Rămâi conectat

Actualitate

Cine sunt adevărații beneficiari a producției de vaccinuri anti-Covid. Moderna, BioNTech sau PFizer ar putea încasa miliarde de dolari

Publicat

în

Odată cu începutul pandemiei, specialiștii avertizau despre faptul că producerea unui vaccin ar putea dura ani de zile până la finalizare, însă acum, la doar 10 luni de când virusul face ravagii, la nivel mondial, mai multe țări au primit vaccinuri și au început campania de testare în masă a populației, iar firmele care stau la baza producției vaccinurilor au devenit recunoscute în întreaga lume.

Ca urmare, analiștii de investiții preconizează că cel puțin două dintre acestea, compania americană de biotehnologie Moderna și compania germană BioNTech, împreună cu partenerul său, gigantul american Pfizer, vor câștiga cel mai probabil miliarde de dolari începând de anul viitor.

Cu toate acestea, nu este clar câți producători de vaccinuri sunt în măsură să scoată profit pe termen lung din urma injecțiilor. Datorită modului în care aceste vaccinuri au fost finanțate și a numărului mare de firme care se alătură cursei pentru ca acestea să fie produse, orice oportunitatea de a obține profituri mari ar putea fi de scurtă durată.

Electrica Furnizare Discount

Din cauza nevoii urgente de a se găsi un vaccin care să lupte împotriva Covid-19, atât guvernele cât și donatorii au investit miliarde de lire sterline pentru ca vaccinurile să fie produse și testate.

Organizații filantropice, precum Fundația Gates, dar și persoane publice, cum ar fi fondatorul Alibaba, Jack Ma sau vedeta muzicii country, Dolly Parton s-au implicat financiar în dezvoltarea unui vaccin.

Potrivit unei analize făcute de Airfinity și citată de BBC, guvernele țărilor au furnizat până la 6,5 miliarde de lire sterline, iar organizațiile non-profit aproape 1,5 miliarde de lire sterline.

Doar 2,6 miliarde de lire sterline au provenit din investițiile proprii ale companiilor care produc vaccinuri, multe dintre ele depinzând în mare măsură de finanțarea externă.

Există, însă, un motiv pentru care firmele mari nu s-au grăbit să finanțeze proiecte de vaccinare. Producerea unui vaccin, în special în timpul unei pandemii, nu s-a dovedit a fi foarte profitabilă în trecut. Procesul de descoperire a unei injecții eficiente împotriva unui asemenea virus necesită timp și este departe de a fi sigur. De asemenea, țările mai sărace au nevoie de provizii mari, însă nu își pot permite să plătească prețuri ridicate. Așadar, prețurile trebuie păstrate într-o limită pe care să și-o poată permite și o țară cu o economie mai scăzută.

Totodată, vaccinurile anti-Covid trebuie administrate doar o dată sau de două ori, spre deosebire de cele împotriva gripei sau a altor boli. Pe de altă parte, piața vaccinurilor antigripale, care valorează miliarde de dolari pe an, sugerează că, dacă Covid-19 va reprezenta o problemă constantă, la fel ca gripa, atunci ar putea fi profitabil pentru firmele care produc cele mai rentabile și mai eficiente vaccinuri.

Unele firme nu vor să profite de pe urma crizei globale, mai ales după ce au primit atât de multe finanțări din exterior, astfel că prețurile pe care le percep pentru o doză de vaccin sunt unele scăzute. De exemplu, atât marele producător de medicamente din SUA, Johnson & Johnson, cât și AstraZeneca, s-au angajat să vândă vaccinul la un preț care doar să le acopere costurile de producție.

În prezent, cel mai ieftin vaccin pare a fi cel vândut de AstraZeneca și costă 4 dolari pe doză.

Spre deosebire de AstraZeneca și Johnson & Johnson, compania Moderna are prețuri mut mai mari, de până la 37 de dolari pe doză. Scopul său este acela de a obține un anumit profit pentru acționarii firmelor, deși o mare parte din prețul cerut pe vaccin va acoperi și costurile transportului vaccinurilor la temperaturi foarte scăzute.

Cu toate acestea, prețurile nu rămân fixe. De obicei, companiile farmaceutice percep diferite sume de bani pentru diferite țări, în funcție de cât își pot permite guvernele.

Promisiunea AstraZeneca de a menține prețurile scăzute pentru vaccinul său se extinde doar pentru „durata pandemiei”, ceea ce înseamnă că ar putea să perceapă prețuri mai mari începând încă de anul viitor, în funcție de evoluția virusului.

Guvernele și organizațiile multilaterale s-au angajat deja să cumpere miliarde de doze la prețuri deja stabilite, astfel că, pentru următoarele câteva luni, firmele vor fi ocupate să îndeplinească aceste comenzi cât mai repede posibil.

Cei care vând vaccinurile către țări cu o putere mai mare de cumpărare vor începe în timp să vadă o rentabilitate a investiției lor, în timp ce AstraZeneca, în ciuda faptului că poate furniza cel mai mare număr de doze, își va acoperi doar costurile de producție.

După îndeplinirea acestor prime contracte, este mai greu de prezis cum va arăta noul peisaj al vaccinului. Acesta depinde de multe lucruri: cât durează imunitatea la cei vaccinați, câte vaccinuri de succes apar și dacă producția și distribuția se desfășoară fără probleme.

Unul dintre motivele pentru care valoarea de piață a BioNTech și Moderna a crescut, este că vaccinurile lor oferă o dovadă a eficienței tehnologiei ARN, cu ajutorul căreia celulele din corp sunt direcționate să producă proteine pentru prevenirea sau combaterea unei boli.

Înainte de vaccinul anti-Covid, compania BioNTech lucra la un vaccin pentru împotriva cancerului de piele, iar Moderna urmărea un vaccin pentru cancerul ovarian.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

Impozitul pe teren 2022: Cine trebuie să îl plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Publicat

în

Impozit pentru terenuri 2022: Impozitul pe teren agricol, arabil, pășune, fâneață, intravila sau extravilan. Nivelul taxei pe ranguri de localități. Mod de calcul.  Cine trebuie să plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Până la datele de 31 martie și 30 septembrie, se plătește anual impozitul pe teren, în două rate egale, conform Codului fiscal. Anul acesta este prezentă o mică prelungire pentru că data de 31 martie e zi nelucrătoare, noul termen fiind 1 aprilie.

Citește și: Impozitarea pensiilor 2022: Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și a impozitului pe pensie din venitul brut

Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, potrivit dcbusiness.ro

Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului fiscal. La primul termen avem o mică prelungire anul acesta, pentru că 31 martie e zi nelucrătoare, așadar noul termen e 1 aprilie. Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Electrica Furnizare Discount

Conform Codului fiscal impozitul pe teren se stabilește luând în calcul mai multe aspecte precum suprafața, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

În cazul unui teren amplasat într-o localitate, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.

Citește și: Când va începe Rabla pentru electrocasnice 2022 și Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul Programelor Rabla 2022

Pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.

Cine sunt scutiții

Anumite categorii de persoane, prevăzute expres în Codul fiscal, nu datorează impozit pentru terenurile pe care le dețin, fiind scutite. Iată câteva exemple:

– terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate,

– terenurile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război,

– terenurile deținute sau utilizate de către întreprinderile sociale de inserție,

– terenurile fundațiilor înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural,

Citește și: Când începe programul RABLA CLASIC și RABLA PLUS 2022 auto. Care sunt NOUTĂȚILE?

– suprafețele construite ale terenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția terenurilor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora, cu excepția suprafețelor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cimitirelor și crematoriilor,

– terenurile unităților sanitare publice, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice,
terenurile degradate sau poluate, incluse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât durează ameliorarea acestora ș.a.

De asemenea, în Cod se mai prevede și că se pot acorda scutiri sau reduceri la impozit de către consiliile locale.

– pentru terenurile aparținând asociațiilor și fundațiilor folosite exclusiv pentru activitățile fără scop lucrativ,

– pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale sau pentru terenurile, situate în zonele de protecție ale monumentelor istorice și în zonele protejate,

– pentru terenurile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la cinci ani, pentru terenurile aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară (2.080 de lei în 2019) ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Citește mai mult

Actualitate

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

Publicat

în

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

La unele bănci, leul a depășit valoarea de 5 lei, iar scenariile care se conturează vorbesc despre o depășire a acestui prag psihologic, arată DCNEWS.ro.

„După părerea mea, euro a trecut deja de 5 lei, pentru că anumite bănci deja au început să lucreze cu 5 lei/euro (n.r. în operațiune bancare: tranzacții, schimb valutar). Sigur că este o chestiune care nu este generalizată, nu putem vorbi despre trecerea de 5 lei, dar băncile, care au flerul lor al al pieței monetare, au simțit că lucrurile merg în direcția aceea.

Electrica Furnizare Discount

În mod normal orice conflict, orice încălzire a situației unei țări duce la deprecierea monedei așa încât ne putem aștepta și în șir faptic adică prin muncă, prin fluxurile permanente, nu numai cele interbancare, să asistăm la o creștere a euro față de leu. Banca Națională, în mod sigur, va face eforturi să mențină sub 5 lei valoarea euro, pentru că 5 este un prag psihologic care poate să creeze mai multă vâlvă decât efectele economice reale. Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă. Interpretează lucrurile mult mai grav decât sunt.”, a explicat analistul economic Mircea Coșea.

„Economiile trebuie păstrate doar în moneda națională. Nu știm ce se va întâmpla cu acest curs și, în plus, din punct de vedere personal, nu cred că este bine să se investească în criptomonede în această perioadă, pentru că va exista o lipsă totală de predictibilitate și pe această piață“, a declarat economistul Mircea Coșea pentru DC NEWS la finalul anului 2021. ”Cred că nu trebuie să fim foarte panicaţi în legătură cu leul, în raport cu Euro.

Această posibilitate ca euro să treacă de 5 lei mi se pare nereală pentru prima jumătate a acestui an cel puţin. BNR va manevra probabil dobânda în viitoarele săptămâni, există şi o dorinţă să nu trecem de pragul psihologic de 5 lei pentru un Euro. Deci cred că vom rămâne în acea zonă, dar nu vom trece”, a punctat profesorul de economie.

”Nu există niciun fel de predictibilitate pe piaţa monetară în 2022. Sunt nişte schimbări de raporturi de forţe pe piaţa internaţională care vor duce şi la schimbarea raportului dintre monede. A apărut o grupare foarte importantă, pe care văd că noi în România nu o analizăm foarte serios, de integrare economică în Asia-Pacific. A apărut o grupare militaro-economică, numită Astana, între Rusia, Iran şi Turcia.” a explicat el.

Citește mai mult

Actualitate

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

Publicat

în

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

În ultimele 24 de ore, 18.873 de români au fost vaccinați anti-Covid, potrivit datelor CNCAV, doar 3.531 dintre aceștia imunizându-se cu prima doză.

18.873 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Electrica Furnizare Discount

3.531 au făcut prima doză, 3.662 doza a doua, iar 11.680 a treia doză.

În total 8.056.403 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 7.958.915 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 2.330.498 de persoane au făcut și doza a treia.

Miercuri, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 16.360.071.

Au fost utilizate 12.506.444 de doze Pfizer BioNTech, 990.468 de doze Moderna, 852.352 de doze AstraZeneca și 2.010.417 de doze Johnson&Johnson.

De asemenea, s-au folosit 390 de doze vaccin pediatric Pfizer.

În ultimele 24 de ore au fost 7 reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 19.861 de reacții comune și minore.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare