Carnea procesată, un adevărat PERICOL pentru sănătate. Ce spun nutriționiștii
Carnea procesată, alături de ţigări şi alcool, este inclusă în categoria cancerigenă pentru oameni. Aproape toţi românii consumă carne săptămânal, însă nu foarte mulţi ştiu cât de periculoasă este.
Cu fiecare 150 de grame de carne procesată pe săptămână creşte riscul cardiovascular cu 46% şi riscul de deces cu 51%, arată un studiu realizat la nivel global de cercetătorii de la Hamilton Health Science.
Lilia Andrei este vegetariană de aproape 14 ani. A fost nevoită să renunţe la carne în urma unei probleme de sănătătate, dar spune că nu regretă această decizie.
„Doar încetând să mănânc carne, trecând pe partea aia cu tot ce înseamnă proteină vegetală (…) de la fiinţa aia care nu putea să se ţină pe picioare, care obosea să se ducă să-şi ia o pâine, adormea trei staţii în metrou până la muncă şi moţăia 90% din timp, mai aveam puţin şi mutam mobila prin casă”, a spus Lilia Andrei.
Nutriţionistul Şerban Damian spune că persoanele sedentare, fumătoare, cu afecţiuni renale sau diabet sunt mai predispuse la boli cardiovasulare de la consumul de carne procesată.
El recomandă reducerea pe cât se poate a consumului acestui tip de carne.
„Nu neapărat carnea în cazul cărnii procesate este problema, ci ceea ce se adaugă ca să o facă să reziste mai mult timp. Asta este legată de potenţialul de a genera în timp probleme cum sunt diverse cancere”, a spus Şerban Damian, nutriţionist, pentru Mediafax.
Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cifrele cresc în fiecare an.
În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană.
Kg de carne consumată anual pe cap de locuitor în România:
2018 – 77 de kg
2017 – 72 de kg
2016 – 67 de kg
sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul rutier reluat pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Au finalizate lucrările pe remediere și consolidare pe breteaua 2 a nodului rutier Sebeș
Traficul rutier reluat pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Au finalizate lucrările pe remediere și consolidare pe breteaua 2 a nodului rutier Sebeș Traficul rutier reluat miercuri, 17 decembrie 2025, pe autostrada A10 Sebeș-Turda. Au finalizate lucrările pe remediere și consolidare pe breteaua 2 a nodului rutier Sebeș. ,,Începând cu ora 15:00 s-a reluat traficul rutier pe […]
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci În calendarul ortodox, în 18 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Daniil Sihastrul. Este cruce albastră în calendar. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci. Sfântul Daniil a trăit între […]
Bradul de Crăciun: Când se împodobește și care este semnificația ornamentelor festive. În ce țări nu se împodobește bradul de Crăciun
Bradul de Crăciun: Când se împodobește și care este semnificația ornamentelor festive. În ce țări nu se împodobește bradul de Crăciun Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai prețuite și așteptate simboluri ale sărbătorilor de iarnă. Perioada în care este împodobit bradul de Crăciun marchează deschiderea festivităților, aducând în case bucurie și o atmosferă […]