Biserica Ortodoxă Română consideră decizia CCR, “discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”

Reprezentanții Patriarhiei Române au reacționat dur la decizia Curții Constituționale, care a modificat radical raportarea la ora de religie în școli, în sensul în care acum nu mai sunt obligatorii cererile pentru nefrecventarea orelor de religie, ci invers, respectiv aceia care doresc să urmeze cursurile acestei discipline trebuie să facă solicitarea. Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

religie2014Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei acestei decizii.

ELIT

Decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisă excepţia de neconstituţionalitate şi se constată că dispoziţiile art. 9 alin. (2) teza întâi din Legea învăţământului nr. 84/1995 şi dispoziţiile art. 18 alin. (2) teza întâi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt neconstituţionale, presupune deopotrivă aspecte de ordin juridic şi implicaţii care vizează atitudini de conştiinţă, la nivel personal şi comunitar.

Textul declarat neconstituţional, în vigoare de aproape 20 de ani, este următorul: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”.

O majoritate a Curţii Constituţionale, neprecizată încă, a cărei motivaţie urmează să o cunoaştem oficial doar după publicarea deciziei în Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenţa existentă într-un mod surprinzător şi contrar tradiţiei constituţionale şi legislative a României de până la acest moment. Astfel, decizia Curţii Constituţionale induce ideea solicitării în scris de către părinţi a studierii Religiei de către copiii lor în şcolile de stat.

Ne exprimăm surprinderea că, în cazul unei alte speţe cu acelaşi reclamant şi având acelaşi obiect, Curtea Constituţională a României, prin decizia nr. 306/2012, a respins aceeaşi excepţie de neconstituţionalitate fără nicio opinie separată.

Considerăm că, în lipsa oricărei modificări legislative sau constituţionale în domeniu de la ultima hotărâre având acelaşi obiect, schimbarea radicală a jurisprudenţei Curţii Constituţionale constituie o substituire a acesteia în activitatea legiuitorului, renunţând la modelul deja consacrat în România.

În acest sens reamintim că, în contextul legislativ european, în mai multe ţări ale Uniunii Europene este asumată o perspectivă similară cu cea precizată în legislaţia românească (disciplină obligatorie, predată confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.

Referitor la atitudinea de conştiinţă, se deduce că decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014 transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinţilor, doar în cazul orei de religie, nu şi al altor discipline şcolare. Este evident că se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie prin măsuri birocratice excesive pentru majoritatea părinţilor acestora, favorizând, în schimb, o minoritate care nu acceptă ora de religie, deşi învăţământul religios este garantat de Constituţie.

Într-o societate marcată de fenomenul secularizării şi al indiferentismului religios, formarea şi cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorilor credinţei şi ale familiei tradiţionale devin realităţi tot mai incomode.

Desigur, Biserica nu poate contesta juridic în România această decizie, dar ea nu se lasă intimidată şi descurajată, ci va intensifica atenţia şi acţiunea ei pe diferite planuri pentru apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine în societatea românească de azi, agresată sistematic de secularismul antireligios, sub pretextul apărării libertăţii de conştiinţă. De aceea, asigurăm pe părinţii credincioşi care doresc o educaţie creştină a copiilor că vor avea în Biserică un aliat fidel în apărarea şi promovarea valorilor eterne ale credinţei creştine ortodoxe, proprii poporului român, profund religios, preţuind dorinţa lor de-a nu reduce educaţia copiilor la orizonturi limitate şi efemere.

Decizia Curţii Constituţionale privitoare la ora de religie marchează o nouă provocare pentru misiunea Bisericii în societatea românească. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toţi credincioşii ei să apere şi să promoveze valorile credinţei creştine şi ale spiritualităţii româneşti, în relaţie cu instituţiile publice şi cu societatea românească în general” se arată în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

sursa: patriarhia.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

17 Comentarii

dolfi 13 noiembrie 2014 at 20:50

Istoria Religiilor DA! Indobitocire si Indoctrinare Religioasa NU! Din doctori de suflete popii nu sunt decat niste sarlatani iar BOR un srl monstruos care se inchina lui Mamona.

SA NU UITAM ca Daniel nu e primul:
„Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. „Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.”

S 14 noiembrie 2014 at 10:34

Parerea mea ii ca „Escrocii in sutana” si „Tzapii puturosi”, trebuie lasati sa-si faca „spectacolele”, in biserica, si nu in strada ca tiganii, sau in scoli! Statul roman ii un stat laic, iar educatia si invatamantul trebuie sa se ocupe de „civilizarea elevului” si nu de indobitocirea lui”, indobitocire, ce o fac inca cu succes popii in zonele mai defavorizate!

Ghita 14 noiembrie 2014 at 10:44

Cu ce ii mai „presus” Moldova, care ii mai habotnica ca Transilvania care ii mai atee, cu nimic, iar daca ne uitam pe pagina politiei romane, la urmariti general, nu se compara numarul de deligventi din Moldova cu cei din Transilvania! Moldova ii campioana fara drept de apel la capitolul „faradelegi”!
Biserica ducand „IUVANTUL LUI DUMNEZEU”, LA CEI CE MAI MULT IL NECESITA, la interlopi, inca nu a reusit sa converteasca pe nici un delicvent, in om cinstit, „Cu frica de Dumnezeu”, derbedei fac tampenii, vin si platesc la popa, „in speranta ca l-au mituit pe Dumnezeu”, cred ca li s-au iertat pacatele, iasa afara din biserica, si o „i-au ia de la inceput, in faradelegi”!

POPII - MACAR 4 ORE LA MUNCA! 14 noiembrie 2014 at 14:28

AICI E VORBA DE FRICA CA ISI PIERD SALARIILE SI BANII.

PANA LA URMA NU LE MAI RABDA D-ZEU …….

UITATI-VA ATENT LA CE SPUN MAI SUS : SA NE LUPTAM , SA APARAM , SA …. CAND DE FAPT EI VOR SA-SI APERE SALARIUL SI BANII PRIMITI DE LA STAT !

MAI RAI CA FARISEII ! POPII SUNT RUSINEA NATIEI NOASTRE, LE PLACE DOAR SA PRIMEASCA POMENI ,SI SA MANIPULEZE

S 15 noiembrie 2014 at 11:44

Pe Dracu, 4 ore de minca, ca nu isi fac nici slujbele ordinare, iar pe langa contributia anuala, mai solicita bani de botez, cununie, imormantare, si ciubuc pe deasupra, fara sa taie chitante!

george 14 noiembrie 2014 at 8:39

Da voi nu agresati pe cei indiferenti religios?

albaiulian 14 noiembrie 2014 at 8:40

Ce ma enerveaza popii astia!! Se cred Dumnezei! Se amesteca si in politica,spun oamenilor pe cine sa voteze ,au afaceri si srl uri……poi asta e rolul bisericii?De ce nu -si vad de biserica si de credinta,sa lase lucrurile lumesti la o parte ca nu e treaba lor. Parca ziceau ca cei bogati nu ajung in
” imparatia cerurilor”…..atunci ei de ce se imbogatesc??? de ce nu au bunul simt sa nu mai ia bani de la oameni pt serviciile pe care oricum le plateste statul!Iau bani si de la om si de la stat….si iti mai si impune cat sa dai! Daca ar fi buni ar face bine sa nu mai ia bani pt inmormantari si botezuri de la cei sarmani,Dar nu o fac.Banul e ochiul dracului si tot la dracu ajung si popii fie ei inalti,prea sfinti…prea fericiti…..prea egoisti si farisei.Ora de religie? de ce sa indobitoceasca copiii de mici? ca sa-si asigure ei viitorul ,sa nu dispara prostimea?

gtrede 14 noiembrie 2014 at 8:51

Este o decie foarte corecta.
Ar trebui sa continuam sa luptam ca biserica sa nu mai primeasca nicu un BAN de la Guvern

stareta 14 noiembrie 2014 at 9:20

Era de asteptat ca decizia sa”zbarleasca ” barba prea fericitilor. Ea este paguboasa nu pentru credinta oamenilor ci pentru punga lor. In urmatorii ani isi vor pierde mare parte din cotizanti.Vreti sa ajunga someri ?Ati vazut voi vreun preot inregistrat la AJOFM ?Sau traind din ajutor social ?Eu nu.

Gradina 14 noiembrie 2014 at 9:41

Mare e gradina Domnului ! Sa vi cu o astfel de apreciere, adica sa consideri decizia ca fiind ,,umilitoare fata de ora de religie,, inseamna sa consideri drept prost si handicapat un intreg popor. Umilitoare este de fapt, starea pe care popii ti-o creaza cind te jupoaie cu taxe pentru botez, cununie, inmormintare, tras clopotele, tamaiat, afumat, etc.. dar mai ales burtile afisate de fetele bisericesti in fata sarantocilor supti de vlaga si foame, prosternati in asteptarea milei Domnului.
Lumea evolueaza zi de zi iar unii ar aplica din nou Inchizitia spre a-si mentine cu orice pret crezul. Poate nu tot norodul mai crede, poate nu tot poporul este ortodox. Trebuie ca fetele sa-si puna problema de ce le pleaca enoriasii spre alte credinte sau spre niciuna, inainte de a se baga cu forta si in mintile copiilor.

petru 14 noiembrie 2014 at 11:19

Inainte de a lua o decizie fa-ti Sfanta Cruce ! In numele Tatalui al Fiului si-al Sfantului Sfant , Amin . Victor Ponta Presedine , Doamne Ajutane .

petru gilau 14 noiembrie 2014 at 14:21

Realitatea este ca si la Alba Iulia avem fabrica de popi, fara har iar sefii lor caiuta sa le gaseasca locuri de munca pentru a avrea ei la randul lor locuri de munca profesori si fel de fel de sefuti, dar biserica sa abatut de mult timp de la drumul si rolul sau in societate, mai ales decind este presedinte al consiliului de administratie acest Danel. Toate se rezuma la bani si nu-I mai satura dumnezeu.
Rusine celor care conduc biserica ortodoxa, nau fost in stare nici sa se curate de fostii secu si de informatory.
Ma invart mult in preajma lor stiu ce vorbesc sa ma contrazica daca au curaj!

petru gilau 14 noiembrie 2014 at 14:23

Popi nesimtiti ce sunteti! Care e rolul vostru in societate sa adunati ban, uitati-va in oglinda si spuneti daca tot ceea ce faceti este correct!

poanta prea tanar , prea obraznic pt a fi presedinte 14 noiembrie 2014 at 14:23

piei satano! victor e un corupt si usor manevrabill.
pt noi si copiii nostrii IOHANNIS PRESEDINTE !
Doamne ajuta si ne apara de cei rai !

imamu de micro 14 noiembrie 2014 at 19:30

asteptam cu nerabdare ca popii sa nu mai fie platiti de stat…le trebuie oi, oile sa-i plateasca

S 14 noiembrie 2014 at 19:39

Ai dreptate, sper ca pe viitor, popii sa fie platiti de cel pe care il slujeste, de Iisus, Dumnezeu, sau de Dracu, si sa nu mai jupoaie omul de rand prost si habotnic! Urata metoda asta de „a da bani popii, in speranta ca il mituiesti pe Dumnezeu”!

S 15 noiembrie 2014 at 11:50

Biserica Ortodoxă Română consideră decizia CCR, “discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”!
De fapt pe mine „ma doare in kur, de ce zice BOR!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...