Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cinci sfaturi pentru a economisi la folosirea aerului condiționat (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cinci sfaturi pentru a economisi la folosirea aerului condiționat (P)

Când termometrul depășește 30 de grade și nici măcar umbra nu devine o ușurare, exodurile în masă încep să caute refugiu în răceala munților sau în briza mării. Ce trebuie să facem dacă nu putem pleca în vacanță sau dacă temperatura din interiorul casei este insuportabilă? Cei care aleg să se stabilească sub aparatul de aer condiționat trebuie să fie atenți dacă nu vor să-și vadă buzunarele afectate de factura la electricitate. Alegerea dispozitivului potrivit și schimbarea ușoară a obiceiurilor noastre, printre altele, ne poate ajuta să supraviețuim lunilor mai calde fără a intra în faliment.

1.Alegeți echipamentul cel mai potrivit

Cumpărarea celor mai puternice sau mai ieftine echipamente nu se traduce întotdeauna în cea mai bună alegere. Una dintre cheile pentru realizarea unui consum inteligent este să acordați atenție etichetei energetice a dispozitivului, deoarece există dispozitive care consumă cu până la 60% mai multă energie electrică pentru același nivel de furnizare.

Uniunea Europeană în sine, pentru a combate efectele impactului asupra mediului, a elaborat două directive care stabilesc un nou set de cerințe minime de eficiență energetică pentru aparatele de climatizare cu o putere nominală de etichetare și egală sau mai mică de 12 kW. Un aparat de aer condiționat nu ar trebui privit ca o cheltuială, ci ca o investiție, pentru că sunt bani care se amortizează în timp. Consumul de aer condiționat reprezintă un element important în lunile de vară și este convenabil să instalați echipamente eficiente care pot reduce factura la electricitate timp de 15 sau 20 de ani, timpul în care un aparat poate dura în funcție de marcă și utilizare.

2.Aveți grijă la temperatură

O greșeală pe care o facem de obicei este să setăm aerul condiționat la o temperatură mai scăzută decât cea dorită, pentru a răci camera mai repede. În acest fel, singurul lucru pe care îl vom realiza este că costul facturii crește mai repede: fiecare grad mai puțin implică un consum suplimentar de 8%.

Echipamentul lucrează la performanțele maxime până când atinge temperatura dorită și nu durează prea mult pentru a o atinge. Cea mai potrivită temperatură în locuințe în timpul verii este cuprinsă între 22 și 25 de grade, cu un nivel de umiditate care variază între 45% și 60%. Iarna se recomandă scăderea acestuia între 21 și 23 și umiditatea între 40% și 50%. Pe de altă parte, se recomandă ca diferența dintre temperaturile exterioare și cele interioare să nu depășească niciodată 12 grade, din cauza șocului termic care ar putea provoca deplasarea dintr-un mediu în altul.

3.Nu orice loc e potrivit pentru instalarea aerului condiționat

Pentru ca termostatul să reflecte corect temperatura, nu ar trebui să fie amplasat în zone de circulație, de exemplu lângă o ușă, sau lângă surse de căldură, cum ar fi becurile cu incandescență, cuptorul sau televizorul.

De asemenea, dispozitivele externe trebuie să fie departe de radiațiile solare directe, deoarece acest lucru le poate înrăutăți performanțele sau poate provoca oprirea echipamentului. Pe de altă parte, acestea trebuie plasate acolo unde este suficient spațiu pentru a circula aerul, deoarece au nevoie de ventilație. De asemenea, trebuie să considerăm că un singur aparat de aer condiționat nu va fi, cel mai probabil, capabil să răcească toate camerele din casa noastră. A avea unul sau mai multe dispozitive depinde foarte mult de aspectul casei: dacă, de exemplu, camera de zi este orientată spre sud și dormitorul este la nord, dacă aveți mai multe dispozitive va crește confortul și va permite un control mai bun al temperaturii. Dar consumul va depinde de folosirea lor.

4.Folosiți dispozitivul eficient

Chiar dacă menținem aerul condiționat pe tot parcursul zilei, putem reduce consumul acestuia cu câteva practici simple. În primul rând, trebuie să închidem ușile și ferestrele atunci când decidem să le punem în funcțiune, pentru a preveni răcirea să se disperseze și să treacă prin coridoare sau către camerele pe care le folosim mai puțin. La fel, vom preveni briza pe care o degajă dispozitivul nostru să intre în contact cu curentul torid din exterior.

În al doilea rând, trebuie să petreceți ceva timp curățând echipamentul. Experții ne sfătuiesc să curățăm filtrele aparatului de câteva ori pe sezon. Trebuie doar să ridicăm capacul, să-l scoatem și să-l curățăm. Pot fi aspirate sau spălate cu apă. Pentru filtrele pentru conducte, sarcina este oarecum mai complicată.

De asemenea, trebuie să fiți conștienți de funcționarea aparatului: dacă aerul pe care îl degajă nu este la fel de rece ca atunci când l-am instalat, pot apărea probleme cu freonul. În acest caz, va trebui chemat un tehnician pentru a verifica funcționarea echipamentului și pentru a restabili sarcina corectă.

5.Căutați alți aliați împotriva căldurii

Aparatele de aer condiționat nu sunt singurul remediu pentru căldură. Există și alte modalități complementare și mai ieftine de a reduce temperatura internă a casei noastre. De exemplu, ventilați în cele mai răcoroase ore ale zilei. Alți aliați, mai ales dacă locuința noastră este expusă la soare, vor fi draperiile sau jaluzelele.

De asemenea, va fi necesar să încercați să utilizați aparatele electrice care produc căldură – cum ar fi un cuptor sau un fier de călcat – în orele mai puțin calde ale zilei și să încercați să alternați utilizarea condiționării cu ventilatoare, care sunt mai ieftine, atât pe tavan și pe perete. Aceste practici simple ne pot economisi până la 30% în consumul de aer condiționat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea