Rămâi conectat

Actualitate

Auditul pentru personalul Primăriei Alba Iulia, o nouă „portiță” de angajare pentru apropiații lui Gabriel Pleșa? Cum preconizează un cetățean că se va desfășura, pe blogul lui personal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primarul Gabriel Pleșa a semnat ieri contractul pentru executarea auditului pentru personalul primăriei. Potrivit acestuia, pentru 120.000 de lei plus TVA, KPMG, una dintre cele mai mari firme de audit din lume, se va ocupa, în următoarele 3 luni, de auditul întregului personal al Primăriei Alba Iulia.

În acest sens, un cetățean a descris, pe blogul său personal, situația complicată dată de către acest audit, suspectând că nepotismul va fi accentuat în urma sa.

„M-am întrebat, zilele astea, cum ne-am putea distra cu toții, cu ochelari 3D Lie, admirând roiurile de minciuni aberante, de diferite forme și mărimi, ce zumzăie în jurul capetelor politicienilor.

Admit că în textul de față am plecat de la ideea preconcepută că, pe lângă a minți (exemplele sunt numeroase, doar că nu mă pot supăra pe dânsul că minte, la ce dispoziție de a crede a existat la alegeri, când a avut cu 600 de voturi peste celălalt), proaspătul primar Gabriel Pleșa reprezintă și avatarul celui care n-a avut niciun fel de carieră impresionantă deci, zic eu, nu va atinge o reputație de administrator nici după acest mandat.

CITEȘTE ȘI: AUDIT pentru evaluarea personalului Primăriei Alba Iulia: Contract de peste 120.000 de lei cu una dintre cele mai mari firme din lume

În primul rând din cauza dovezilor scalabile de „țara arde și babele se piaptănă”, puse-n față de trei luni, în al doilea rând pentru că până va ajunge să ne decepționeze sperjurul electoral al actualului primar, care doar continuă proiecte începute de anii trecuți, vom observa tot felul de lupte cu „greaua moștenire” în care Pleșa va intra fără a-i fi clar, nicidecum, ce vrea să schimbe sau să câștige. Și, mai ales, de ce după fiecare audit apare numele lui în peste 50% din acțiunile primăriei, din ultimii cinci ani.

Exemplul concret este auditul de resurse umane, prin care Alba Iulia a intrat în Big Four-ul companiilor care au știut să dea din cap aprobator înaintea tuturor scandalurilor și crizelor financiare, din 2008 încoace. Nu discut despre faptul că nivelul de încredere în aceste firme de audit este unul tot mai scăzut, iar magii financiari au făcut din Carillion, de exemplu, ultima jertfă publică prin cea mai mare lichidare din Marea Britanie. KPMG are un rol cheie care va fi înțeles cu timpul, dar și un proces de câteva sute de milioane de lire pentru presupuse neglijențe, susținut de lichidatori juridici în numele guvernului. N-avea Pleșa nici de ce , nici de unde să știe asta. Poate, știa doar despre Clotilde Armand, actuala colegă de partid, care a avut un parcurs de aproape zece ani în această companie. Probabil, dorința de a lucra cu compania asta i-a venit din înțelepciunea și anduranța profesională a specialiștilor recent angajați, care l-au sfătuit că nu e bine să vii și să faci ce a făcut Bolojan, la Oradea, ci să cauți un terț, un extern care să apese butonul de panică pentru angajații din Primăria Alba Iulia.

„Așa cum am mai afirmat, nu urmăresc nici să reduc, nici să măresc aparatul primăriei, doar sa îl reorganizez pentru un mai bun randament si pentru a mari performanta fiecaruia dintre departamente. Daca auditul va constata ca undeva mai e nevoie de personal pentru a duce la bun sfarsit sarcinile, vom angaja, daca dimpotriva se constata ca sunt prea multe posturi pentru volumul de munca si atributii atunci vom organiza concurs pentru ocuparea numarului de posturi necesare”. Asta e declarația primarului Pleșa, una de bune maniere și inimă generoasă, dar total nelămuritoare față de anagajmentul conducerii în acest audit. Nu tu zone de interes, la ce proceduri și standarde va conduce interviul auditorilor, nimic de genul ăsta. Înteleg că Moș Crăciun nu se va schimba, va fi tot ăla cu barbă, burtă și haină roșie, doar că sacul de cadouri va fi recompartimentat.

Ce n-a apărut în presă, este că primarul Pleșa păstrează automatismele unui trecut pe care dacă se grăbește să-l acuze, va trebui să se scuze. Pentru că din jobenul de viceprimar, în urmă cu nu mai mult de câțiva ani, se ocupau niște posturi de care aveau mare nevoie prieteni buni și vechi de-ai dânsului, azi ajunși chiar mai sus, pe valul schimbării. Cert este că, deși cerneala era proaspătă pe contractul cu KPMG iar linia de mijloc dintre compromis și realitate n-a fost nici măcar trasată, s-a decis că trebuie mai multe angajări. Nici n-au început auditorii să întrebe ce și pe cine preferă angajații, dacă să lepede de Satana, că au și apărut referate pentru posturi prin tot felul de direcții și servicii. Șase posturi noi la venituri, două, musai, la Academia Doamnelor, un fel de odaie pustie plină cu goblenuri neterminate din cauza pandemiei, dar și o viitoare propunere de extindere a numărului de consilieri de la cabinetul primarului, de la 4 – la 6, că e voie, zice legea.

Totul din afara instituției, că în ea nu se găsea priceperea. Mai adăugați că, foarte curând, vom vorbi la trecut și despre arhitectul șef, că încă nu s-a găsit o persoană cu vocația conducerii, care să ocupe definitiv postul lăsat liber, la investiții, de Silvia Moldovan. Ar mai fi câteva motive de a te interesa și de alte posturi importante, rămase libere în urma pensionării unor angajați, și Gabi Pleșa poate anticipa comunicarea rezultatului auditului: l-am făcut, pentru că așa mi-au zis ăștia că se face.

Aproape că nu are nicio importanță dacă mă credeți, atât timp cât ce scrie aici vă face să înțelegeți mai bine cum stau lucrurile. Politicienii mint. Fie că au câștigat alegerile și se desprind de ce spuneau în campanie printr-o mulțime de contradicții, fie că au pierdut și încercă să se răzbune folosind gura cu care mai devreme pupau în fund electoratul, pentru a mușca din cel care le-a luat locul, mint. Asta spunea, cel care a scris „Aventurile lui Gulliver”, Jonathan Swift, în Arta Minciunilor Politice.”, a scris acesta pe blogul său din mediul online, despre actuala situație din Primăria orașului nostru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea