Rămâi conectat

Actualitate

Ce efecte are noul coronavirus în funcție de vârstă: STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce a trecut mai mult de un an de la debutul pandemiei de COVID-19 și datele despre coronavirus sunt multiple și cât se poate de sigure multe dintre ele, coronavirusul pare o rezervă inepuizabilă de mistere și mereu intervin informații noi.

Vaccinarea adulților protejează și copiii, arată un studiu israelian

Vaccinarea cât mai multor persoane ar putea diminua ratele de infectare chiar și la copiii nevaccinați din aceeași comunitate, arată un studiu citat de revista Nature. În decembrie 2020, Israelul a lansat una dintre cele mai rapide scheme de vaccinare din lume, cu 50% din populație vaccinată în doar 9 săptămâni. Însă vaccinul a vizat doar persoanele de peste 16 ani.

O echipă de la Maccabi Healthcare Services din Tel Aviv, alături de Israel Institute of Technology din Haifa, a analizat vaccinările anti-Covid și rezultatele testelor din perioada ianuarie-martie 2021, provenind de la 223 de comunități din această țară. În fiecare comunitate, cercetătorii au examinat relația dintre rata de vaccinare la adulți la 3 intervale de câte 3 săptămâni, respectiv rata rezultatelor pozitive pentru testul Covid la copii, 35 de zile mai târziu.

Datele studiului au arătat că la săptămâni după ce persoanele adulte au primit vaccinul Pfizer, riscul de infecție în rândul copiilor de sub 16 ani a scăzut proporțional cu procentul adulților vaccinați. Autorii studiului avertizează că rezultatele ar putea fi influențate de copiii care s-au infectat anterior.
Vârstnicii sunt mult mai expuși riscului de reinfectare decât adulții care au trecut prin boală

Tot în luna martie, un studiu a confirmat că vârstnicii prezintă un risc mai mare de a se reinfecta cu Covid-19. Analiza a milioane de teste de coronavirus, realizată în Danemarca, sugerează că infecția naturală cu SARS-CoV-2 protejează de reinfectare majoritatea oamenilor, însă această protecție este semnificativ mai redusă în cazul celor cu vârste de 65 de ani sau peste. O echipă de la Statens Serum Institut din Copenhaga a analizat testele reacțiilor în lanț ale enzimei numită polimerază. Este metoda standard de detectare a infecției SARS-CoV-2 pentru studiul realizat în Danemarca.

Echipa de cercerare s-a axat pe persoane testate pozitiv în cadrul celor două mari crize sanitare din țara nordică: una care a ținut din martie până în mai 2020, a doua în intervalul septembrie-decembrie. Rezultatele au arătat că, la aproximativ 6 luni de la infecția inițială, protecția contra infecției repetate a fost de circa 80%, fără să arate o diferență semnificativă în ratele de reinfectare la bărbați și la femei. Însă această protecție a scăzut la 47% pentru cei de 65 de ani sau mai mult, ceea ce arată nevoia de a prioritiza vaccinările anti-Covid la acest grup de vârstă.

Anticorpii produși de sistemul imunitar pot dura cel puțin 9 luni

Un alt studiu făcut public pe 25 martie și citat de Nature relevă că anticorpii pot dura luni întregi. Anticorpii care neutralizează infecția Covid produși de sistemul imunitar pot dura cel puțin 9 luni, însă nu toată lumea dezvoltă anticorpi în cantități detectabile.

Chen Wang de la Peking Union Medical College din Beijing și colegii ei au prelevat mostre de sânge de la peste 9500 de oameni din aproximativ 3500 de familii alese la întâmplare din orașul unde se consideră că a izbucnit pandemia, Wuhan. Au fost prelevate mostre de 3 ori, în aprilie, iunie și octombrie-decembrie 2020. Echipa a testat mostrele pentru anticorpi contra SARS-CoV-2, care indică faptul că o persoană s-a infectat.

Cercetătorii au descoperit că numai 7% din populație s-a infectat cu virusul SARS-COV-2, dintre care peste 80% nu au avut simptome. În jur de 40% dintre cei infectați au produs anticorpi care au putut fi detectați pe întreaga durată a studiului. Echipa a ajuns la concluzia că majoritatea locuitorilor din Wuhan este încă expusă infecției și este nevoie de o campanie de vaccinare în masă pentru a atinge imunitatea de turmă.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea