Alexandru Pereș: ”Salut suspendarea autorizației de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă, până la lămurirea situației”

Vineri, 16 ianuarie, senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre cea mai arzătoare situație a momentului din județul nostru, respectiv îngrijorarea și protestele unei părți a locuitorilor din Sebeș și împrejurimi privind riscul pentru poluarea cu formaldehidă și posibilul impact asupra mediului și sănătății populației expuse.

Acesta a spus că în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu mai mulți cetățeni din Sebeș pe tema poluării Kronospan, a concluzionat că părerile sunt împărțite.

Parlamentarul consideră că nu se poate face industrializare (cum își doresc majoritatea românilor potrivit ultimului studiu IRES), cu poluare zero, iar cei care doresc acest lucru ar trebui să înțeleagă că o astfel de abordare este împotriva investițiilor și a dezvoltării economice.

Pe de altă parte, Pereș spune că trebuie să intre și în capul investitorilor că pe primul loc trebuie să fie pusă sănătatea angajaților și a locuitorilor și abia apoi profitul realizat.

Alexandru Pereș, senator PNL de Alba: “Poluarea este una din marile probleme care pot stopa reindustrializarea  României, inclusiv a județului Alba.

Încă din primele zile, 2015 se anunță un an ”fierbinte”, care poate fi momentul deciziei capitale!  Ce facem și cum facem ca acea dorință a peste 67% dintre români, de relansare economică și de reindustrializare a țării să fie una din țintele importante a anilor care urmează?

Reindustrializarea pe principii economico-financiare noi, aducătoare de locuri de muncă și profit, dar și de păstrare a unui mediu curat, fără poluări majore care să aducă atingeri sănătății populației.

În acest context, ne aducem aminte că, subiectul investițiilor poluante nu este o provocare nouă pentru locuitorii județului Alba. Începând cu procedurile de închidere a S.C. Ampelum S.A. Zlatna, a întregului minerit de neferoase din Munții Apuseni, continuând cu experiența ratată de la Roșia Montană. Suntem acum în situația de a discuta și despre nemulțumirile locuitorilor din municipiul Sebeș în problema noii investiții de la S.C. Kronospan S.A.

Este dificil a te poziționa de o parte sau alta a „beligeranților” deoarece fiecare în parte are dreptate. Nu ne dorim poluare, nu ne dorim îmbolnăviri, dar avem nevoie de locuri de muncă, de dezvoltare, de bunăstare. Am încercat să nu dăm declarații sub imboldul emoțiilor de moment, urmând să ne documentăm pentru a ne lămuri cu privire la situația reală atât a nemulțumirilor cetățenilor cât și a punctului de vedere al societății S.C. Kronospan S.A.

Din anul 2007, am încercat și insistat la factorii guvernamentali locali și centrali de a comunica și lămuri situația de la Sebeș, prin intermediul a opt interpelări pe posibilele poluări sau pe sănătatea locuitorilor și am primit răspunsuri, mai mult sau mai puțin voluminoase sau argumentate, dar toate dădeau ca sigură investiția și cu limite acceptabile și legale în privința poluării.

Ce trebuie făcut?

  1. Vina este la administrația locală și centrală, dar și la investitor. Atât instituțiile de control locale, regionale sau centrale, care nu comunică repetat și îndestulător cu populația, cât și investitorul care ar trebui să aibă mai multă deschidere spre dialog și informare populară, baza unei coexistențe acceptate.
  2. Mai puțină aroganță în declarații și comportament din partea managerilor S.C. Kronospan S.A. ar netezi relația cu locuitorii din Sebeș și din zonă.
  3. Mai multă trasparență și lumină în derularea de noi investiții, cu accent pe sistemele moderne de protecție a mediului și sănătății populației, precum și a monitorizării aerului.
  4. Controale mai riguroase și comunicarea către populație a rezultatelor acestora, nu doar spre ministere, cu privire la sursele de poluare existente și măsurile convenite.
  5. Acțiuni comune pentru stoparea eventualelor poluări accidentale.
  6. Prima dată siguranța mediului și sănătății salariaților și apoi profitul companiilor.

Așa că, eliminând populismul și politicianismul din declarații, trebuie să fim conștienți că numai împreună putem fi eficienți, acum în 2015.

Salut însă, suspendarea pe moment a autorizației de mediu pentru noua fabrică de formaldehidă până la lămurirea situației și instituirea unui mod de dialog și rezolvare a tuturor problemelor locuitorilor.

S.C. Kronospan S.A. poate funcționa deocamdată și cu vechea fabrică, completându-și din altă parte necesarul de formaldehidă.

Rolul nostru este de a sesiza și instituțiile centrale, respectiv, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, precum și Ministerul Sănătății, în ideea de a reanaliza și rezolva situația de la S.C. Kronospan S.A. Sebeș.”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

JOI: MICA UNIRE sărbătorită la Alba Iulia, în Sala Unirii. PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. Ca… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

Radu 16 ianuarie 2015 at 21:16

TU ne poluezi de ani de zile din fotoliul tau mai rau ca Formaldehida si din pacate reinvii din cand in cand si mai scoti capul din vizuina!

rococo 17 ianuarie 2015 at 19:26

Sa mori cind auzi asa ceva ! Citiva ani in urma, domnul avea un coleg de partidulet sef la mediu si cind la Sebes se dadeau lupte pt interzicerea productiei de formaldehida, colegul de la mediu se dadea in bobi tinid partera producatorului de substanta. Mai mult, purtatorul de cuvint al unei primarii la care este sef alt coleg de partid (pdl) (un cosulet fost purtator de vorbe la un radio falimentar), tinea isonul poroducatorului la adunarea de la casa de cultura din Sebes. Cam rapida schimbarea de atitudine mon cher, nu toti uita !

Comentariile sunt oprite