Rămâi conectat

Politică Administrație

Bijuterii dedicate Centenarului Marii Uniri, create de designerii contemporani. Vor fi prezentate în mai multe oraşe din România, anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Seturi de bijuterii gândite pentru a omagia Centenarul Unirii sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României. Cercei în forma Zeppelinului – dirijabilul folosit în Primul Război Mondial – medalioane din gloanţe, cartuşe şi medalii, brăţări confecţionate din pansamente sunt doar câteva dintre bijuteriile create de designeri contemporani inspiraţi de Primul Război Modial. 

Zeppelinul a fost simbolul Marelui Război pentru că Germania l-a utilizat pentru misiuni de recunoaştere peste Marea Nordului şi Marea Baltică. Apoi l-a folosit în bombardamente în Marea Britanie şi pe Frontul de Est.

La 29 ianuarie 1916, Parisul a fost bombardat pentru prima dată de zeppelinele germane. Celebrul dirijabil îi inspră şi acum pe designeri: au creat cercei, brăţări sau medalioane având forma Zeppelinului.

Argintul este printre puținele metale prețioase pe care le-au folosit designerii în această colecție, însă și materia primă și creativitatea le-a fost inspirată chiar de către soldații care, în urmă cu o sută de ani, confecționau astfel de bijuterii, din cartușe și gloanțe, în pauzele dintre bombardamente, și le dădeau sătenilor la schimb, pentru o pâine sau ceva de mâncare.

Designerii de bijuterie contemporană au transformat tuburi de obuze, scoarţa copacilor, grenadele, elicele şi chiar pansamentele în obiecte decorative. Te surprind bijuteriile pe care sunt reprezentaţi soldaţii infirmi, mutilaţi în lupte.

Creaţiile expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României aparţin unor designeri din întreaga lume selectaţi în urma unui concurs. Şi este o expoziţie itinerantă: urmează în octombrie Barcelona şi Praga.

Anul viitor, bijuteriile vor fi prezentate şi în mai multe oraşe din România, cu ocazia Centenarului României Mari.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea