Rămâi conectat

Actualitate

Cadrele militare pot fi menţinute în activitate şi după împlinirea vârstei de pensionare

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatul a decis astăzi, 19 februarie, că toate cadrele militare pot fi menţinute în activitate chiar şi după împlinirea vârstei de pensionare, de 60 de ani. Acest lucru se va face cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.

Senatorii au decis, la propunerea Comisiei pentru apărare, eliminarea din legea aflată în prezent în vigoare a prevederii potrivit căreia „generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare”.

Membrii comisiei au luat această decizie argumentând că este necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că prin crearea unei discriminări pozitive pentru cadrele militare generali şi amirali se încalcă principiul acestei legi, acela de a institui un sistem unitar privind limitele de vârstă.

La Statutul cadrelor militare a fost adăugată prevederea potrivit căreia personalul militar şi civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei care au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.

Potrivit votului dat de senatori, ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost adoptată cu 118 voturi „pentru” şi 18 voturi „împotrivă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea