Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: În loc să simplifice, Guvernul Ponta complică lucrurile în cel mai complex minister al României!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Declarație politică a senatorului PNL de Alba, Alexandru Pereș, în Senat, 4 februarie 2015:

Se pare că suntem condamnați să rămânem o țară a formelor fără fond, o țară cu corupție, dar fără corupți, și cu cheltuieli pentru construirea de autostrăzi, dar fără autostrăzi. Mai nou, am devenit și o țară cu protecție socială fără protejați sociali. Deși conform Constituției României, statul trebuie să acorde alocații pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap, iar persoanele cu handicap ar trebui să se bucure de protecție socială specială, în prezent, România nu are nicio structură administrativă care să se preocupe cu predilecție de respectarea acestor drepturi constituționale. Tot conform Legii fundamentale, statul trebuie să asigure realizarea unei politici naționale de egalitate a șanselor, de prevenire și de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viața comunității, respectând drepturile și îndatoririle ce revin părinților și tutorilor. Însă același stat creează strategii, politici și instituții pentru persoanele cu dizabilități, persoane care nu sunt definite nici constituțional și pe cale de consecință, nu pot fi definite nici legal. Conceptul de dizabilitate este utilizat într-o serie de state europene și el a avut, până la un moment dat, aceeași interpretare în plan social ca și conceptul de handicap. Ambele concepte, care sunt de origini lingvistice diferite, au, doctrinar, interpretări foarte asemănătoare, iar din punct de vedere legislativ, legiuitorul are autoritatea să le stabilească conținutul și să îl transpună în interiorul unei legi. Dacă ne respectăm cetățenii, ar trebui să utilizăm concepte proprii, mai ales atunci când acestea sunt stabilite prin ,,legea de căpătâi”, Constituția, cu atât mai mult când această utilizare nu afectează în nici un fel drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor, dar poate crea o confuzie pentru mulți vorbitori de limbă română. Versiunea în limba română a documentelor UE utilizează, de asemenea, termenul de ,,persoană cu handicap”, deci, mă întreb: cine este atât de interesat pentru crearea unei confuzii legislative și administrative la nivel național și cine consideră că România trebuie să-și schimbe și termenii lingvistici pentru ca această țară să fie considerată mai europeană? Poate de aceea, Guvernul României dorește să înființeze Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, care să fie în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice!

În ceea ce privește comasarea într-o structură administrativă a Inspecției Muncii și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), sub denumirea de Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, consider că va fi o construcție de tip struțo-cămilă extrem de periculoasă și toxică sub aspect administrativ. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice acoperă, în fapt și în drept, două domenii care, atât organizatoric, dar și ca grup țintă nu au nimic în comun: domeniul relațiilor de muncă și domeniul asistenței și securității sociale. Cele două domenii au structurile administrative proprii, au principii de organizare și obiect de activitate foarte bine definite și total diferite între ele. Singurul element comun al celor două domenii îl reprezintă beneficiarul generic, care este individul. Individul, în stare de dificultate sau de criză, este parte a grupului țintă de care, folosind principiul solidarității sociale, trebuie să se ocupe structurile administrative din cadrul ministerului de resort care lucrează pe latura socială. De aceea, se impune o analiză a situației prezentate, astfel încât Guvernul să poată garanta că această nouă agenție are capacitatea de a proteja individul în mod real.

În încheiere, onorat Senat, dați-mi voie să adaug că persoanele despre care vorbeam la începutul acestei declarații politice, persoane cu handicap, așa cum specifică Constituția României, sau cu dizabilitati, o denumire mai europeană, au nevoie de sprijin real din partea autorităților, au nevoie de fapte, nu de unificarea unor agenții, sub alte denumiri, sau de înființarea altora. Este imperios necesar să le fie apărate drepturile și, astfel, să fie respectată Constituția!

Alexandru Pereș, Senator PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea