Au vrut să ardă miriştile, dar au incendiat pădurile şi casele oamenilor

Paul Voicu - Primar 2020

Pe viitor, vinovaţii vor fi arşi la buzunare cu amenzi de 1.000 – 2.500 de lei

     Într-o singură zi, subunităţile Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba au fost solicitate să intervină în 8 situaţii pentru stingerea vegetaţiei uscate. În două cazuri, focul s-a extins la  fondul forestier, iar în altă situaţie focul s-a propagat la două gospodării individuale aparţinând unor crescători de animale, a anunţat plt. adj. Ioan Stan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba. Astfel, Garda de Intervenţie Blaj s-a deplasat în comuna Mihalţ, în zona numită „Rojină”, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă sezonieră, două adăposturi de animale şi două depozite de furaje.  În urma incendiului au ars un saivan din lemn acoperit cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp, un grajd confecţionat din bârne de lemn, acoperit cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp, 500 baloţi de fân depozitaţi într-o încăpere a grajdului şi aproximativ 600 kg. fân, depozitat în aer liber, acoperişul din lemn a unei case sezoniere de locuit pe aproximativ 9 mp, 60 mp fânar din lemn, acoperit cu plăci de azbociment şi 600 de baloţi de fân. Incendiul s-a propagat, cel mai probabil, de la o ardere  necontrolată de vegetaţie uscată şi a distrus adăposturile şi hrana animalelor.
 „Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, reamintim populaţiei că arderea miriştilor şi a vegetaţiei  uscate se poate face numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Având în vedere că numărul acestor solicitări este în creştere, sunt constituite echipe mixte pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu privire la arderea prin incendiere a resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate. Acolo unde va constata arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se vor aplica amenzi între 1.000 lei şi 2.500 de lei. Fapta poate constitui  infracţiune atunci când focul se propagă şi produce pagube la vecinătăţi. De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va suspenda subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin astfel de metode”, a avertizat plt. adj. Ioan Stan.

ELIT

Robert GHERGU

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

cristi 3 noiembrie 2011 at 23:03

echipe mixte formate din cine si cine ? exista garda de mediu in echipele astea ? exista politie? cate amenzi se dau zilnic? 0? cate focuri sunt zilnic pe toate campurile si in toate zonele indiferent ca e la oras sau la tara ? pai spuneti mi si mie ce ii poate opri pe oamenii astia fara minte sa nu mai faca focul pe camp? n aveti decat, domnilor pompieri, sa interveniti la nesfarsit pt. nerozeniile unora si dezordinea ce exista in domeniul acesta la nivel institutional …dupa ce dau foc la case si ne imbolnavesc copiii cu fumul lor puteti sa le dati amenzi…

gicu123 4 noiembrie 2011 at 23:14

In primul rand nivelul de dezvoltare a lsocietatii romanesti a dus la acest fapt…politia nu ii platita sa pazeasca terenurile de piromani. Ii suficient ca un nebun sa aprinda o hartie si focul se extinde cat ai clipi pe uscatura asta…..Apropo, daca fumul pe care il simt copii dumneata a fost produs de tigara pe care tocmai ai aruncat-o??? Asa-s toti….. unu nu suporta fumul (produs probabil chiar de el), altu nu suporta mirosul de animale( cheama garda de mediu de 3 ori pe zi), altu nu suporta sa vada pisica altuia prin fata casei….. altu nu suporta nici faptul ca iti deschizi usa de la apartament(cel mai bun exemplu, vecinul de la 3)….

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...