Au aparut ”arome artificale de carne” pe piață: Ce avertismente trimit specialiștii în alimentație
Au aparut ”arome artificiale de carne” pe piață: Ce avertismente trimit specialiștii în alimentație
Avertismentul vine din partea Asociației Clusterului de Bioeconomie Suceava – Botoșani, care amenajează un laborator pentru depistarea falsificărilor din industria alimentară și va avea o componentă unică în țară.
După mai bine de patru ani de la înființare, Asociația Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani a lansat primul proiect. Este vorba despre un laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor cu mai multe componente. Laboratorul va fi amenjat într-una din halele Centrului Economic Bucovina, care se află lângă aeroportul „Ștefan cel Mare”. Investiția totală depășește 4 milioane de lei, iar o parte din fonduri sunt acoperite de agenți economici.
„Precizez de la început că este un proiect de infrastructură. 85% din finanțare este pentru dezvoltarea de componente de laboratoare. Vorbim despre o componentă de analize fizico-chimice, de o componentă de analize microbiologice, de o componentă de analize de biologie molecurală și o componentă foarte modernă de analize genetice, la început în sprijinul industriei alimentare, dar privim spre viitor și considerăm că aceste echipamente vor putea fi utilizate în zona sănătății umane”, a declarat prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” citat de adevarul.
Valoarea totală a proiectului este de peste 4 milioane de lei. În calitate de director de proiect, prof.univ.dr.ing. Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul USV, a explicat că agenții economici vor contribui cu 20.000 de euro pentru amenjarea acestui laborator. „Probabil va fi singurul laborator de acest tip din regiunea de nord-est, iar pe anumite analize de biologie moleculară și analize genetice va fi singurul din țară”, a afirmat sursa citată.
Din Asociația Clasterului Regional Inovativ de Bioeconomie fac parte Universitatea „Ștefan cel Mare”, Consiliul Județean Suceava, primăriile Suceava și Botoșani, precum și numeroși agenți economici.
Prezent la conferința de presă pentru lansarea proiectului, administratorul firmei Killer, Alexandru Șcheul, a declarat că sprijină inițiativa. „Se pot face multe, multe falsuri în ceea ce privește fabricarea produselor alimentare. Au apărut arome pentru carne de vită și de porc. Se folosește fumul lichid. Eu am căutat să merg pe cale naturală. Falsurile din industria alimentară aduc beneficii medicinei, pentru că oamenii se îmbolnăvesc și ajung la doctor și nu este un lucru bun. Trebuie să avem oameni sănătoși. Am un coleg care s-a operat în mediul privat și a plătit 14.000 de euro. Sper ca acest laborator să-și facă treaba cum trebuie”, a declarat Alexandru Șcheul.
El a explicat că în prezent unele analize pentru testarea calității produselor din carne sunt făcute în unitățile de producție, iar altele sunt făcute, contra cost, la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În acest context, Șcheul și-a exprimat îngrijorarea că DSVSA s-ar putea răzbuna prin controale pe firmele care aleg să-și testeze produsele în cadrul laboratorului clusterului.
În replică, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că va exista concurență pe partea de testare a produselor alimentare, iar acest aspect va fi benefic pentru consumatori.
sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Bărbat din Alba Iulia, reținut: A distrus, prin înțepare, anvelopele a opt autoturisme parcate în două zone din oraș
Bărbat din Alba Iulia, reținut: A distrus, prin înțepare, anvelopele a opt autoturisme parcate în două zone din oraș Un bărbat din Alba Iulia, în vârstă de 35 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore. Individul ar fi distrus, prin înțepare, anvelopele a opt autoturisme parcate în zona Bulevardului Transilvaniei și a străzii […]
VIDEO | Butea feciorilor din Cunța 2025. Obicei de sute de ani, în care se colindă, iar mătăhălile se costumează pentru a alunga spiritele rele: „Așa este din moși-strămoși”
Butea feciorilor din Cunța 2025. Obicei de sute de ani, în care se colindă, iar mătăhălile se costumează pentru a alunga spiritele rele: „Așa este din moși-strămoși” Butea feciorilor din Cunța este un obicei de sute de ani care se practică în zonă. Feciorii din sat colindă sătenii, biserica și fetele, pe care le și […]
În 27 decembrie 1784: Horea și Cloșca, doi dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania, trădați de un pădurar, au fost prinși și duși în temnița din Alba Iulia
În 27 decembrie 1784: Horea și Cloșca, doi dintre conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania, trădați de un pădurar, au fost prinși și duși în temnița din Alba Iulia La data de 27 decembrie 1784, în pădurea Scoruşetului din Munții Gilău, au fost prinși prin trădarea pădurarului Anton Melzer din Abrud, Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei […]
