Rămâi conectat

Ştirea zilei

Centura de nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Licitația pentru servicii de proiectare, în valoare de aproape 1.500.000 de lei, lansată în SEAP

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Centura de nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Licitația pentru servicii de proiectare, în valoare de aproape 1.500.000 de lei, lansată în SEAP

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea de servicii de proiectare, pentru obiectivul „Drum de legătură în partea de nord a Municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.428.570 de lei, fără TVA.

Amplasamentul propus pentru drumul de legătură începe la intersecţia în sens giratoriu cu centura ocolitoare existente şi DN 1 si se finalizează între Miceşti şi Şard pe DN 74. Traseul este situat pe teritoriul administrativ al UAT Alba Iulia şi UAT Ighiu şi este compus dintr-o serie de suprafeţe de teren cu destinaţie diferită, respectiv:

Elit - Gustul Desăvârșit
UAT Alba Iulia – intravilan şi extravilan – 4,256.41 ml

– primii cca 1250 m lungime, măsuraţi din intersecţia cu sens giratoriu cu DN 1 şi centura municipiului Alba Iulia, au fost în trecut ocupaţi cu plantaţii de viţă de vie, terasările specifice fiind încă vizibile;

– următorii cca 1300 – 1350 m sunt ocupaţi de terenuri agricole orientate NV – SE, până în zona deNV a platformei SATURN S.A.;

– următorii cca 650 – 700 m vizează tranzitarea declivităţii naturale (viroagă) şi a liniei CF 224 ce face legătura Alba Iulia – Zlatna, km CFR 4+786; din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb in panta ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferata;

– următorii cca 950 – 1000 m reprezintă terenuri arabile orientate NS, dispuse pe marginea Râului Ampoi şi care au avut in permanenta folosinţa de agricol.

UAT Ighiu – intravilan şi extravilan – 1,753.95 ml

– pe teritoriul UAT Ighiu traseul urmăreşte cursul apei traversând terenuri arabile, intersectează râul Ampoi şi se finalizează în DN 74, localitatea Şard, în proximitatea podului peste Ampoi. Lungimea drumului de legătură propus este de cca 6,01 km. Suprafaţa estimată afectată de construcţie este de 180.310,80 mp.

Activităţile care au fost derulate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale al căror teritoriu va fi traversat de obiectivul propus sunt:

UAT Municipiul Alba Iulia

– elaborare plan urbanistic zonal „Elaborare PUZ – Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia” şi aprobare prin Hotărâre de Consiliu Local

– elaborare plan urbanistic zonal „Elaborare PUZ – Modernizare traseu drum de ocolire pe latura de nord a municipiului Alba Iulia, între km 0+032 si 1+208, modificare traseu reglementat prin PUZ aprobat cu HCL nr. 445/11.2021” , în curs de avizare pentru aprobare

UAT Comuna Ighiu

– elaborare plan urbanistic zonal „Elaborare PUZ – Construire centură ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia şi aprobare prin Hotărâre de Consiliu LocalServiciile solicitate sunt cele de realizare a documentaţiei tehnico-economice pentru faza Studiu de fezabilitate, inclusiv întocmirea studiilor necesare.

Prestarea serviciilor de proiectare va începe după primirea Ordinului de începere a prestării serviciilor de proiectare din partea Autorităţii Contractante. Respectarea perioadei de elaborare a serviciilor de proiectare stabilită prin contract este obligatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

DECIZIE în Uniunea Europeană: TOATE telefoanele, tabletele și alte dispozitive vor avea un singur tip de încărcător

Ziarul Unirea

Publicat

în

DECIZIE în Uniunea Europeană: TOATE telefoanele, tabletele și alte dispozitive vor avea un singur tip de încărcător

Producătorii de telefoane mobile vor fi obligați să echipeze telefoanele mobile cu încărcător de tip C începând cu anul 2024, potivit unei decizi a Parlamentului European. Această decizie a parlamentului va afecta milione de utilizatori din Uniunea Europeană.

Parlamentul European şi-a dat marţi acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa în 2024, informează AFP.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C, potrivit Agerpres.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marţi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză de încărcare, permiţându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul”, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerinţele de interoperabilitate până la sfârşitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor şi a mediului. Astfel, va dispărea aşa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Ţările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi de alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piaţă înainte de data aplicării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT MORTAL în Alba: Un bărbat a fost lovit de tren, în Halta Grindeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT MORTAL în Alba: Un bărbat a fost lovit de tren, în Halta Grindeni

Un bărbat de 49 de ani și-a pierdut viața în cursul serii de ieri, 3 octombrie, la Halta Grindeni din județul Alba.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către autorități pentru ziarulunirea.ro, bărbatul ar proveni din Lunca Mureșului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, salvatorii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața, fiind constatat decesul acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

4 octombrie 2022, COVID-19 în Alba. 26 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 octombrie 2022, COVID-19 în Alba. 26 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, marți, 4 octombrie 2022, s-au înregistrat 26 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

Citește și situația cazurilor din Alba, de luni, 3 octombrie 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59174 de persoane confirmate, 57862 persoane vindecate, 1.309 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 260 teste, 54 PCR, 206 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 496883 mai exact, 364524 de teste PCR și 132359 de teste rapide.

Elit - Gustul Desăvârșit
Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA 10
CUGIR 5
ZLATNA 1
CIUGUD 1
IGHIU 2
ROSIA MONTANA 1
SANTIMBRU 1

Reinfectări

ALBA IULIA 4
OCNA MURES 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

CIUGUD 3346 2.39 8
ORAŞ OCNA MUREŞ 13812 2.03 28
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76815 1.77 136
HOPÂRTA 1140 1.75 2
NOŞLAC 1817 1.65 3
ALBAC 1942 1.54 3
MUNICIPIUL AIUD 25039 1.36 34
SĂLIŞTEA 2335 1.28 3
BLANDIANA 881 1.14 1
METEŞ 2733 1.1 3
UNIREA 4808 1.04 5
CRICĂU 1961 1.02 2
CIURULEASA 1122 0.89 1
ORAŞ CUGIR 25291 0.87 22
STREMŢ 2409 0.83 2
RĂDEŞTI 1258 0.79 1
SÂNCEL 2583 0.77 2
AVRAM IANCU 1414 0.71 1
ORAŞ CÂMPENI 7102 0.7 5
ROŞIA DE SECAŞ 1580 0.63 1
MIHALŢ 3249 0.62 2
SOHODOL 1643 0.61 1
MUNICIPIUL BLAJ 20658 0.58 12
IGHIU 7122 0.56 4
ORAŞ TEIUŞ 7127 0.56 4
HOREA 1900 0.53 1
MIRĂSLĂU 1947 0.51 1
ORAŞ ZLATNA 7797 0.51 4
LOPADEA NOUĂ 2480 0.4 1
LUNCA MUREŞULUI 2537 0.39 1
ŞPRING 2551 0.39 1
JIDVEI 5309 0.38 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 32814 0.37 12
ROŞIA MONTANĂ 2670 0.37 1
LUPŞA 2811 0.36 1
VINŢU DE JOS 5523 0.36 2
VALEA LUNGĂ 3120 0.32 1
PIANU 3583 0.28 1
GALDA DE JOS 4418 0.23 1
ŞONA 4356 0.23 1
BISTRA 4488 0.22 1
ORAŞ ABRUD 5141 0.19 1
SĂSCIORI 6459 0.15 1
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
BERGHIN 1880 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2263 0 0
BUCIUM 1380 0 0
CÂLNIC 1935 0 0
CENADE 1061 0 0
CERGĂU 1620 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 226 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3057 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2134 0 0
CUT 1262 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3129 0 0
DOŞTAT 1018 0 0
FĂRĂU 1487 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1445 0 0
ÎNTREGALDE 546 0 0
LIVEZILE 1153 0 0
MOGOŞ 732 0 0
OCOLIŞ 493 0 0
OHABA 579 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3722 0 0
POIANA VADULUI 1038 0 0
PONOR 578 0 0
POŞAGA 891 0 0
RÂMEŢ 498 0 0
RIMETEA 983 0 0
SĂLCIUA 1372 0 0
SÂNTIMBRU 3032 0 0
SCĂRIŞOARA 1478 0 0
ŞIBOT 2341 0 0
ŞUGAG 2836 0 0
VADU MOŢILOR 1261 0 0
VIDRA 1503 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea