro)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea