Rămâi conectat

Curier Județean

Cinci culegători ilegali de afine, sancţionaţi și lăsați fără fructe de jandarmii montani la Arieșeni

Bogdan Presecan

Publicat

în

afineCinci persoane au fost sancţionate contravenţional de jandarmii montani deoarece au fost surprinse în timp ce recoltau ilegal fructe de pădure din zona Arieşeni, judeţul Alba. Şaizeci şi două de kilograme de afine nesortate au fost confiscate şi predate ocolului silvic competent teritorial.

Cele cinci persoane au fost surprinse în zona cunoscută sub numele de Cobleş – Ponoraş pe când recoltau afine cu intenţia de a le valorifica în interes personal. Deoarece nu au fost în măsură să prezinte o dovadă că această activitate se desfăşura cu respectarea prevederilor legale au fost sancţionate contravenţional, iar afinele confiscate şi predate proprietarului precum şi Ocolului Silvic Gârda. Astfel, N.Cornel ( 26 de ani ), L.Ioan ( 32 de ani ), A. Voicu ( 28 de ani ) şi C. Simion ( 32 de ani ), toţi domiciliaţi pe raza comunei Finiş, judeţul Bihor au fost sancţionaţi cu câte un avertisment scris şi le-au fost confiscate 30 de kg de afine nesortate. De asemenea, P.A. ( 26 de ani ), domiciliat în comuna Budureasa, judeţul Bihor, care nu se află la prima abatere de acest fel, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 800 de lei, iar 32 de kg de afine i-au fost confiscate şi predate proprietarului terenului de pe care acestea au fost recoltate ilegal.

Pentru prevenirea acestor fapte ilegale Jandarmeria Alba aminteșye cetăţenilor următoarele:

recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 800 lei până la 1.000 lei. Bază: art 17, lit c) din  Legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice;

– produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin:  faună de interes cinegetic, peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia, răşină, alte produse. Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinãtorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte. Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizaţiilor şi a actelor de estimare eliberate de unităţile silvice pe principiul teritorialităţii, în conformitate cu normele tehnice aprobate prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Bază: art. 58, alin 3), 4) şi 5) din Codul Silvic din 18 martie 2008 (*actualizat*).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea