Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Radu Matei Todoran:Alba Iulia, capitală culturală europeană sau cum buturuga mică poate răsturna carul mare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

interviu cu RADU MATEI TODORAN, preşedinte interimar al Comitetului de Iniţiativă “Alba Iulia 2020 – Capitală culturală europeană”

    –  Domnule Todoran, sunteţi albaiulian?
– Cred că da, sau mai bine zis devin din ce în ce mai mult. Locuiesc de treizeci de ani în Alba Iulia – probabil oraşul cu cel mai frumos nume din lume şi prin tot ceea ce întreprind  doresc să fac cât mai multe lucruri bune pentru acest oraş şi pentru acest judeţ.
   – Aţi fost învestit de curând preşedintele Comitetului de Iniţiativă Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală  Europeană. Ce reprezintă această numire?
– Pentru a putea răspunde la această  întrebare  va trebui să ne întoarcem puţin în timp. În  anul 1986, celebra actriţă greacă Melina Mercury, în calitate de ministru al culturii în  Grecia, a propus desemnarea pe rând a unor oraşe cu o bogată tradiţie  drept “Capitală Culturală Europeană” în scopul întăririi legăturilor între diferitele zone ale Europei. Declararea aceasta are şi o limită de timp de un an şi oferă o “vizibilitate” extraordinară pentru regiunea respectivă. Înseamnă promovare, prosperitate, dezvoltare. Din această cauză merită să ne batem pentru a fi desemnaţi, iar pentru mine personal reprezintă “provocarea vieţii“. Da, am fost ales preşedinte interimar al Comitetului de Iniţiativă şi, indiferent dacă voi rămâne sau nu în staff-ul viitoarei organizări, nu voi pregeta să pun umărul alături de toţi cei care cred în Alba Iulia şi în viitorul ei.
 – Se vor investi bani. De unde vor veni aceste fonduri?
– Este foarte important să ştim aceste lucruri. Da, se vor investi bani mulţi. Aţi văzut cum s-a dezvoltat toată zona Sibiului în câţiva ani? Deci exemplele ne sunt la îndemână. Banii vor veni de la Comitetul de Iniţiativă şi sponsori pe de o parte, apoi de la autorităţile locale: Consiliul Judeţean, Consiliul Local Alba Iulia, de la Guvernul României şi desigur de la Uniunea Europeană. Există posibilitatea să angrenăm o zonă mai mare nu numai cea a municipiului Alba Iulia şi atunci probabil că vor veni alături şi alte Consilii Locale cum ar fi Sebeş, Aiud, Zlatna, Blaj, Cugir, Ocna Mureş. Vor veni mulţi bani şi se va investi mult în zonă. Aşa ca un calcul estimativ, presupunem că se vor crea minimum 3000 de noi locuri de muncă.
   – Există  destule voci care contestă această  acţiune, spunând ori că ne-am trezit prea târziu ori că suntem prea mici pentru un război atât de mare.
– Contestatarii nu fac decât să ne motiveze şi mai mult şi de ce nu, să ne atenţioneze asupra unor eventuale “pericole”. Nu este adevărat că ne-am trezit prea târziu,  suntem în timp optim şi vă promit că vom recupera foarte repede eventualele decalaje pe care unii le-au depistat. Suntem în competiţie cu Timişoara, Cluj şi Iaşi, atât ştim deocamdată. S-ar putea înscrie şi alţii. Lupta va fi dură dar, noi credem, din foarte  multe motive obiective, că avem şanse reale. Nu suntem prea mici dar, e bine să nu ne perceapă  rivalii ca pe nişte candidaţi puternici. Ştiţi cum e cu buturuga mică…Avem şi o variantă fezabilă  de a intra în  competiţie cu toată  zona despre care am amintit. Nu-i puţin lucru. De ce n-am avea şanse? Judeţul se dezvoltă, se modernizează, cetatea va fi în curând o bijuterie, se va construi în următorii ani un centru cultural care să ofere condiţii de ”cinci stele” pentru o filarmonică, un teatru etc. Autostrada s-a început, de la aeroportul din Sibiu şi până aici vom face o jumătate de oră. Lucrurile trebuie văzute în dinamica lor şi nu staţionar sau retrograd. Apoi, chiar dacă nu vom câştiga, vă spun sincer că ne vom alege cu nişte programe coerente, fezabile şi care, spre bucuria noastră, vor fi concepute şi susţinute de toţi factorii politici. Iată că în jurul unui astfel de eveniment se pot coagula toate forţele indiferent de orientare. Pelerinele şi umbrelele politice se vor lăsa la intrare…La intrarea în elita europeană…
– Aţi atins exact problema cea mai sensibilă în momentul de faţă: “consensul politic”.
– Oamenii politici sunt “evenimentarzi”, daţi-mi voie să inventez un adjectiv, şi bineînţeles că îşi asumă anumite merite pe care de multe ori le şi au, altădată… Dar nu aceasta este problema acum. Fără  oameni politici nu se poate construi nimic în direcţia propusă. Credeţi că putem ajunge capitală europeană  fără  ajutorul primarului, al preşedintelui consiliului judeţean, al deputaţilor, senatorilor, al demnitarilor proveniţi din zona noastră? Niciodată! Zilele trecute am avut câteva convorbiri interesante atât cu puterea cât şi cu opoziţia şi vă asigur că suntem pe drumul cel bun. Primarul Mircea Hava este dispus să ajute, să se angreneze efectiv. În săptămânile următoare vom fi cu toţii invitaţi la primărie spre a stabili o strategie comună. Deocamdată lumea se documentează, pregăteşte strategii… Domnilor, vă asigur că dincolo de orgolii, de diferende, de orientări, suntem de acord cu toţii că ne vom uni sub arcada unui simbol sfânt: ALBA IULIA.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Florii 2024: Ce nume de flori sunt sărbătorite în Duminica Floriilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Florii 2024 • Nume de băieți și fete care își sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor • Semnificația numelor Cei mai mulţi romani care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poarta numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Alţi 29.777 romani poarta numele Florea, 25.181 răspund […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea