Rămâi conectat

Actualitate

Circulara de Crăciun 2014 a ÎPS Dr. Jakubinyi György: Lăudat să fie Isus Cristos!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Preacucernici confrați preoți! Iubiți frați și surori în Cristos!

Sfântul Francisc a dorit să sărbătorească Crăciunul anului 1223 la Greccio, astfel încât să vadă cu propriii ochi grota din Betleem cu Pruncul Isus, cu Preacurata Fecioară Maria și cu Sfântul Iosif. Toma de Celano, unul dintre primii care l-au urmat, fiindu-i și primul biograf, își amintește de eveniment astfel: ”Preafericitul Francisc, așa cum făcea de nenumărate ori, cu 15 zile înainte de Crăciun l-a chemat pe domnul Ioan la el spunându-i următoarele: „Dacă vrei ca sărbătoarea Domnului ce se apropie să o celebrăm la Greccio, grăbește-te să faci ceea ce îți zic. Doresc să evoc amintirea pruncului din Betleem așa încât să pot vedea cu propriii ochi limitele copilului aflat în lipsuri, voiesc să văd cum este pus în iesle și cum zace în fân lângă bou și măgar”. Omul cel vrednic și fidel, auzind porunca, s-a grăbit  să o asculte și în locul ales a pregătit tot ceea ce îi ceruse sfântul.

Ieslea era terminată, fânul pregătit și au fost aduși boul și măgarul. Se sărbătorea simplitatea, se celebra sărăcia, era slăvită umilința, iar Greccio se transformase în noul Betleem”. (în: Viaţa Sfântului Francisc de Assisi, Operele Fericitului Toma de Celano).

Citeşte şi: Mesaje de Craciun

De atunci avem și noi obiceiul să pregătim ieslea. Aceasta ne ajută să putem trăi cu o pietate mai profundă  taina Nașterii Domnului. În jurul ieslei se află Sfânta Familie! De câte ori ne închinăm cu rugăciunea străbunilor noștri: ”Isuse, Marie, Iosife, vouă vă dăruiesc inima mea şi sufletul meu. Isuse, Marie, Iosife, ajutaţi-mă în cea din urmă luptă cu moartea. Isuse, Marie, Iosife, în pace cu voi să-mi dau sufletul meu.” (Traducere din Preoratorul Arhidiecezei de Alba Iulia, 2003).

Pentru că sărbătorile noastre sunt așa de bogate, Biserica, atât în Orient cât și în Occident, a înțeles că este important ca protagoniștilor să li se consacre o sărbătoare solemnă sau o zi de amintire. De aceea este dedicată duminica de după Crăciun Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif. Sfânta familie este idealul fiecărei familii creștine. În circulara de Paști a anului curent având la bază Catehismul Bisericii Catolice, am explicat doctrina Bisericii în ceea ce privește familia. De aceea nu mai repet acum cele spuse.

În lumea de astăzi putem vedea cum familiile, societatea, națiunea se află în criză; de aceea este întotdeauna necesară și actuală abordarea unor teme legate de Familie, pentru că promovarea familiei este un punct cheie pentru dăinuirea Bisericii înseși. De aceea, Sfântul Părinte Francisc a convocat a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor pentru a dezbate problemele legate de dificultățile pastorației familiale. În acest scop a pregătit a XIV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, care va avea loc în toamna anului viitor, având aceeași temă: pastorația familiei. Biserica nu poate schimba credinţa în esenţa ei. Sinodul Episcopilor este organ consultativ, nu legislativ. În  sfera credinței (sau în materie de credință) numai Sfântul Părinte decide, atunci când în virtutea autorităţii sale de păstor suprem al Bisericii sau atunci când Colegiul episcopilor în comuniune cu papa proclamă printr-un act definitiv o învăţătură referitoare la credinţă sau la morală sunt de acord cu propunerea unei învăţături ca fiind definitivă.

La aceste învăţături fiecare credincios trebuie să adere prin supunerea credinţei. Evanghelia, adică buna vestire a Mântuirii noastre, este de neschimbat. Aceasta înseamnă că Evanghelia neschimbată trebuie tradusă fiecărei generații astfel încât să fie înțeleasă de oricine. De aceea, Sinodul Episcopilor nu poate schimba sau îmblânzi învățătura Bisericii despre căsătorie și familie (legământ sacramental prin care două persoane libere, bărbat şi femeie, se unesc pentru toată viaţa lor şi primesc de la Dumnezeu harul de a-și îndeplini cu fidelitate şi până la moarte îndatoririle şi deschiderea către fecunditate), putând doar discuta despre aplicarea pastorală a  acestei doctrine.

Este bine cunoscut faptul că mass-media încearcă să scoată în evidență câteva cuvinte, propoziții rostite fie de Sfântul Părinte, fie de părinții sinodali, spunând că Biserica își va schimba doctrina despre Familie! Iubiți frați și surori în Cristos! Vă rog, nu ascultați mass-media sau așa-zisele revelații personale care nu se pot verifica, ci rămâneți fideli acelor învățături bisericești pe care la botez părinții și nașii în numele nostru le-au  profesat, și pe care noi înșine le-am repetat la mir. În cărțile de rugăciune ale străbunilor noștri apare foarte frumos acest îndemn: ”Cred în toate acelea ce Biserica Catolică îmi oferă să cred”.

La înălțarea la cer Domnul nostru Isus Cristos nu le-a dat în mână apostolilor săi Catehisme, ci a înfăptuit o Biserică vie, căreia i-a încredințat vestirea Vieții Veșnice: ”Cine vă ascultă pe voi pe mine mă ascultă” (Lc 10, 16). A trimis Duhul Sfânt care ”vă va călăuzi în tot adevărul” (In 16, 13). De aceea noi, ca și creștini conștienți, ascultăm și urmăm învățăturile Bisericii.

Preacucernicilor confrați preoți, iubiților frați și surori în Cristos precum și tuturor oamenilor de bunăvoință le doresc un Crăciun plin de har și un an nou binecuvântat!

Alba Iulia, la Crăciun, Sărbătoarea Nașterii Domnului 2014


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea