Rămâi conectat

Curier Județean

Cel mai mare proiect european al Primăriei Blaj se apropie de finalizare

Publicat

în

Ieri, 4 noiembrie, la Blaj au avut loc vizita în teren şi o conferinţă de presă susţinută la Primăria Blaj, prilejuite de apropierea finalizării celui mai mare proiect european câştigat de aceasta – „Modernizare străzi urbane Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogalniceanu din Blaj” – finanţat prin Programul Operaţional Regio. La faţa locului au fost prezenţi primarul Blajului, Gheorghe Rotar, secretarul municipiului, Sergiu Ştefănescu, şi consilierul primarului, Raluca Andrei. Suma aprobată iniţial a fost de 7,58 milioane de lei, dar în urma celor 6 – 7 licitaţii s-a ajuns la o valoare de execuţie de 5,415 milioane de lei, din care s-au achitat până în prezent 4,45 milioane lei, rămânând de achitat doar 964.000 de lei. Din valoarea totală, 4,6 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar diferenţa este contribuţia municipalităţii. Banii au fost alocaţi practic pentru reabilitarea totală a 4 străzi, atât str. Tudor Vladimirescu, cât şi str. Mihail Kogălniceanu având câte două variante, în lungime totală de 2,87 km. În prezent, proiectul este realizat în proporţie de 95 la sută, rămânând de executat lucrări la parapeţi, reparaţii la trotuare şi alte lucrări minore (revizuire asfalt, ajustări la nivelul gurilor de canal etc).
Complexitatea lucrărilor a fost încă de la început una deosebită. Aspectele neprevăzute care ţin de infrastructura edilitară au motivat constructorul să solicite o prelungire cu două luni a termenului de finalizare, adică până în luna noiembrie a anului curent. Proiectul a reprezentat o premieră pentru administraţia publică locală, care a reuşit într-un timp record să capaciteze toţi furnizorii de utilităţi publice (apă, gaz, curent, canalizare) să modernizeze toate reţelele subterane de pe aceste străzi, iar pe sectoarele de drum finalizate conductele de apă şi cele de gaz metan au fost deja modernizate. Obiectivul principal al Primăriei Blaj a fost ca, odată cu finalizarea întregului proiect, să nu mai fie nevoie de intervenţii în partea carosabilă pentru cel puţin 10 ani. De aceea, pe toate cele 4 străzi, Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat încă de la începerea lucrărilor suplimentarea fondurilor cu costurile necesare efectuării canalizării menajere, care va fi racordată anul viitor la canalul colector. Proiectul a presupus şi realizarea a două ziduri de sprijin. Primul, de o complexitate ridicată, se află pe str. Mihail Kogălniceanu şi asigură atât stabilitatea terenului unde se află locuinţele de pe varianta străzii, dar mai ales oferă o mai mare deschidere a arterei de intrare în oraş dinspre Copşa Mică, parte integrantă a DN14 B. Zidul de sprijin a fost placat cu piatră ornamentală din fondurile Primăriei Blaj, lucrările fiind executate în regie proprie. Al doilea zid de sprijin, mai mic, se ridică pe str. Tudor Vladimirescu şi asigură un acces mult mai fluent spre centrul municipiului, prin lărgirea părţii carosabile. Unul dintre cele mai aşteptate momente de către conducătorii auto a fost darea în folosinţă a pasajului la nivel cu calea ferată de la km 276, Magistrala CFR 300 Blaj, pasaj modernizat prin sistemul cu plăci de cauciuc de tip strail, asigurând o traversare lină a şinelor de către autovehicule. Cei care vor beneficia în mod direct sunt cei 2500 de cetăţeni rezidenţi în zonă, 3400 de participanţi la trafic, zilnic, circa 60 de operatori economici, aproximativ 2300 de angajaţi de pe platforma industrială, 1000 de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „IM Clain” Blaj.
„Datorită acestui proiect Blajul beneficiază de o investiţie ce putea fi cu greu realizată din fonduri proprii. În primul rând, la final se va fluidiza circulaţia la poarta de intrare în oraş dinspre judeţul Sibiu, de acest aspect beneficiind toţi cetăţenii, dar mai ales agenţii economici. De asemenea, nu este de neglijat nici aspectul edilitar pentru nişte străzi care aveau mare nevoie de modernizare. Fondurile europene rămân singura şansă pe care oraşele de mărimea Blajului o au în lupta pentru dezvoltare urbană integrată. Tot ce trebuie să facem noi, ca reprezentanţi ai administraţiei, este să continuăm atragerea acestor fonduri. Sunt foarte mulţumit de acest proiect şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în elaborarea şi implementarea lui”, a declarat primarul Gheorghe Rotar.

Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| „Micii Pietoni” au fost premiați: Preşcolarii din judeţul Alba au demostrat că sunt pietoni responsabili, într-un concurs cu tematică rutieră

Publicat

în

FOTO| „Micii Pietoni” au fost premiați: Preşcolarii din judeţul Alba au demostrat că sunt pietoni responsabili, într-un concurs cu tematică rutieră

Preşcolarii din judeţul Alba şi-au arătat încă o dată isteţimea şi au demostrat că sunt pietoni responsabili. Astăzi, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11 Alba Iulia, a avut loc premierea Concursului cu tematică rutieră pentru preșcolari „Micii Pietoni”, din cadrul Proiectului de educație rutieră și prevenire a accidentelor rutiere 2022 organizat de Consiliul Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba -Grădiniţa cu Program Normal nr. 11 din Alba Iulia şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba (Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii).

Cele 3 probe de concurs au constat în demonstrarea cunoştinţelor privind regulile de circulaţie pietonală, recitarea unei poezii sau interpretarea unui cântec cu tematică rutieră şi o probă practică.

Elit - Gustul Desăvârșit

La concurs au participat 10 echipaje cu câte 2 preşcolari din grupa mare, de la grădiniţele cu program prelungit nr. 11, 12, 13, 16, 8/9, Dumbrava Minunată şi Scufiţa Roşie din Alba Iulia şi grădiniţele cu program normal: Şeuşa, Ighiu, Totoi.

Toţi copiii au fost câştigători şi au fost recompensaţi cu medalii, diplome şi articole şcolare. Medaliile le-au fost oferite chiar de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. A transmis Consiliul Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare

Publicat

în

FOTO| Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” Aiud, implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare

În perioada 12-15 mai 2022 a avut loc mobilitatea cadrelor didactice din din Satu-Mare, Debrecen și Gyomaendröd ( Ungaria) la Grădinița cu Program Prelungit “Primii Pași” din Aiud, în cadrul proiectului Erasmus Plus IUBEȘTE. CUNOAȘTE. PROTEJEAZĂ.

Tema activităților derulate în grădiniță a fost Deșeul-o comoară. Selectează! Reutilizează!

În cadrul acestei teme, cadrele didactice, împreună cu preșcolarii au desfășurat activități prin care au selectat și reutilizat deșeurile, urmărindu-se astfel cultivarea interesului copiilor pentru protejarea mediului. Pentru a-i determina pe copii să devină responsabili față de mediu, aceștia au fost implicați în activități practice de protejare a mediului și de reciclare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții au confecționat, folosind materiale reciclabile, diverse lucrări și machete, au plantat la grădiniță sau impreună cu părinții, flori în cizmulițe pe care nu le mai foloseau, observând astfel că multe obiecte se pot reutiliza. În realizarea lucrărilor, copiii au folosit PET-uri, cutii de pantofi, pahare de plastic, capace, pungi, hârtie, ziare, ambalaje de la sucuri, carton, reviste, becuri, cutii de lapte sau iaurt, etc. Părinții preșcolarilor au fost foarte receptivi implicându-se în realizarea proiectului.

Fiecare grupă a contribuit, cu ajutorul părinților, la reamenajarea spațiului exterior, prin construirea unor elemente de joacă pentru copii.

S-au realizat căsuțe, bucătării din paleți reciclați, colțuri cu flori sau plante diverse, folosind PET-uri și paleți, tăblițe pentru scris, centre de pictură, pisicuțe din lemn, pentru joacă, etc.

Proiectul tematic s-a încheiat cu o paradă ECO, în cadrul căreia toți copiii au prezentat costume realizate din materiale reciclabile și un scurt moment artistic.

În aplauzele invitaților și ale părinților, micuții au defilat pe covorul roșu, reușind să aducă încântare și veselie pe chipul tuturor celor prezenți.

Alături de cadrele didactice din Satu Mare și Ungaria, au fost invitați reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Aiud și ai Bibliotecii Municipale Liviu Rebreanu Aiud .

Evenimentul a fost încheiat de un moment muzical deosebit susținut de Soprana Maria Oltean.

Conducerea grădiniței alături de cadrele didactice mulțumește tuturor pentru participare și implicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Penitenciarul Aiud achiziționează produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Licitația de peste 900.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Penitenciarul Aiud achiziționează produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Licitația de peste 900.000 de lei, lansată în SEAP

Penitenciarul Aiud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizarea de produse necesare pentru prepararea hranei deținuților. Valoarea totală estimată a contractului este de 902550 de lei.

Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor este asigurarea necesarului pentru prepararea hranei persoanelor private de liberate pentru asigurarea cu titlu gratuit a hrănirii persoanelor private de libertate în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Justiției nr. 3147/C/08.08.2018-privind aprobarea normelor de acordare de drepturi de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciarelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Necesarul de produse necesare pentru prepararea hranei deținuților:

1. Amelioratori
COD CPV:15870000-7 – Condimente si mirodenii (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:6.600,00 RON

2. Brânză telemea
COD CPV:15540000-5 – Branzeturi (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:27.500,00 RON

3. Brânză topită
COD CPV:15540000-5 – Branzeturi (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:47.500,00 RON

4. Cârnați
COD CPV:15131130-5 – Carnati (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:51.750,00 RON

5. Carne pasăre
COD CPV:15112000-6 – Carne de pasare (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:180.000,00 RON

6. Lapte de vacă pasteurizat sau uht
COD CPV:15511100-4 – Lapte pasteurizat (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:57.600,00 RON

7. Leuștean
COD CPV:15870000-7 – Condimente si mirodenii (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:1.200,00 RON

8. Ouă
COD CPV:03142500-3 – Oua (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:78.000,00 RON

9. Pate de ficat de porc
COD CPV:15131300-8 – Preparate din ficat (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:27.000,00 RON

10. Păine semialbă
COD CPV:15811100-7 – Paine (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:351.000,00 RON

11. Salam
COD CPV:15131230-6 – Salam (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:54.000,00 RON

12. Sare
COD CPV:15872400-5 – Sare (Rev.2)
VALOAREA ESTIMATA FARA TVA:4.400,00 RON

13. Smântână 20% grăsime
COD CPV:15512000-0 – Smantana (Rev.2)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare