Astăzi, 21 martie, este Ziua Internațională a Poeziei! Cui i-a fost adresată cea mai veche poezie de dragoste

Astăzi, 21 martie, este Ziua Internațională a Poeziei! Cui i-a fost adresată cea mai veche poezie de dragoste

Anual, în data de 21 martie, este marcată Ziua Internațională a Poeziei. Începând din anul 1999, această zi a fost instituită de UNESCO, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Nichita Stănescu spunea într-un interviu, legat de poezie că aceasta „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”.

INFORMARE COVID-19

Această zi urmărește să susțină creația poetică, această sinceră formă de exprimare a gândurilor, conturate de un amalgam de sentimente trăite și retrăite.

Cea mai veche poezie de dragoste din istorie, datează de pe timpul sumerienilor și se află  la Muzeul Arheologic din Istanbul. Aceasta a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani, pe o tăbliță de argilă, iar versurile îi aparțin unui poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.

Multă lume scrie poezii, dar puțini au curajul de a recunoaște asta, sau de a se exprima. De parcă ar fi o rușine să arăți lumii că ești talentat sau inzestrat cu înțelepciunea zeilor, după cum descria și Socrate poeții ca fiind “doar interpreţi ai zeilor”.

Poeții sunt mai mult decât interpreți, eu sunt chiar niște zei ai cuvintelor, al gândurilor și al sentimentelor.

Într-un timp în care aceasta stă și zace, acoperită de praf, încă mai sunt oameni pasionați de această sublimă formă de artă, care încearcă să o resusciteze, reușind să o adapteze și să o îmbunătăţească, pentru a-i oferi un aer proaspăt şi pentru a trece dincolo de barierele clasice ale poeziei pe care o ştiam.

La mulți ani tuturor!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...