Bijuterii dedicate Centenarului Marii Uniri, create de designerii contemporani. Vor fi prezentate în mai multe oraşe din România, anul viitor

Seturi de bijuterii gândite pentru a omagia Centenarul Unirii sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României. Cercei în forma Zeppelinului – dirijabilul folosit în Primul Război Mondial – medalioane din gloanţe, cartuşe şi medalii, brăţări confecţionate din pansamente sunt doar câteva dintre bijuteriile create de designeri contemporani inspiraţi de Primul Război Modial. 

Zeppelinul a fost simbolul Marelui Război pentru că Germania l-a utilizat pentru misiuni de recunoaştere peste Marea Nordului şi Marea Baltică. Apoi l-a folosit în bombardamente în Marea Britanie şi pe Frontul de Est.

La 29 ianuarie 1916, Parisul a fost bombardat pentru prima dată de zeppelinele germane. Celebrul dirijabil îi inspră şi acum pe designeri: au creat cercei, brăţări sau medalioane având forma Zeppelinului.

Argintul este printre puținele metale prețioase pe care le-au folosit designerii în această colecție, însă și materia primă și creativitatea le-a fost inspirată chiar de către soldații care, în urmă cu o sută de ani, confecționau astfel de bijuterii, din cartușe și gloanțe, în pauzele dintre bombardamente, și le dădeau sătenilor la schimb, pentru o pâine sau ceva de mâncare.

Designerii de bijuterie contemporană au transformat tuburi de obuze, scoarţa copacilor, grenadele, elicele şi chiar pansamentele în obiecte decorative. Te surprind bijuteriile pe care sunt reprezentaţi soldaţii infirmi, mutilaţi în lupte.

Creaţiile expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României aparţin unor designeri din întreaga lume selectaţi în urma unui concurs. Şi este o expoziţie itinerantă: urmează în octombrie Barcelona şi Praga.

Anul viitor, bijuteriile vor fi prezentate şi în mai multe oraşe din România, cu ocazia Centenarului României Mari.

Sursa: stiri.tvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...