Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Balul ASTRA Aiud, o reușită remarcabilă și fără ”somnități” locale – FOTO

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pentru a cincea oară consecutiv, ASTRA Despărţământul „Ovidiu Hulea” Aiud a dat tonul seonului balurilor de caritatea din municipiu. În acest an Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura poporului Român (ASTRA), despărțământul „Ovidiu Hulea”  a aniversat 155 de ani de la înfiinţare, prilej pentru organizarea mai multor manifestări culturale care au culminat, sâmbătă, 30 ianuarie 2016, cu organizarea unui bal de caritate menit să strângă fondurile necesare pentru acordarea de burse de excelență elevilor cu rezultate excepționale la învățătură.

Balul ASTRA Aiud09Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, începând cu ora 18.00, în ospitaliera sală de evenimente „Luk” manifestarea, a marcat și împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Balul a debutat cu intonarea imnului ASTREI pentru ca apoi profesorul George Georgescu să prezente un scurt istoric al Asociaţiunii şi a istoricului evenimentului de la 24 ianuarie 1859, a personalităţilor ASTREI din Aiud.

Înființat la începutul anilor 2000 de profesorului Iacob Buta împreună cu câțiva oameni de litere, artă, intelectuali din municipiu despărțământul ASTRA din municipiu, s-a implicat în viața cultural a municipiului, dar, din păcate, în anul 2008 profesorul Iacob Buta a părăsit această lume pentru o altă, mai bună, fapt care a dus la un regres al activităților.

Revirimentul ASTRA Aiud a venit odată cu implicarea profesorilor Despina Stanciu, Oana Badea, Elisabeta Gheție și altor inimoși care s-au pus voluntar în slujba literaturii și culturii municipiului organizând o serie de activități culturale menite să sprijine și să promoveze în special tinerii talentați din școlile municipiului.

La evenimentul de sâmbătă seara au participat majoritatea intelectualilor din municipiu, oameni de afaceri, politicieni și oaspeți veniți de la sute de kilometri, mai puțin „somnitățile” municipiului, care au preferat să doarmă în fața televizoarelor sau să se ocupe de orice altceva decât să contribuie cât de puțin pentru obținerea sumelor necesare acordării unei noi serii de burse pentru elevii merituoși cu care se mândrește Aiudul.

Obiectivi fiind putem spune că s-au remarcat prin absență reprezentanții primăriei municipale, a instituțiilor de cultură și a tuturor consilierilor locali, în afară de cei doi consilieri membri ai ASTR Aiud, doamnele: Oana Badea și Gabriela Gâlea.

Alături de profesori, medici, ingineri, scriitori, jurişti, artişti, oameni de afaceri, ofiţeri activi sau în retragere din structurile de apărare a ţării, au fost prezenți la manifestare primari, viceprimari și intelectuali de comunele sau orașele județului (Cergăul Mare, Crăciunel, Blandiana, Zlatna) oameni care au înțeles scopul acțiunii organizate de Despărțământul ASTRA „Ovidiu Hulea” Aiud și au răspuns fără să stea pe gânduri la chemarea de a participa la un eveniment caritabil.

Printre cele peste 250 persoane participante au putut fi văzuți domnii: Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, Sorin Bumb administratorul județului Alba, ex-inspector general adjunct al IȘJ Alba și soții Adriana, deputatul Emil Negruț și Vasile Câmpean reprezentanții asociației caritabile „Maria Agapia” din Aiud și mulți oameni de afaceri care se străduiesc să reînvigoreze economic municipiu.

Chiar dacă nimeni nu s-a supărat de absența celor absenți, faptul trebuie menţionat deoarece s-a constatat deoarece aceștia au cam „recidivate” la majoritatea edițiilor, lucru remarcat și nu prea bine văzut de intelectualii care au tixit sala de bal.
Un excelent program artistic au prezentat membrii Ansamblului „Doina Aiudului” de la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, ansamblu răsplătit cu ropote de aplauze şi care a prezentat suite de dansuri din mai multe zone folclorice ale României, evoluția „piticilor” de la Şcoala de Dans Sportiv şi de Societate „Top Dance 2007”, care au acaparat atenția participanților , care, în majoritatea lor s-au uitat invidioși la modul elegant şi perfect în care dansatorii ansamblului și ai școlii de dans s-au mişcat în sala de bal reușind să creeze o atmosferă deosebită. Cei mici, îmbrăcaţi în costumele lor deosebit de elegante şi frumos colorate, „piticii-dansatori”, le-au arătat celor mari cum se dansează: cha-cha, jive, passo-doble, rumba, vals lent, tango, foxtrot şi vals vienez, fiind pe deplin răsplătiţi cu ropote de aplauze şi priviri invidioase de către noi „bătrânii” spectatori.

Moment deosebit l-a constituit și „tombola”, o modalitatea elegant de a strânge fondurile necesare derulării proiectelor pe care Despărţământul ASTRA „Ovidiu Hulea” din Aiud le are planificate în acest an. Ca de obicei, așa cum stă bine unei asociații care dorește promovarea literaturii și culturii românești majoritatea premiilor au constat în cărţi de poezie sau proză semnate de nume consacrate ale literaturii judeţului, printre care s-au numărat regretatul poet Ioan Sângereanu şi binecunoscuţii scriitori şi oameni de presă Ştefan Dinică, Gheorghe Jurcă, Gheorghe Ciul, dar şi poetul Ioan Hădărig, directorul al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”.

Dorel Lazăr

[nggallery id=1569]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

17 mai 2024: Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Alba Iulia: Participarea este GRATUITĂ

Bogdan Ilea

Publicat

în

17 mai 2024: Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Alba Iulia: Participarea este GRATUITĂ Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” organizează Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Evenimentul se desfăşoară în data de 17 mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea