Rămâi conectat

Actualitate

Andrei Caramitru despre eliminarea adresei din buletin: „Banii care se duc acolo, în pesedistan, sunt furați prin TelDrumuri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fostul consilier al liderului USR Dan Barna, Andrei Caramitru, a lăudat proiectul referitor la eliminarea adresei din buletin pentru ca oamenii să poată vota unde locuiesc de facto, nu unde au domiciliul. Măsura ar putea legaliza însă turismul electoral, avertizează unele voci din lumea politică.

„Trebuie sa vorbim extrem de serios acum. Despre eliminarea adresei de pe buletin. Pare irelevant – dar e una dintre cele mai importante reforme care trebuie făcute.

Va explic de ce. O mare parte a persoanelor de sub 40-45 de ani stau la alta adresa decât cea din buletin. Vreo 3 milioane stau chiar in cu totul alt oraș. De ce? Pentru ca este IMPOSIBIL sa îți schimbi adresa dacă nu ai o proprietate pe numele tău. Și chiar dacă ai – e un coșmar birocratic sa îți schimbi domiciliul.

Bun și îmi veți spune. Ce contează?? Contează ENORM:

– banii de la stat se duc in funcție de cati locuitori sunt in fiecare localitate. Acum – merg bani multi spre sate depopulate sau orașe pulverizate – dar NU in zonele unde oamenii s-au mutat (Ilfov, satele din jurul Clujului etc). Banii ăștia in plus care se duc acolo in pesedistan sunt furați prin TelDrumuri. Puterea rămâne la baronii rosii de unde lumea a fugit.

– Oamenii nu pot vota. Tocmai cei care lucrează, sunt mobili, nu pot vota la parlamentare și locale. Deci PSD ia un scor urias care e total nereprezentativ.

Deci chestia asta ar avea un impact IMENS pe cum funcționează Romania. Evident – veți vedea isterie maxima din zona PSD. Sper însă ca PNL sa înțeleagă ca e și in avantajul lor. Pe cifre – cei care Votează pe liste suplimentare (adică fix oamenii despre care vorbim) se împart între PNL și USRPLUS (cu PNL pe primul loc). PNL ar câștiga astfel cam 0.5-1 milion de voturi. E colosal. E probabil ok chiar și pentru UDMR deși la prima strigare pare riscant – numărul de votanți creste deci mai greu sa atingă pragul de 5%; însă vor câștiga și vor trece pragul lejer pentru ca sunt foarte multi maghiari care stau și lucrează in alte localitati. Acum vor putea vota și ei.

Acum tot aud ca vai vai e dezastru nu va merge – ca in legi scrie ca te identifici cu domiciliul din buletin. E corect. Însă in lege nu spune ca trebuie sa fie SCRIS pe buletin. Adresa poate fi trecută in chip-ul electronic din buletin sau pe un portal digital care e o extensie a buletinului. Și cum ai face asta? Simplu. Digital frate. Ai un portal unde trebuie sa îți updatezi simplu domiciliul și rezidenta. Cu dovada – scan utilități sau contract chirie sau adresa de la cont bancar. Sau pe proprie răspundere. Ceva simplu de tot. Faci o poza și gata. Când te muți – durează 2 minute sa faci schimbarea.

Daca nu facem asta – structural lăsam puterea la baronii rosii și dam un scor urias orice am face pesedeului in următorii multi ani. Vrem asta? Nu. Este o soluție elegantă și normala, așa cum e peste tot in UE? Este. Așa ca hai sa o facem.

Și felicit aici USRPLUS pentru inițiativa. Sper ca și PNL și UDMR sa o susțină – e și in avantajul lor. Hai ca se poate oameni buni. Și nu e nevoie de lege – se poate face cred și prin oug / ordine guvernamentale. Hai mai oameni buni.

PS: mi se pare important sa se adauge pe informația din chip/portal și numărul de telefon mobil și adresa email. Ca sa știe cum sa te contacteze statul rapid dacă e vreo problema. Ca suntem in 2021 nu la 1800″, scrie Caramitru pe Facebook.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea