Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce i-a salvat de pedeapsă pe doi suspecți de evaziune din Alba: Până la judecata dosarului, faptele s-au prescris

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce i-a salvat de pedeapsă pe doi suspecți de evaziune din Alba: Până la judecata dosarului, faptele s-au prescris

Deoarece a intervenit termenul de prescripţie a infracțiunii, doi bărbaţi din Alba acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală au scăpat de efectele penale ale dosarului.

Dosarul datează din 2011 şi a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în noiembrie 2021, în condiţiile în care faptele erau prescrise încă din decembrie 2017.

La termenul de judecată din 4 aprilie 2022 chiar şi procurorul a recunoscut faptul că a intervenit prescrierea şi a cerut încetarea pocesului penal. Ulterior, Parchetul a contestat hotărârea instanţei.

Cei doi evazionişti (I. B. și M. R.) trebuie să plătească către AJFP Alba suma de 790.733 de lei. Cei doi sunt fraţi vitregi şi mai sunt judecaţi, tot la Tribunalul Alba, într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală.

Au fost acuzaţi că în perioada 2009 – 2010 au ajutat o persoană din Alba, proprietar al unei societăţi de transport marfă, să se sustragă de la plata taxelor către bugetul de stat, prin emiterea un număr de 9 facturi fictive în valoare totală de 2.688.492 lei (din care 2.259.237 lei baza şi TVA 429.255 lei) ce au fost înregistrate în contabilitatea societăţii suspectului cauzând un prejudiciu total în cuantum de 790.733 lei (din care TVA 429.255 lei şi impozit pe profit 361.478 lei).

Pe baza probelor administrate s-a reţinut că, cei doi au completat facturi în fals pe numele celor patru societăţi, reprezentând livrări piese auto către o altă firmă pe care le-au pus la dispoziţia afaceristului din judeţul Alba, care, între timp, a decedat.

Pentru a nu fi suspectaţi de fraudă fiscală şi pentru a evita plata obligaţiilor fiscale către stat, cei doi întocmeau facturi fictive de achiziţii, existând o egalitate între valoarea achiziţiilor şi cea a vânzărilor, implicit compensarea TVA-ului colectat cu TVA-ul deductibil. În final, întreaga cercetare realizată de procuror pe latura penală a fost anulată pentru că a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor şi până la judecata dosarului, faptele fiind prescrise.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea