Rămâi conectat

Politică Administrație

Buget ”de criză”, cu fonduri europene puține, în 2015, pentru municipiul Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Vezi cele mai importante obiective de pe lista de investiții și lucrări de reparații propuse pentru acest an

La Primăria Alba Iulia a avut loc, marți, dezbaterea publică a proiectului de Buget Local pe anul 2015. Subiectul nu s-a bucurat de prea mare interes din partea societății civile, fiind prezenți doar ”o mână” de cetățeni – locuitori de pe străzile Francesca (zona Schit) și Costache Negruzzi (cartier Meridian), care au venit să se asigure că administrația locală nu a uitat de solicitările lor și, după ce și-au expus punctul de vedere s-au ales cu… promisiuni – primii că va fi luată în considerare posibilitatea ca în zonă să se construiască o stradă asfaltată care să facă legătura cu orașul, iar ceilalți că în acest an se va face un proiect pentru asfaltarea sau pavarea străzii pe care locuiesc.

dezbatere bugetÎn rest, întâlnirea a fost ”compusă” din prezentări ale bugetului de venituri și cheltuieli, făcute de directorul economic Teofila Țâr, directorul de la Taxe și impozite Anuța Șinar, directorul tehnic Silvia Moldovan, și declarații ale primarului Mircea Hava care a recunoscut că situația nu este tocmai… roz, pe de-o parte din cauza datoriilor de la taxele și impozitele locale, care se recuperează tot mai greu, pe de altă parte din cauza Guvernului care nu a alocat municipiului, deocamdată, niciun leu de la Bugetul de Stat, și nu în ultimul rând din cauza lipsei fondurilor europene, deoarece proiectele pentru care s-a primit finanțare s-au încheiat și sunt puține șanse ca altele să fie aprobate și finanțate înainte de anul 2016.

Din datele prezentate, probabil de cea mai mare importanță pentru albaiulieni este lista obiectivelor de investiții și lucrările de reparații propuse pentru acest an. Suma ”pusă la bătaie” pentru obiective de investiții și lucrări de reparații este de 42 milioane de lei (cu aproape 40% mai puțin decât anul trecut, când s-au alocat 72 milioane de lei), din care 36,5 milioane sunt din bugetul local (inclusiv excedent), 3 milioane din creditele contractate, puțin peste 2 milioane de lei din fonduri nerambursabile (față de 13 milioane de lei în 2014) iar aproximativ 1 milion de lei vine de la bugetul de stat (anul trecut au fost alocate 7 milioane de lei).

Pe lista de investiții propuse pentru anul 2015 se află obiective importante pentru albaiulieni. Au fost prevăzute fonduri pentru: amenajarea Skate Park-ului – 2,4 milioane de lei, amenajarea unei creșe în cartierul Ampoi I – 2 milioane de lei, creșterea performanței energetice a unor blocuri de locuințe din municipiu – 1,8 milioane de lei (în cea mai mare parte din fonduri europene și bani de la Bugetul de stat), refuncționalizarea pieței agro-alimentare – 2 milioane de lei, înlocuirea rețelelor de apă pe câteva străzi din oraș – 400.000 de lei, modernizarea unor drumuri din localități aparținătoare municipiului Alba Iulia (cartierele Miceşti, Bărăbanţ, Oarda, Partoş) – 7,5 milioane de lei, refuncționalizarea zonei centrale – str. Tudor Vladimirescu – 3,4 milioane de lei, amenajarea de sensuri giratorii în zona Stadion, zona Gării, zona Cimitir, zona Vasile Goldiș, Cloșca – 645.000 de lei, reparații capitale pe unele străzi – 7,3 milioane de lei etc.

Nu în ultimul rând, pentru reparații curente și periodice la drumuri și trotuare, în bugetul local pentru 2015 a fost prevăzută o sumă de peste 2,6 milioane de lei.

Proiectul Bugetului Local pe 2015 va fi pus în dezbaterea Consiliului Local în ședința ordinară ce va avea loc la sfârșitul lunii februarie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea