Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Baraj încins pentru Rio 2014! Meciul unei generaţii, Grecia – România sau şansa de a ajunge la Campionatul Mondial

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Grecia şi România se înfruntă pentru un loc la Rio, turul play-off-ului disputându-se astăzi de la ora 21.45, pe Stadionul „Giorgios Karaiskakis” din Pireu, returul fiind programat pe Arena Naţională, marţi, 19 noiembrie, începând cu ora 21.00. Campionatul Mondial din Brazilia face cu ochiul „tricolorilor”, naţionala lui Piţurcă aflându-se la 180 de minute sau mai mult, de o performanţă râvnită de ani buni, peste un deceniu. Pe pământ elen, pe „Karaiskakis”, astăzi se joacă prima manşă a unei dispute ce a a primit deja apelative de genul „meciul unei naţiuni” sau „meciul unei generaţii”. România visează să ajungă în 2014 la festinul fotbalului de pe mapamond şi să profite de o tragere la sorţi favorabilă a barajului. Două ţări balcanice lovite de criză speră ca fotbalul să însemne pansamentul miraculos pentru ostoirea durerilor sociale. Până la urmă, „dubla” aceasta este a tuturor, pentru că o calificare la Rio de Janeiro reprezintă un eveniment ce ne poate influenţa destinul, dar pentru a avea privilegiul să danseze pe Copacabana, Marica şi compania trebuie să depăşească ritmurile lui Zorba ori Nana Mouskouri.

De acum 15 ani, din 1998, de la Mondialul francez, cu amintirea optimilor pierdute împotriva Croaţiei, România tânjeşte să ajungă iar alături de granzii fotbalului mondial şi să se bucure de emoţiile unei participări la nivel înalt. Lacrimile de după barajul ratat dureros cu Slovenia din 2001 încă persistă în memoria românilor, mai ales că, după „generaţia de aur” care ne scotea în stradă, a venit regresul, o cădere abruptă, cu Mutu şi Chivu, am ratat 3 Mondiale, iar din ultimele 6 turnee finale am prins, tot cu „Piţi”, doar Europeanul din 2008. În schimb, deşi etalează un fotbal inestetic, Grecia a urcat mult în ierarhie, fiind aureolată cu surprinzătorul titlu european din 2004. Un fotbal autohton sufocat de patroni penali, cluburi în insolvenţă şi echipe simbol dispărute, cu suporteri sătui de Mitică şi Naşu’ îşi găseşte speranţa, după multe neîmplini în ROMÂNIA.

Buni, răi, cu prezenţe episodice prin Europa la echipele de club, tricolorii de acum sunt ai noştri, în primul rând pentru că au ajuns în faţa acestei duble dispute decisive şi încearcă să-şi croiască pârtie spre Brazilia, trecând prin Pireu şi Bucureşti. În plus, Alba se mândreşte cu fotbalistul lansat de Unirea Alba Iulia, Gicu Grozav, atacantul de 23 de ani aflat în faţa unei premiere istorice, prezenţa la un turneu final a unui jucător din judeţ, vârful lui Terek Groznîi, găsindu-se printre convocaţii lui Piţurcă. Chiar şi cu problemele de efectiv Chiricheş sau Pintilii, ai noştri trebuie să-şi valorifice şansa, poate unică, aceea de a depăşi Grecia şi a celebra trecerea Atlanticului, pentru ipotetice dueluri cu staruri precum Neymar, Messi, Robben, Cavani, Iniesta şi Schweinstenger. Cu pumnii strânşi pentru echipa reprezentativă, prezentăm şi o formulă probabilă: Tătăruşanu – Măţel, Gardoş, D. Goian, Raţ – Bourceanu, C. Lazăr – Nicoliţă, Maxim, Cr. Tănase – Marica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: CSO Voluntari, noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena!

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari este noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena, după a 3-a victorie din tot atâtea dueluri în finala Diviziei A1. Dezamăgire pentru „mândria Albei”, care nu a reușit să oprească sărbătoarea formației din Voluntari, care a cucerit laurii în mimimum de partide. Nu a fost nici măcar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea