Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, după decesul unui bărbat de 37 de ani. Familia reclamă că a fost ținut prea mult timp la triaj

Paul Voicu - Primar 2020

Decesul unui bărbat în vârstă de 37 de ani, joi seara, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, a dus la demararea unei anchete in rem a poliției, după ce rudele acestuia au depus o plângere, reclamând că pacientul a fost ținut prea mult timp la triaj.

Potrivit reprezentanților SJU, acuzațiile familiei sunt nefondate, bărbatul fiind preluat de medici în cel mult 10 minute de când s-a prezentat la triaj. În urma vizualizării camerelor de supraveghere, pacientul intră la 19.25 în triaj, nu vine cu ambulanță, intră pe picioare. Până la 19.35 i se iau datele de identificare, la 19.35 i se măsoară parametri, fiind imediat introdus în aria de lucru.

ELIT

”Am vizualizat și camerele să vedem timpii din fișa UPU dacă corespund cu ceea ce s-a filmat. Am constatat că aceștia corespund. Am văzut că familia acuză că pacientul nu a fost preluat după o oră și ceva, însă camerele spun altceva.

Pacientul intră la 19.25 în triaj, nu vine cu ambulanță, intră pe picioare. Până la 19.35 i se iau datele de identificare, la 19.35 i se măsoară parametri, care sunt destul de buni, încadrat pe un cod verde, deși este încadrat pe acest codm adică parametri cu saturație 97, între 95 și 100% este o saturație bună, pacientul imediat este introdus în aria de lucru, ceea ce se și vede pe camere.

Mihail David - 2020

În aria de lucru este preluat de doi medici care erau în tură până la ora 20.00, apoi intervin și ceilalți medici fiind un caz grav. Se încearcă intubarea pacientului, se face o traheostomă și apoi intră în stop și se face resuscitare.

Patru medici s-au ocupat de acest pacient. Acesta a transmis medicilor că de la ora 14.00 a luat o pastilă de amoxicilină, că i s-a îngreunat respirația, că i s-a îngroșat limba, dar el merge într-o cursă până la Sibiu, vine înapoi, merge la un vecin după-masa, căruia îi spune că totuși trebuie să se prezinte în Urgență, iar noi îl vedem pe camere că la 19.25 intră în triaj.

Au fost verificați toți timpii de așteptare, inclusiv camerele pe care le-am pus la dispoziție echipei de control de la DSP. Le-am vizualizat și noi și camerele spun altceva”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Diana Mârza,  managerul Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia.

Totodată, reprezentanții IPJ Alba au confirmat înregistrarea plângerii făcute de familie, în cazul de față fiind demarată o anchetă in rem pentru ucidere din culpă, momentan așteaptându-se rezultatul necropsiei.

Potrivit verificărilor efectuate de DSP, echipa de control a confirmat că în cazul bărbatului decedat a fost de un edem glotic masiv, cu debut de 4-5 ore.

”DSP Alba s-a autosesizat ca urmare a articolului apărut în presă, iar în maxim jumătate de oră, o echipă de control s-a prezentat la unitatea primiri urgență în vederea demarării unei achete în acest caz.

După verificarea fișei de pacient, a încadrării în cod, a timpului de așteptare și confruntare acestora cu imaginile video de la fața locului, s-a stabilit că pacientul a fost încadrat în cod urgent și preluat în maxim 10 minute de la prezentare. Procedurile specifice au fost respectate.

O cauză preliminară a decesului a fost stabilită prin fișa UPU, fiind vorba de un edem glotic masiv, posibilă reacție anafilactică la amoxicilină, decesul survenind prin stop cardio-respirator”, a transmis Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...