Rămâi conectat

Actualitate

Ajutorul financiar pentru achiziția de calculatoare noi ar putea crește la 250 de euro. Proiectul de lege, pe masa senatorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutorul financiar pentru achiziția de calculatoare noi ar putea crește la 250 de euro. Proiectul de lege, pe masa senatorilor

Regulile acordării ajutorului financiar în valoare de 200 de euro, destinat achiziției de calculatoare noi, urmează să fie modificate. Vor exista mai mulți beneficiari ai acestui ajutor, în cazul în care inițiativa legislativă va ajunge să fie aplicată.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, în sensul modificării condițiilor de eligibilitate și a altor reguli ce privesc programul Euro 200.

În primul rând, va crește valoarea acestui sprijin financiar acordat tinerilor pentru achiziționarea de calculatoare noi, de la 200 de euro, cât este în prezent, la 250 de euro (echivalentul în lei a acestei valori).

În al doilea rând, bani de la stat va primi fiecare elev sau student ce provine dintr-o familie cu venituri mici.

Mai precis, vor putea solicita acest ajutor:

– elevii sau studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național (în momentul de față, vorbim despre un prag de 1.500 de lei);

– elevii orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevii abandonați de părinți și pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială;

– elevii care au deficiențe/ afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (structurate potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 1.306/2016).

Plafonul de 1.500 de lei se va indexa anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum și nu va putea fi mai mic de jumătate din salariul minim brut.

Actualele reguli stabilesc că pot beneficia de ajutor în cadrul programului Euro 200 familiile cu elevi și/ sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 de lei pe membru de familie.

În fine, viitoarea lege prevede că un beneficiar (dintre elevii și studenții amintiți mai sus) va putea primi ajutor financiar pentru achiziționarea unui calculator o singură dată, spre deosebire de regula din prezent, potrivit căreia “familia cu elevi și/ sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziționarea unui singur calculator”.

Nu este singura propunere de modificare a regulilor programului de stimulare a achiziției de calculatoare noi. Astfel, în februarie a apărut un proiect de HG prin care se propune dublarea plafonului venitului brut lunar pe membru de familie ce permite participarea în programul Euro 200 și modificarea configurației minime recomandate a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se primește ajutorul financiar de la stat.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea