Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Când sunt MOȘII de vară în 2024. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când sunt MOȘII de vară în 2024. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o zi importantă pentru credincioşi, în care rudele se roagă pentru cei adormiți și împart diverse alimente pentru sufletele lor.

Moşii de Vară preced sărbătoarea populară a Rusaliilor, care are loc la cincizeci de zile de la Paşti, atunci când Biserica ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile.

În 2024, Duminica Rusaliilor va fi pe data de 23 iunie, ceea ce înseamnă că, în acest an, Moșii de vară pică pe data de 22 iunie.

Citește și: Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

În Sâmbăta Morților creștinii merg la biserică și împart diverse alimente pentru sufletul celor adormiți. Potrivit calendar ortodox, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, ”ale moşilor”.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, la praznicul Moșilor de vară, în toate lăcașurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuți la viața veșnică.

Tradiţia spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele morţilor au călătorit libere prin locurile unde au trăit, iar acum acestea sunt triste, pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i pe cei dragi.

Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă. Deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi.

Moșii de vară. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine nu îmbătrânesc repede. Și își păstrează sufletul mereu tânăr. De aceea, pregătesc vase cu bucate alese și, mai ales, căni cu apă, vin sau lapte, împodobite cu cireșe, de unde și denumirea de Moșii cireșelor.

Se curăță și se împodobesc mormintele cu flori.

Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea mânia spiritele care așteaptă doar la bunătăți.

Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și duc spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană peste an. Cine nu găsește nimic ia țărână și revine dezamăgit de unde a plecat sau se răzbună.

De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală.

În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.

În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.

Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Tradiții și superstiții în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Discipolii lui Iisus, sărbătoriţi pe 29 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiții și superstiții în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel: Discipolii lui Iisus, sărbătoriţi pe 29 iunie Credincioşii au intrat luni, 24 iunie, în postul Sfinţilor Petru şi Pavel, care ţine până în ziua de 29 iunie. Cele 5 zile de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului. Citește și: Mesaje […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea