Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Angajații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate protestează: Sistemul CNAS va fi BLOCAT astăzi

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Angajații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate protestează: Sistemul CNAS va fi BLOCAT astăzi

Angajații din cadrul Caselor de Asigurări au decis să întrerupă activitatea timp de două ore, în semn de protest față de salariile foarte mici din sistem. Protestul va avea loc în ziua de luni, între orele 12:00 și 14:00.

Această întrerupere a activității va duce la blocarea întregului sistem CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) pe durata protestului, iar pacienții care nu au un card de sănătate fizic și au nevoie de o adeverință pentru a-și deconta serviciile medicale vor fi cei mai afectați.

Angajații CNAS sunt nemulțumiți atât de nivelul salariilor, cât și de condițiile de muncă. Sindicaliștii afirmă că numărul angajaților a fost redus drastic în ultimii ani, de la 4000 la 3000 de persoane, în timp ce volumul de muncă a crescut constant.

Printre revendicările angajaților se numără majorarea salariilor, întrucât nivelul actual nu este motivant în raport cu cantitatea mare de muncă depusă. De asemenea, ei reclamă faptul că situația a ajuns la un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați deoarece salarizarea este extrem de neconvingătoare.

Activitatea desfășurată în sistemul CNAS este impresionantă, cu un volum mare de documente procesate anual. De exemplu, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Cu toate acestea, numărul de angajați a scăzut considerabil, de la 4.028 la doar 2.815 de persoane, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea muncii.

Angajații solicită rezolvarea problemelor cu care se confruntă în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Ei atrag atenția că întârzierea soluționării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă vor avea consecințe majore. Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale va duce la tensiuni sociale și va pune în pericol tratamentele pacienților cronici. De asemenea, serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor și a cardurilor naționale sau europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate. Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Sindicaliștii fac un apel către autorități pentru a lua măsuri imediate în rezolvarea problemelor semnalate. Ei doresc să găsească soluții viabile și să asigure un sistem de asigurări de sănătate funcțional, cu specialiști plătiți corect, astfel încât să poată oferi servicii de calitate populației și să asigure condiții decente de trai și de muncă angajaților lor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională Damaris Vasinc elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Lucian Blaga din Sebeș s-a calificat la etapa națională a Concursului „Memoria Holocaustului”, după ce a obținut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea