Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

”Atențiile” pentru medici ar putea fi legalizate și impozitate. Guvernul pregătește un proiect de lege care să permită plățile suplimentare sau donațiile de la pacienți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

mita medicGuvernul lucrează la un proiect de lege care să permită medicilor să primească, în anumite condiții, plăți suplimentare sau donații de la pacienți. Declarația a fost făcută marți, de Victor Ponta, prim-ministrul României. De asemenea, premierul a mai anunțat și că salariile personalului medical din sistemul public de sănătate vor fi dublate treptat în următorii ani, iar prima majorare anuală de 25% va fi aplicată la 1 octombrie.

Executivul intenționează să trimită în Parlament un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a medicilor în situația în care acceptă plăți suplimentare sau donații de la pacienți.

Propunerea legislativă anunțată de prim-ministru va dispune ca, dacă sunt îndeplinite trei condiții de bază, medicii nu vor putea fi trași la răspundere pentru acceptarea „atențiilor”. Mai exact, contribuția pacientului va trebui să nu fie condiționată de către medic, să fie dată după încheierea actului medical și să fie declarată, pentru a putea fi impozitată.

„Vreau sa lamuresc si sa fie foarte clar. Medicii nu mai sunt functionari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, 2014, ordonanta 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Legea a fost, de altfel, aprobata de catre Parlament. Deci, din punctul asta de vedere, pe statutul medicului nu avem ce sa schimbam in plus. E vorba de responsabilitatea penala. Am discutat cu ministrul justitiei, care a fost la aceste intrevederi si care, impreuna cu reprezentantii sistemului medical, va veni saptamana viitoare, de data aceasta cu un proiect de lege (…), care sa prevada pe intelesul tuturor (…) faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent, pentru cei care l-au tratat, cu indeplinirea cumulativa a trei conditii – si anume sa nu fie conditionate de catre medic sau asistent, sa fie dupa incheierea actului medical, nu la inceput, ca de fapt e o conditionare daca e la inceput, si sa fie declarate, in asa fel incat, evident, sa fie si fiscalizate –, sa nu mai implice raspunderea penala a medicului sau a asistentului sau a oricarui reprezentant al sistemului sanitar”, a explicat marți Victor Ponta la Palatul Victoria.

In octombrie 2014, parlamentarii au stabilit, prin intermediul Legii nr. 132/2014 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 2/2014, ca medicii nu sunt functionari publici. „Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia”, scrie in actul normativ.

Totusi, prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 26/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial in luna ianuarie a acestui an, judecatorii au hotarat ca medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale. Din acest motiv, ei pot fi cercetati penal si pedepsiti pentru luare de mita.

In alta ordine de idei, prin Decizia ICCJ nr. 19/2015, aparuta in Monitor in august, Curtea a decis si ca medicii din spitalele de stat nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii, chiar daca pacientii au dreptul de a oferi astfel de recompense.

Salariile medicilor, dublate treptat în următorii ani

Personalul medical va beneficia, de la 1 octombrie, de o majorare salariala de 25%, a mai anuntat prim-ministrul, dupa ce a avut o discutie cu reprezentantii sistemului public de sanatate. In acest sens, Guvernul va elabora, pentru sedinta de saptamana viitoare, un proiect de ordonanta de urgenta.

CITIȚI și Ministrul Sănătății: Până la începutul anului 2017, salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate

„De la 1 octombrie anul acesta, in special in baza economiilor facute de sistemul de sanatate dupa introducerea cardului de sanatate si a celorlalte masuri de eficientizare, putem sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.) sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 13.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte”, a declarat Victor Ponta.

Totodata, premierul a subliniat ca intentia Guvernului este de a aplica anual cate o crestere de 25% pana cand se va ajunge, practic, la dublarea veniturilor actuale ale personalului medical. Excluzand majorarea anuntata pentru aceasta toamna, impactul anual al celorlalte cresteri propuse se va ridica la aproximativ 1,7 miliarde de lei.

„Repet, pentru anul acesta resursele sunt asigurate de fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara, pe care evident ca o vom face, in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca, practic, salariile majorate in luna octombrie. Este important in textul ordonantei si, dupa aceea, in dezbaterea in Parlament, ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de legea bugetului, in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoarea crestere de 25% si, in acelasi fel, 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual, pentru medici, asistente si restul personalului”, a mai precizat șeful Guvernului. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea