Rămâi conectat

Ştirea zilei

Baroul Alba propune declanșarea unei greve generale a avocaților. Nemulțumiri legate de schimbările privind sistemul de pensii şi domeniul fiscal, dar şi suprataxarea proceselor civile

Alexandra Mates

Publicat

în

conducerea UAE la Alba Iulia01Baroul Alba va propune în cadrul forurilor naţionale ale Uniunii Naţionale a Barourilor declanşarea unei greve generale a avocaţilor ca măsură de protest faţă de schimbările privind sistemul de pensii şi domeniul fiscal. Anunțul a fost făcut sâmbătă, într-o conferință de presă, de către decanul Baroului Alba, avocatul Ioan Rus, și avocatul Mihai Baco, unul dintre reprezentanţii Baroului Alba în forurile naţionale ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Citiți și În premieră: Alba Iulia – candidat cu mari șanse în organizarea celui de-al XXX-lea Congres al Avocaților Europeni, în 2016. Concluziile conducerii UAE, după vizita de trei zile în ”Cealaltă Capitală”

Ioan Rus a spus că va propune în forurile de conducere ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi la congresul naţional, care ar urma să aibă loc luna viitoare, abordarea unor forme de protest faţă de schimbările legislative şi fiscale care îi influenţează pe cei care activează în această profesie.

rus”Este nevoie de o acţiune comună la nivel naţional care ar putea merge până la declanşarea unei greve generale în sistem, iar Baroul Alba va susţine o astfel de măsură”, a spus Rus.

Potrivit acestuia, nemulţumirile avocaţilor sunt legate de schimbările privind sistemul de pensii şi domeniul fiscal, dar şi suprataxarea proceselor civile.

”Este o modalitate de a considera acea modificare a codului fiscal ca fiind necondițională. Noi nu putem, în ceea ce privesc pensiile, să mergem pe principiul contributivității. A contribui la fondul de pensii al statului ar însemna să grativităm Statul Român cu niște sume, ceea ce nu poate fi acceptat. Vom lua o decizie în congres. Am discutat cu unii dintre colegii decani și unii din membri comsiei permanente și vom lua măsuri, nu stăm cu mâinile în sân”, a declarat acesta.

La rândul său, avocatul Mihai Baco a declarat că va cere ca avocaţii să treacă la acţiuni radicale de protest şi să intre în grevă generală, ceea ce ar însemna să nu mai acorde niciun fel de asistenţă juridică, nici măcar asistenţa obligatorie.

baco„Eu voi propune să trecem la măsuri radicale şi să intrăm în grevă toţi avocaţii din România. Poate se trezesc guvernanţii noştri. Nu mai acordăm asistenţă juridică la nimeni, nici cea obligatorie”, a spus Baco.

El a explicat că una dintre nemulţumirile avocaţilor este legată de modificarea Codului Fiscal, prin care contractele de colaborare ale avocaţilor devin un fel de contracte de muncă asimilate.

„Eu voi înainta o iniţiativă să intrăm în grevă faţă de modificarea Codului Fiscal, în care contractele de colaborare ale avocaţilor devin un contract de muncă asimilat. Eu am casă de asigurări proprie şi nu mă poţi obliga să cotizez la CAS.

Eu, dacă mâine nu mai profesez, nu îmi dă statul niciun ban, spre exemplu un ajutor de şomaj. Acea contribuţie la asigurări de sănătate este voluntară, dar mă obligi să o dau. Singura mea obligaţie este să plătesc impozitul la stat. Eu plătesc benevol o sumă la CAS şi dacă nu plătesc vine şi îmi blochează conturile, ceea ce este total ilegal pentru că este o contribuţie şi nu o taxă pe care o datorez. Eu, spre exemplu, nu am niciun contract cu Casa de Sănătate din Alba şi sunt obligat să plătesc contribuţiile.

Mai mult, a fost trecută în sarcina Ministerului Finanţelor să colecteze taxa pentru asigurări de sănătate ca să aibă astfel încă o pârghie să te strângă. Sunt nişte anomalii care se petrec în România”, a spus Mihai Baco.

Acesta a criticat şi taxele foarte mari pentru procesele civile spunând că acestea îngrădesc accesul la justiţie pentru persoanele din România. „Toată Europa a adaptat Codul Civil al lui Napoleon. Noi nu, noi am schimbat în totalitate. Avem noi coduri, revoluţionare, care nu au niciun fel de aplicabilitate. Am venit cu noile coduri de procedură civilă care îngrădesc accesul la justiţie, am venit cu taxe absolut prohibitive. Intraţi în sălile de judecată şi veţi vedea cât a scăzut numărul de cauze prin această procedură prealabilă prin care trece o grămadă de vreme până ajungi să pui pe rolul instanţei. Plus aceste taxe absolut prohibitive puse unui popor pauperizat care nu are posibilitatea să le plătească”, a declarat avocatul Mihai Baco.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională olimpiadei de geografie. Alte premii obținute de elevii militari Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, s-au calificat la etapa națională olimpiadei de geografie. Elevii militari au mai obținut un premiu II la același […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea