Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alexandru Pereș: ”Salut suspendarea autorizației de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă, până la lămurirea situației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 16 ianuarie, senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre cea mai arzătoare situație a momentului din județul nostru, respectiv îngrijorarea și protestele unei părți a locuitorilor din Sebeș și împrejurimi privind riscul pentru poluarea cu formaldehidă și posibilul impact asupra mediului și sănătății populației expuse.

Alexandru Peres06Acesta a spus că în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu mai mulți cetățeni din Sebeș pe tema poluării Kronospan, a concluzionat că părerile sunt împărțite.

Parlamentarul consideră că nu se poate face industrializare (cum își doresc majoritatea românilor potrivit ultimului studiu IRES), cu poluare zero, iar cei care doresc acest lucru ar trebui să înțeleagă că o astfel de abordare este împotriva investițiilor și a dezvoltării economice.

Pe de altă parte, Pereș spune că trebuie să intre și în capul investitorilor că pe primul loc trebuie să fie pusă sănătatea angajaților și a locuitorilor și abia apoi profitul realizat.

Alexandru Pereș, senator PNL de Alba: “Poluarea este una din marile probleme care pot stopa reindustrializarea  României, inclusiv a județului Alba.

Încă din primele zile, 2015 se anunță un an ”fierbinte”, care poate fi momentul deciziei capitale!  Ce facem și cum facem ca acea dorință a peste 67% dintre români, de relansare economică și de reindustrializare a țării să fie una din țintele importante a anilor care urmează?

Reindustrializarea pe principii economico-financiare noi, aducătoare de locuri de muncă și profit, dar și de păstrare a unui mediu curat, fără poluări majore care să aducă atingeri sănătății populației.

În acest context, ne aducem aminte că, subiectul investițiilor poluante nu este o provocare nouă pentru locuitorii județului Alba. Începând cu procedurile de închidere a S.C. Ampelum S.A. Zlatna, a întregului minerit de neferoase din Munții Apuseni, continuând cu experiența ratată de la Roșia Montană. Suntem acum în situația de a discuta și despre nemulțumirile locuitorilor din municipiul Sebeș în problema noii investiții de la S.C. Kronospan S.A.

Este dificil a te poziționa de o parte sau alta a „beligeranților” deoarece fiecare în parte are dreptate. Nu ne dorim poluare, nu ne dorim îmbolnăviri, dar avem nevoie de locuri de muncă, de dezvoltare, de bunăstare. Am încercat să nu dăm declarații sub imboldul emoțiilor de moment, urmând să ne documentăm pentru a ne lămuri cu privire la situația reală atât a nemulțumirilor cetățenilor cât și a punctului de vedere al societății S.C. Kronospan S.A.

Din anul 2007, am încercat și insistat la factorii guvernamentali locali și centrali de a comunica și lămuri situația de la Sebeș, prin intermediul a opt interpelări pe posibilele poluări sau pe sănătatea locuitorilor și am primit răspunsuri, mai mult sau mai puțin voluminoase sau argumentate, dar toate dădeau ca sigură investiția și cu limite acceptabile și legale în privința poluării.

Ce trebuie făcut?

  1. Vina este la administrația locală și centrală, dar și la investitor. Atât instituțiile de control locale, regionale sau centrale, care nu comunică repetat și îndestulător cu populația, cât și investitorul care ar trebui să aibă mai multă deschidere spre dialog și informare populară, baza unei coexistențe acceptate.
  2. Mai puțină aroganță în declarații și comportament din partea managerilor S.C. Kronospan S.A. ar netezi relația cu locuitorii din Sebeș și din zonă.
  3. Mai multă trasparență și lumină în derularea de noi investiții, cu accent pe sistemele moderne de protecție a mediului și sănătății populației, precum și a monitorizării aerului.
  4. Controale mai riguroase și comunicarea către populație a rezultatelor acestora, nu doar spre ministere, cu privire la sursele de poluare existente și măsurile convenite.
  5. Acțiuni comune pentru stoparea eventualelor poluări accidentale.
  6. Prima dată siguranța mediului și sănătății salariaților și apoi profitul companiilor.

Așa că, eliminând populismul și politicianismul din declarații, trebuie să fim conștienți că numai împreună putem fi eficienți, acum în 2015.

Salut însă, suspendarea pe moment a autorizației de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă până la lămurirea situației și instituirea unui mod de dialog și rezolvare a tuturor problemelor locuitorilor.

S.C. Kronospan S.A. poate funcționa deocamdată și cu vechea fabrică, completându-și din altă parte necesarul de formaldehidă.

Rolul nostru este de a sesiza și instituțiile centrale, respectiv, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, precum și Ministerul Sănătății, în ideea de a reanaliza și rezolva situația de la S.C. Kronospan S.A. Sebeș.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea