Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ariganello Pasqualino, fostul patron al restaurantului Nettuno, arestat la Alba Iulia pentru o condamnare la 9 ani de închisoare în Italia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ariganello Pasqualino, un contoversat om de afaceri italian, cu legături strânse în trecut la nivelul unor lideri politici din Alba Iulia, a fost arestat la domiciliu ca urmare a unui mandat european emis de statul italian. Acesta are două condamnări, dintre care una de 9 ani de închisoare, pentru infracţiuni economice în Italia.

Condamnările la închisoare în Italia pentru omul de afaceri care locuiete în Alba Iulia datează de peste 10 ani, ultima devenind definitivă în 2008. Autorităţile italiene nu au solicitat părţii române arestarea afaceristului decât în februarie 2018. Marţi, 6 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea la domiciliu a persoanei solicitate.

”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: În baza art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr. 302/2004 dispune arestarea provizorie la domiciliu în vederea predării a persoanei solicitate ARIGANELLO PASQUALINO, pe o perioadă de 15 zile, începând cu data de 06.02.2018 şi până la data de 20.02.2018. În baza art. 221 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune ca persoana solicitată să nu părăsească pe timpul cât se află sub măsura arestului la domiciliu imobilului. (…) Supravegherea respectării de către persoana solicitată a măsurii şi a obligaţiilor care îi revin pe durata măsurii arestului la domiciliu se va realiza de către Poliţia Municipiului Alba Iulia, judeţul Alba. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 06 februarie 2018. Amână soluţionarea cauzei la data de 20.02.2018 ora 13:00”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Interesant este faptul că măsura arestului la domiciliu a fost solicitată de procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.   Situaţia omului de afaceri va fi rediscutată în 20 februarie, până când autorităţile trebuie să prezinte instanţei mandatul de arest tradus în limba română. Ariganello Pasqualino nu a recunoscut în faţa instanţei acuzaţiile şi condamnarea din Italia, susţinând că nu a avut firme în Italia şi nici nu a desfăşurat activităţi economice. Italianul locuieşte în Alba Iulia de peste 15 ani.

Aici a înfiinţat o societate de construcţii, SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, folosit de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale.  În 2007, firma italianului a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care ar fi achitat efectiv doar 2 milioane de euro.

Afacerea respectivă a însemnat, însă, începutul sfârşitului pentru afacerile italianului şi intrat şi în atenţia organelor de anchetă datorită unor suspiciuni de spălare de bani de ordinul milioanelor de euro. Firma italianului a ajuns în faliment, datorită incapacităţii de a valorifica fabrica şi terenul achiziţionate în 2007, care au fost vândute, ulterior, de un lichidator. Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi.   Ariganello Pasqualino a cochetat în România şi cu fotbalul. În 2014 a fost impus preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, cea care se ocupă de Centrul de copii şi juniori al Universităţii Cluj, unde i-a luat locul patronului Romprest, Florian Walter. Italianul a deţinut această funcţie până în aprilie 2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea